İsrafa karşı çıktılar işten atıldılar!

İsrafa karşı çıktılar işten atıldılar!
Türk Metal’de huzursuzluk had safhada: Ergenekon terör örgütü tutuklu sanığı Mustafa Özbek’in Türk Metal Sendikası’nın işverenle ittifak yaparak, sendika içinde israfı ve Ergenekon yapılanmasını eleştiren işçilerin kıyımına çanak tu

Hasan TOSUN'un haberi...

Manisa Muradiye Sanayi Bölgesi’nde kurulu Faber a Franke Company fabrikasında çalışan Türk Metal Sendikası üyesi 5 işçi, 24 şube başkanının ve 5 genel yönetim kurulu üyesinin araçlarının yenilenmesi, şube başkanlarının yurtdışı gezilerine götürülerek harcırahlarının artırılması ve Ergenekon soruşturması sırasında gündeme gelen iddiaları soruşturduğu gerekçesiyle, sendika yöneticileri ve patronların aldığı ortak kararla tazminatsız işten çıkarıldı.

Ergenekon Terör Örgütü tutuklu sanığı Mustafa Özbek’in eski genel başkanı olduğu Türk Metal Sendikası’nda sıkıntı had safhada. Özbek’in Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanmasının ardından sendika yönetimi ve politikaları işçiler tarafından sorgulanmaya başladı. Sendika yöneticilerinin keyfi uygulamalarının sorgulanması 5 işçinin işinden olmasına sebep oldu.

İSRAFA VE TERÖRE KARŞI ÇIKTILAR, İŞTEN ATILDILAR
Manisa’daki Muradiye Sanayi Bölgesi’nde kurulu Faber a Franke Company fabrikasında çalışan Türk Metal Sendikası üyesi Mustafa Palabıyık, Şükrü Özdirik, Murat Kafadar, Vedat Yıldız ve Halim Meriç adlı işçiler, 24 şube başkanının ve 5 genel yönetim kurulu üyesinin araçlarının yenilenmesi, şube başkanlarının yurtdışı gezilerine götürülerek harcırahlarının artırılması ve Ergenekon soruşturması sırasında gündeme gelen iddiaları soruşturduğu gerekçesiyle, üstelik Sendikalar Kanununun işçilerin sendika üyeliğinin sona erdirmesi ile ilgili 25. maddesindeki, “İşçi sendikaya üye kalmaya veya üyelikten atılmaya zorlanamaz” hükmüne rağmen, sendika yöneticileri ve patronların aldığı ortak kararla iş akitleri tazminatsız olarak fesh edildi.

“BU İŞİ SONUNA KADAR GÖTÜRECEĞİZ”
İşten atılmalarından kısa bir süre önce Genel Merkez Yöneticisi Yavuz Gökçe tarafından, “Bu işlerle uğraşanlara gerekli cezalar verilecek, gerek demokratik yollarla gerekse demokratik olmayan yollarla” tehdidinden sonra işten atıldıklarını belirten işçiler, işten atılmadan önce kendilerine bir yetkilinin “Bu işlerle uğraşırsanız daha farklı yollarla da çözeriz” diye tehdit edildiklerini anlatıyorlar. Sendika yönetiminin imtiyazlarını kaybetme korkusu yaşadıklarını belirten işçiler, suçlarını şöyle açıklıyorlar: “Sendikanın adının yolsuzluklarla anılmaya başlaması, işçiler arasında sıkıntı oluşturmaya başlamıştı; başka bir sendikaya üyelik konuşuluyordu, işçilerle yaptığımız bir toplantıda bunun anayasal bir hak olduğunu belirttik, suçumuz bu.” Çaresizlikten Türk Metal’e üye olduklarını belirten işçiler, “İşten atıldık ama buraya kadarmış demiyoruz, kimse bizi bu işten vazgeçtiler zannetmesin. Biz bu işi sonuna kadar götüreceğiz” diyorlar.

İŞTEN ATILAN MERİÇ: ERGENEKON MAĞDURUYUZ
Vakit’e konuşan eski işyeri temsilcisi Halim Meriç, “Ergenekon mağduru” olduklarını belirterek, “Sendika yöneticilerinin işçilerin sırtından geçinmesine, keyfi harcamalarına ve Ergenekon iddialarını soruşturduğumuz gerekçesiyle tehdit edildik. Sendika ile işveren anlaşarak işimize son verdiler” dedi. Mahkemeye başvurduklarını ve 2 aydır çalışmadığını belirten Meriç, “Hiçbir hakkımızı alamadık. 2 tane çocuğum var. Eve kredi borcum var. Hanım çalışmıyor. Ortada kaldık. İşten atılan bir arkadaşın hanımı daha yeni doğum yaptı. Bizler resmen Ergenekon mağduruyuz” diye konuştu.

“AİLECEK PERİŞAN OLDUK”
Eski işyeri temsilcisi Murat Kafadar ise 8.5 yıldır aynı işyerinde çalıştığını belirterek, “Haksızlığa ve üçkağıda tepki gösterdiğimiz için bizi çıban başı olarak gördüler. İşten atıldık” dedi. 2 aydır işsiz olduğunu ve günübirlik işler yaptığını belirten Kafadar, “Garsonluk yapıyorum. Bazen arkadaşların işlerine yardım ediyorum. Öyle sabit bir işim yok. Ailecek perişan olduk. 1 tane oğlum var, eşim çalışmıyor, üstelik evimiz de kira, belimiz büküldü” dedi.

Ergenekon iddialarının gündeme gelmesi üzerine işçilerin huzursuzlandığını ve başka sendikalara geçmek istemeleri üzerine yöneticilerin paniğe kapıldığını belirten Kafadar, sözlerine şöyle devam etti: “İşçiler biz buradan ayrılmak istiyoruz demeye başladılar. Bu ne biçim sendika diye tepki gösterdiler. Biz de haklısınız diyerek onlara yol gösterdik. Sendika yöneticileri de işçiler uyanmasın diye bizi hedef seçti.”

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.