Hürriyet’in İHL hazımsızlığı

Hürriyet’in İHL hazımsızlığı
Doğan Grubu gazetelerinden Hürriyet, ÖSS’de sıfır çeken öğrencilerin haberini yaparken, büyük bir iftiraya imza attı. Hürriyet, ÖSYM’nin puanı hesaplanmayan öğrencilerle ilgili raporunu haberleştirirken, İmam-Hatip Liselerine ne kada

ÜSAME KARAKIŞ-FAHRETTİN DEDE

Katsayı adaletsizliğine rağmen, büyük başarı gösteren İmam Hatip Lisesi mezunlarının gurur tablosunu görmezden gelen Doğan Grubu gazetelerinden Hürriyet, tam bir hazımsızlık örneği sergiledi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklanan resmi rakamları çarpıtan ve gizleyen Hürriyet, İmam Hatiplerin, mezunları en çok sıfır çeken ikinci okul türü olduğunu iddia etti.

Ancak ÖSYM’nin raporuna göre; puanı hesaplanamadığı için “sıfırcı” olarak nitelendirilen 29 bin 927 öğrenciyle ilgili rakamlara ve oranlara bakıldığında Hürriyet’in nasıl bir çarpıtma yaptığı hemen anlaşılıyor. Puanı hesaplanmayan öğrenci sayısının okul türlerine göre dağılımında; 14 bin 155 kişi ile genel liseler ilk sırada yer alıyor. Genel liseleri, 6 bin 734 kişi ile endüstri meslek liseleri ve 3 bin 185 kişi ile Ticaret Meslek Liseleri, 2 bin 480 kişi ile Kız Meslek Liseleri izledi. Bu kategoriye göre İmam Hatip Liseleri 982 kişiyle 5. sırada yer aldı.

HÜRRİYET, BU ORANLARI DA GİZLEDİ
Hürriyet’in çarpıttığı tabloda sıfır çeken öğrencilerin okul türlerine dağılım oranında ise İmam-Hatip’lerin başarısı daha da yüksek. Yüzdelik sıralamasına göre en çok sıfır çeken öğrencisi olan okullar şöyle sıralandı: Akşam Liseleri (11.61), Endüstri Meslek Liseleri (6.82), Ticaret Meslek Liseleri (5.58), Spor Liseleri (4.73), Kız Meslek Liseleri (3.54), Otelcilik Meslek Lisesi (2.84), İmam Hatip Liseleri (2.78) Genel Liseler (1.94), Özel Liseler (1.27)

FEN LİSESİNDEN BİLE VAR
Sıfır puan alan yaklaşık 30 bin öğrenci arasında her okul türünden gelen öğrenciler var. Genel liselerden de 14 bin 155 öğrencinin puanı hesaplanamadı. En az sıfırcı ise yüzde 0.06 ile özel fen liselerinden çıktı. Adayın, öğrenim durumlarına göre dağılımına bakıldığında da son sınıfta sınava giren 551 bin öğrenciden 11 bin 437'si sıfır puan aldı. 203 bin 255 üniversite öğrencisinden 2 bin 651'i de sıfır çekti. Eski mezunların ise 14 bin 326'sı sıfır puan aldı. ÖSS'nin başarılı illeri Aydın'dan 246, Karaman'dan 65 ve Nevşehir'den 66 öğrenci aynı durumda. İllere göre en fazla sıfır puan alan öğrenci İstanbul'dan. İstanbul, 5 bin 853 öğrenci ile yüzde 2.89 oranını yakaladı. Ancak İstanbul, oran bazlı olarak Van, Siirt, Batman, Şanlıurfa gibi illerin gerisinde kaldı. Sıfır puan alanların sınava giren öğrencilere oranına göre en fazla sıfırcı yüzde 4.87 ile Şırnak'ta. Ankara 2.05, İzmir 2.18, Aydın 1.50, Niğde 1.55, Yalova 1.68, Ardahan 4.42 sıfırcı oranı yakaladı.

***

BİLGİ KİRLİLİĞİ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR!
Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslâm Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER) Başkanı Selahattin Yazıcı da Hürriyet gazetesinin haberine tepki göstererek, “Hürriyet, tamamen çarpıtma haber yapıyor. Gündemdeki katsayı düzenlemesiyle ilgili bir rahatsızlıkları olduğu için İmam-Hatip Liselilerin (İHL) başarısını da çekemiyorlar. İmam-Hatipliler başarısızmış da sanki hükümet onları korumaya alıyormuş gibi bir kanaat oluşturmaya çalışıyorlar. Oysa İHL’ler zaten başarılı. İHL’ler kimsenin korumasına ihtiyaç duymadan başarılı olabiliyorlar” dedi.

ÇEKEMEMEZLİKLERİ YENİ DEĞİL
Katsayı düzenlemesinin bir an önce yapılması gerektiğini de söyleyen TİYEMDER Başkanı Yazıcı, “Biz bu konuda eşitlikçi bir bakış açısıyla bakıyoruz. Herkesin eşit bir şekilde değerlendirilmeye tabi tutulduğu bir puan anlayışını savunuyoruz. Malum çevrenin çekememezliği yeni değil. Yıllardan beri bu kirliliği oluşturmaya çalışıyorlar. Zira İHL’liler yetişme şartlarından gördükleri eğitime kadar dört dörtlük bir ortamda başarılı oluyorlar. Çekememezlikleri tamamen marazi bir bakış açısından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

KARA: İHL’LERİN BAŞARISI ORTADADIR, KİMSE GİZLEYEMEZ
Hürriyet gazetesini haberlerinin çarpıtma olduğunun altını çizen WONDER Başkanı Yusuf Kara, İmam-Hatip liselerinin son yıllarda büyük bir başarı ivmesi kazandığını ve İmam-Hatip liselerine yoğun bir talep olduğunu belirtti. Hürriyet gazetesinin kasıtlı olarak böyle bir yalana imza attığına dikkat çeken Kara, “Biz reele bakıyoruz, yani ortadaki gerçeğe. İmam-Hatip liselerimizin şu anki başarısı, ülke genelinde İmam-Hatipli öğrencilerin yaptığı dereceler ortada. Bunu kimsenin inkâr etmesi mümkün değil. Artık bu tip haberlere gülüp geçiyoruz” dedi. Taraflı yayın yapan Doğan Grubu gazetelerini ciddiye almadıklarını da ifade eden Kara, İmam-Hatip Liselerine gösterilen büyük ilgiye dikkat çekerek, “Hatta bazı liselerimiz yoğun talepten ötürü öğrencileri sınavla seçiyorlar” diye konuştu.

***

İŞTE HÜRRİYET’İN YAYINLAYAMADIĞI VE ÇARPITTIĞI TABLO
Akşam Liseleri 11.61
Endüstri Meslek Liseleri 6.82
Ticaret Meslek Liseleri 5.58
Spor Liseleri 4.73
Kız Meslek Liseleri 3.54
Otelcilik Meslek Lisesi 2.84
İmam Hatip Liseleri 2.78

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.