İş kazası değil ihmal kurbanı

İş kazası değil ihmal kurbanı
Çankaya Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Al-Ka şirketinde kaynakçı-kaportacı olarak çalışan Ramazan Utas’ın (30), iddia edildiği gibi saat 2.00’de çöp toplarken içine düştüğü konteynerin çalışması sonucu değil, saat 17.30’d

Oğullarını kaybetmenin acısını yaşayan gözü yaşlı aile, ihmaller zincirinde kusuru bulunduğunu iddia ettikleri Çankaya Belediyesi ve Al-Ka şirketi yöneticilerinin yargı önüne çıkarılmasını istiyor.

Hasan TOSUN'un haberi...

Çankaya Belediyesi’ne bağlı Al-Ka isimli şirkette 5 yıldır kaynakçı-kaportacı olarak çalışan 2 çocuk babası Ramazan Utas’ın ölümü Türkiye’de insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu bir kez daha gösterdi. Çöp temizlerken iş kazası sonucu öldüğü iddia edilen Utas’ın, işten çıkarılma tehdidiyle görev alanının dışında olan fitil değiştirme işinde çalıştırılması sonucu hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

TUTANAK: “KAPORTACI, FİTİL DEĞİŞTİRİRKEN ÖLDÜ”
Cumhuriyet Savcılığının olay yerinde yaptığı inceleme sonucunda tutulan tutanakta, Utas’ın iş arkadaşı İsmail Uslu verdiği ifadede, Ramazan Utas ile birlikte aynı iş yerinde kaporta değiştirme işlerinde çalıştıklarını ve olay günü çöp kamyonunun damper bölümünde su kaçağı olduğu için fitilini değiştirmeye çalıştıklarını söyledi. Damper kısmına her zaman olduğu gibi demir boru sıkıştırdıklarını anlatan Uslu, borunun kayması sonucu damperin Ramazan Utas’ı sıkıştırarak ölümüne sebep olduğunu anlattı. Tutanağa göre öldüğü anlaşılan Utas’ın cesedinin olay yerinden çıkarılarak başka yere konduğu kaydedildi.

BABA: “İŞ KAZASI DEĞİL, İHMAL VAR”
Baba Kenan Utas, Vakit’e yaptığı açıklamada, oğlunun ölümüyle ilgili medyada çıkan haberlere tepki gösterdi. Baba Utas, oğlunun seyir halindeki çöp kamyonundan ayağı kayarak konteynerin içine düşmesi sonucu değil, işten çıkarılma korkusuyla görev alanının dışında olan bir işte çalıştırılması ve gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Baba Utas, şöyle devam etti: “Gazetelerde oğlumun gece temizlik yaparken ayağının kaydığı ve çalışan konteynerin içine düşerek öldüğünü yazdılar. Bunlar tamamen yalan ve yanlıştır. Çünkü benim oğlum çöpçü değil, kaportacı ve kaynakçıdır. Ayrıca olay gece değil, gündüz oldu. Damperin fitilini değiştirmek benim oğlumun görevi değildir. O iş teknik bir iştir. İşten atma şantajıyla korkutarak her işi yaptırıyorlar. Belediye, şirketi denetlemediği için şirket istediği gibi at koşturuyor. Benim oğlum iş kazası değil, ihmal sonucu öldü. Bu ihmalin peşini bırakmayacağız.” Ayrıca Baba Utas, olay yerine gittiklerinde sinir kiriz geçiren aile üyelerine de belediye görevlilerinin sahip çıkmadığını, iğne vurularak saatlerce yerlerde yatırıldıklarını ve daha sonra ambulansla hastaneye götürülerek acil serviste terk edildiklerini söyledi.

AİLE: “DAVA AÇACAĞIZ”
Genç yaşında oğullarını kaybeden aile perişan oldu. Henüz 30 yaşında olan Ramazan Utas, geriye 2 erkek çocuk ve gözü yaşlı bir eş bıraktı. Kiralık evde oturan ve 2 çocuğuyla yapayalnız kalan eş Seher Utas ise, kazada gerekli denetimleri yapmayan Çankaya Belediyesi’ni ve işçileri görev alanı dışında çalıştıran ve gerekli tedbirleri almayan Al-Ka şirketinin yöneticilerini suçladı. Damperin fitilinin değiştirilmesi gibi teknik bilgi, belge ve beceri isteyen bir işte belgesi bulunmayan eşinin çalıştırılmasının şirketi ve belediyeyi sorumluluk altına soktuğunu belirten gözü yaşlı Seher Utas, şunları söyledi: “Belediye, denetim görevini tam olarak yapmış mıdır? Şirket, uzmanlık gerektiren bu işi neden teknikere veya uzmana yaptırmadı? İşin başında mühendis veya tekniker var mıydı? Olayda kasıt var mı? Gazetelere eşimin ölümü neden iş kazası olarak yansıtıldı? Bu soruların tatmin edici bir şekilde açıklanması lazım. Yoksa kanuni haklarımızın korunması için gerekli işlemleri başlatacağız.”

YANLIŞ HABER YAZILDI
Talihsiz gencin ölümü gazetelere, “Temizlik işçisi konteynere düştü, öldü” şeklinde yansımıştı. Haberde, “Çankaya Belediyesi’nde görev yapan bir temizlik işçisi, çöp konteynerinin içine düşerek yaşamını yitirdi. Çukurambar’da, dün gece sokak temizliği yapan Çankaya Belediyesi’ne ait çöp kamyonunda çalışan Ramazan Utas (30), araç seyir halindeyken ayağı kayarak konteynerin içine düştü. Utas, konteynerin çalışması nedeniyle olay yerinde yaşamını yitirdi. Ankara Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı” şeklinde bilgiler verildi.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.