İsrail askerlerinin canilik itirafları!

İsrail askerlerinin canilik itirafları!
Gözünün kırpmadan savaş ve insanlık suçu işlemekten çekinmeyen İsrail askerleri, 'sessizliklerini bozdu' ve Filistinlileri, "canlı kalkan" olarak kullandıklarını itiraf etti.

"Sessizliği Bozmak" adlı İsrailli insan hakları örgütü, iddialarını askerlerin ifadelerine dayanarak yeniden gündeme getirdi. 

İsrailli eski askerlerce kurulan ve ikinci intifada sırasında topraklarındaki operasyonlarda görev alan askerlerin, bu operasyonlardaki davranışlarına ilişkin ifadelerini toplayan bir örgüt olan "Sessizliği Bozmak", Batı Şeria'daki gerçekliği bu ifadelerle İsrail toplumuna duyurmaya çalışıyor.

Örgüt, son operasyona katılan askerlerden 54'üyle konuşarak, daha önce insan hakları örgütlerinin defalarca dile getirdiği suçlamaların benzerlerini yöneltti.

54 askerin anlattıklarının, "askeri amaç olmaksızın yüzlerce evin ve camilerin yıkılması, nüfusun yoğun olduğu yerleşimlere fosfor bombası atılması, hafif silahlarla suçsuz insanların öldürülmesi, özel mülklerin tahrip edilmesi ve çoğunlukla komuta yapısı içinde askerlere ahlaki sınırlama olmaksızın davranmalarını sağlayan bir atmosfer yaratılması" gibi uygulamaları ortaya koyduğunu bildirdi.

"Karınca öldüren çocuklar gibi"

Örgütün raporuna göre birçok asker, "düşmanı gözleriyle görmeden" savaştığını anlattığı belirtildi ve bir askerin kendini karınca öldüren çocuklara benzettiği aktarıldı.

Ordunun gözde tugaylarından birinde görevli bir asker de, "İsrail ordusunun Filistinlileri Gazze'de bir ev baskınında canlı kalkan olarak kullandığını" belirtirken, "teröristlerin saklandığına inanılan bir eve bir Filistinlinin gönderildiğini" ifade etti.

Gazze'de bir eve yapılan baskında Filistinli sivillerin üzerine rastgele ateş açıldığını anlatan bir asker de bu ateş sırasında bir Filistinlinin öldüğünü bildirdi.

Raporda, "Bu ifadeler, savaşta izlenen ve etik değerlerle bağdaşmayan yolun, bireysel olarak askerlerden değil, uygulamadaki sistemlerden kaynaklandığını ispatlıyor" denildi.

Örgütten Michael Mankin, İsrail ordusundaki kural dışılıkların norm haline geldiğini, bunun üzerinde düşünülmesi ve tartışılması gerektiğini kaydetti.

İsrail ordusu esefle karşılandı

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada ise "Sessizliği Bozmak gibi saygı değer bir insan hakları örgütünün, doğruluğunu kontrol etmeksizin isimsiz ifadeleri yayımlamasının ve orduya asgari nezaket göstererek bunları gözden geçirme fırsatı vermeden raporu yayımlamasının esefle karşılandığı" bildirildi.

Açıklamada örgüte, askerleri şikayette bulunmaya cesaretlendirme, böylece konuların derinlemesine soruşturulmasını sağlama çağrısı yapıldı.

İsrail ordusunun, 27 Aralık 2008'de başlayan 22 günlük operasyonunda çoğu sivil ve çocuk 1400 dolayında Filistinli ölmüş, 5 binden fazlası yaralanmış ve binlerce ev tamamen yıkılmış veya oturulamaz hale gelmişti. Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetince kullanılan bakanlık ve askeri binaların çoğu da atılan füzelerle yerle bir edilmişti.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.