İşte Doğan'ın paravan şirketleri!

İşte Doğan'ın paravan şirketleri!
Doğan Grubu'nun, kâğıt ithalatında kullandığı tabela şirketlerin OECD'nin kara listesindeki adalarda kurulduğu belirlendi. "Vergi cenneti" olarak bilinen İngiliz Virgin Adaları ve Jersey Adaları'nda hiçbir vergi yükümlülüğü yok gibi

SPK'nın, Aydın Doğan, kızı Hanzade Doğan Boyner ve 2 profesyonel yöneticisi hakkında 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açılması için savcılığa başvurmasının yankıları sürerken, yeni detaylar da netleşiyor.

Doğan Grubu'nun, küçük yatırımcıyı zarara uğratan ithalatlar için kullandığı yurtdışındaki tabela şirketlerinin Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) kara listesinde yer alan adalarda kurulduğu tespit edildi. SABAH'ın elde ettiği dosyaya göre, Doğan ailesinin sahibi olduğu Sortal ve Shawcliff'in merkezi, İngiliz Virgin Adaları ve Jersey Adaları'nda bulunuyor. Tıpkı Maldiv ve Şeysel Adaları gibi "vergi cenneti" olaraki bilinen bu adalarda kurulan şirketler vergi kaçırmak için de kullanılıyor. SPK, Doğan Grubu'nun, Sortal ve Shawcliff'ten farklı olarak İngiliz vergi sistemine tabi olan Londra merkezli bir aracı şirketinin bulunduğunu tespit etmiş. Falcon Purchasing Services Limited adlı bu şirketin yetkilileri Doğan Holding'le doğrudan ilişkili isimler: İmre Barmanbek, Şener Mustaoğlu ve Hanzade Vasfiye Doğan Boyner. 

SIR ADAM: SIRRI TOPÇU..
Bu yetkililerden İmre Barmanbek, Doğan Grubu'nun mali operasyonlarından sorumlu isimlerinin başında geliyor. Barmanbek'e 1998 içinde offshore şirketlerden Eurozone tarafından 200 bin dolar tutarında ödeme yapılmış. 2000-2007 döneminde Hanzade Vasfiye Doğan Boyner'e ise ücret/prim mahiyetinde 668 bin sterlin ödenmiş. Yaşar Begümhan Doğan Faralyalı'ya ise 2005-2007 döneminde yapılmış 97 bin 246 sterlinlik bir ödeme bulunuyor. Şener Mustaoğlu da 1997-2007 arasında 959 bin 232 sterlin almış. Bütün bu ödemeler küçük yatırımcıların zarara uğratılmasına neden olan tabela şirketi gelirlerinden yapılıyor.

GİZLİ ORTAK AYDIN DOĞAN
Sermaye Piyasası Kurulu'na göre Falcon'un mali işlerini yürüten isim Sırrı Topçu... İngiltere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, SPK'ya gönderdiği 4 Haziran 2003 tarihli yazıda Falcon'un nihai olarak Aydın Doğan tarafından kontrol edildiğini bildirdi. Falcon ile Doğan Holding'in Londra'daki adresleri de aynı. Doğan Holding'in doğrudan yönlendirdiği hemen bütün şirketlerde adı göze çarpan İmre Barmanbek on yıl süreyle Hürriyet'in yönetim kurulu üyeliğini yürüttü. Barmanbek, 29 Mayıs 2008'de -yurtdışındaki tabela şirketlerine de ortak olduğunun anlaşılmasından sonra- bu görevinden ayrıldı.

ARACI ŞİRKET FALCON…
SPK'nın tespitlerine göre Doğan Holding, "vergi cenneti"nde kurulu Sortal ve Shawcliff'le ilişkisini doğrudan değil, Falcon üzerinden sağlıyor. Sortal ve Shawcliff, Falcon'a ait telefon ve faks numaralarını kullanıyor. SPK raporunda yer alan bütün bu bilgiler, yurtdışında kurulu şirketlerin, tabela şirketleri olduğunun kanıtı. Bu tabela şirketlerinden Clarity S.A.'nın sermayesi 14 milyon, Falcon Investment Holding Company'nin 35 milyon ve Eurozone'un da 25 milyon dolar olarak belirlendi.

FAALİYETLERE PERDE
SPK raporuna göre yurtdışındaki şirketlerin faaliyetleri, Aydın Doğan'ın kontrolünde olan kimi şirketler tarafından perdeleniyor. Eurozone'un nihai tüzel kişi ortağı Falcon... Bu şirket, Sortal ve Shawcliff'ten farklı olarak İngiltere'de kurulu olduğu için vergiye tabi. Doğan Holding'de görev yapan İmre Barmanbek, Ali Rıza Temuroğlu ve Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, tıpkı Falcon'un olduğu gibi Eurozone'un da yönetim kurulu üyesi olarak görünüyorlar. Eurozone'un 1997 ticari kârı 4 milyon 545 bin 344 dolar. Bu tutar, 1998'de 2 katından fazla artmış ve 11 milyon 193 bin 662 dolar kâr elde etmiş.

TÜSİAD BAŞKANI DA ORTAK
Yine Falcon ve Eurozone gibi Doğan Holding yöneticilerinin ortağı olduğu şirketlerden biri de Clarity S.A. Bu şirket; şimdi TÜSİAD Başkanı olan Arzuhan Doğan Yalçındağ (Aydın Doğan'ın kızı), Sema Işıl Doğan (Aydın Doğan'ın eşi), Vuslat Doğan Sabancı (Aydın Doğan'ın kızı), Hanzade Vasfiye Doğan (Aydın Doğan'ın kızı) ve Yaşar Begümhan Doğan Faralyalı (Aydın Doğan'ın kızı) tarafından 23 Nisan 1999'da kurulmuş. Şirketin kuruluş sermayesi 14 milyon dolar.

"ŞÜPHEYE YER YOK"
SPK raporunda bütün şirketler için, "DDT'nin gazete kâğıdı ve baskı malzemesi alımları gerçekleştirdiği şirketler şüpheye yer bırakmayacak şekilde Doğan ailesinin sahibi olduğu/kontrolü altında bulundurduğu şirketlerdir" deniliyor. Zaten şirketlerin ortaklık yapıları da bu tespiti doğrular nitelikte.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.