TSK'dan 6 yılda 10 general istifa etti

TSK'dan 6 yılda 10 general istifa etti
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanı Tümamiral Mustafa Baha Eren'in görevinden ani istifasının yankıları sürerken, 2003 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tam 10 generalin istifa yoluyla ayrıldığı belirlendi.

2003 yılında Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Köksal Karabay'ın sürpriz biçimde emekliliğini istemesiyle başlayan istifa sürecinde bugüne kadar çeşitli görevlerde bulunan 10 general görevlerinden ayrıldı. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına tepki veya kişisel nedenlerle yaşanan istifaların kronolojik süreci şöyle :

# Korgeneral Köksal Karabay: Geleceğin Genelkurmay Başkanı gözüyle bakılan Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Köksal Karabay, 2003 yılında emekliliğini isteyerek bu görevinden ayrıldı. Korgeneral Karabay 4 Temmuz 2003 tarihinde Süleymaniye'de yaşanan ünlü Çuval olayının ardından emekliliğini istedi.

# Tümgeneral Alaettin Parmaksız: 2003'te Tümgeneral olan Alaettin Parmaksız da, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığında görevliyken, 2004 de Konya Personel Okul Komutanlığına atanınca istifa etti.

# Tümgeneral Reha Taşkesen: Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen ise 2006 da istifa etti. NATO ve Afganistan'da görevler yapan, Özel Kuvvetler Alay Komutanı olan, Cumhurbaşkanlığı Başyaverliği de yapan Taşkesen'in özel nedenlerle istifa ettiği açıklandı.

# Tümgeneral Orhan Uğurluoğlu: Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Tümgeneral Orhan Uğurluoğlu 12 Ağustos 2007 yılında istifa etti.

# Tuğgeneral Muzaffer Karaca: Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Muzaffer Karaca da görevini istifa yoluyla bıraktı.

# Tuğgeneral Ali Er: 1. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Er de YAŞ kararlarına tepki olarak 2007 yılında görevinden istifa etti.

# Tuğgeneral Celal Çıtak: Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Celal Çıtak 2008'in Ocak ayında eşinden boşanabilmek için istifa etti. Tuğgeneral Çıkak, “Üzerimde general üniformam varken eşimden ayrılmam uygun olmaz” dedi.

# Tümgeneral Levent Türkmen: 1. Taktik Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Tümgeneral Levent Türkmen 2009'da görevinden istifa etti.

# Tümgeneral Sinan Şanlı: Hava Pilot Tümgeneral Sinan Şanlı Hava Harp Okulu Komutanlığı görevinden Mayıs 2009 tarihinde ayrıldı.

# Tümamiral Mustafa Baha Eren: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanı Tümamiral Mustafa Baha Eren bu görevinden istifa etti.

Koramirallik sırasındaydı

Yüksek Askeri Şura'da Koramiral olması beklenen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme Denetleme Başkanlığı Komutanı Tümamiral Mustafa Baha Eren'in istifası şaşırttı. Parlak bir sicili olduğu ortaya çıkan Tümamiral Eren'in sürpriz bir kararla istifa etmesi soru işaretlerine neden oldu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından konuya ilişkin bir açıklama yapılmazken, istifa olayının "İrticayla Mücadele Eylem Planı" hazırladığı iddiasıyla Ergenekon savcıları tarafından sorgulanan Genelkurmay harekat başkanlığı 3. Bilgi Destek Ünitesi Şube Müdürü Albay Dursun Çiçek'le bir bağlantısının olup olmadığı ise bilinmiyor.

SEKİZ KURMAYIN İFADESİNDEN SONRA

1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan Yüksek Askeri Şûra'da Koramirallik terfisine üst sıradan girecek olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme Denetleme Başkanlığı Komutanı Tümamiral Mustafa Baha Eren'in ani bir kararla istifa etmesi sürpriz etkisi yaptı.

Kısa bir süre önce emeklilik dilekçesi veren Eren'in başvurusunun kabul edildiği öğrenildi. Tümamiral Baha Eren, geleceğin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için en güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyordu. Tümamiral Eren'in sene kaybetmeden 2001'de kurmay albaylıktan tuğamiralliğe, 2005 yılında ise tümamiralliğe en üst sıradan terfi ettiği öğrenildi. Eren'in, bir ay sonra Koramiralliğe terfi edeceği dönemde istifası hakkında çeşitli iddialar ortaya atıldı. Beklenmedik istifanın, daha önce Hava Kuvvetleri'ndeki istifalara benzer bir şekilde özel hayatına ilişkin sebeplerden kaynaklandığı ve Eren'in ordudan ayrılmak zorunda kaldığı ileri sürüldü. Deniz Kuvvetleri'nde Genel Sekreterlik ve Personel Başkanlığı gibi hassas noktalarda üst düzey komuta kademesi ile çok yakın çalışan Baha Eren, Deniz Kuvvetleri'nde Foça ve Aksaz Deniz Üsleri'nde Ege'de kritik rol oynayan muharip birimlerin komutanlığını yapmıştı.

Aksaz'da şantaj kasetleri

Tümamiral Mustafa Baha Eren'in daha önce görev yaptığı Aksaz Deniz Üssü'nde şantaj amacıyla çekildiği tespit edilen cinsel içerikli görüntülerin yer aldığı 51 no'lu DVD, Ergenekon tutuklusu Albay Levent Göktaş'ın bürosunda ortaya çıkmıştı. TSK'da görevli bir grup bayanla yargı mensuplarının cinsel ilişkilerinin yer aldığı görüntüler, AK Parti kapatma davasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi üyelerine şantaj amacıyla çekildiği yönündeki haberlere konu olmuştu. Seks görüntülerinin çekildiği Aksaz Deniz Üssü, Askeri Yasak bölge olarak biliniyor.

Öte yandan, "İrticayla Mücadele Eylem Planı" hazırladığı iddiasıyla sorgulanan Albay Dursun Çiçek'le birlikte ifadesi alınan 8 kişi arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Aksaz Deniz Üssü'nde görev yapan 2 kurmay albay da bulunuyordu.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme Denetleme Başkanlığı Komutanı Tümamiral Mustafa Baha Eren'in daha önce Aksaz Deniz Üssü'nde görev yapması nedeniyle gözler, Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı'nda görevli Deniz Kurmay Albay'lar Şafak Yürekli ile İ. Koray Özyurt'un savcılıkta verdikleri ifadelere çevrildi. Y.Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.