Haberal bu suçlardan hakim karşısına çıkacak

Haberal bu suçlardan hakim karşısına çıkacak
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak, cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini kısmen engellemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak yürütme organını ortadan kaldı

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 3. iddianamede, Mehmet Haberal'ın Ergenekon silahlı terör örgütü üst düzey yapılanmasında görevli şüphelilerden Mehmet Şener Eruygur, Doğu Perinçek, Ahmet Hurşit Tolon, İlhan Selçuk, Kemal Yalçın Alemdaroğlu, Tuncay Özkan, Mustafa Özbek, Tuncer Kılıç, örgütün medya yapılanması içerisinde bulunan zanlılardan Mustafa Ali Balbay, Güler Kömürcü, Ergun Poyraz, İsmail Yıldız, Ercüment Ovalı ile irtibat içerisinde olduğu belirtildi.

İddianamede, Haberal'la ilgili şu ifadelere yer veriliyor: "Ergenekon silahlı terör örgütünün Sarıkız isimli darbe planı kapsamında dönemin Jandarma Genel Komutanı Mehmet Şener Eruygur başkanlığında rektörlerle bir toplantı düzenlemiş. Bu toplantıda mevcut hükümetin icraatları ve irtica ile ilgili konuların konuşulduğu, toplantı sırasında 15-20 rektör Kubilay olmaya hazır olduklarını söylemiştir. 25 Ekim günü rektörler ve öğretim görevlilerinin Anıtkabir'e gitmeyi kararlaştırdığı anlaşılmıştır. 19 Ekim 2003 günü yapıldığı anlaşılan bu toplantıda alınan karar gereği, 25 Ekim 2003 günü 'Cumhuriyete Saygı Mitingi' adı altında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenmiştir. Ve bu yürüyüşe, değişik illerden gelen rektörler, üniversite öğretim üyeleri, öğrenciler ve binlerce vatandaşın katılarak Anıtkabir'e yürüdükleri tespit edilmiş, bu toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında bazı üniversite öğrencilerinin 'ordu göreve' pankartları taşıdığı, gösteriye diğer şahısların yanı sıra dosya sanıklarından dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Yalçın Alemdaroğlu ve YÖK Başkanı Kemal Gürüz de katılmış. Şüpheli Mehmet Haberal, Cumhuriyete Saygı Mitingi'ne bütün üniversite rektör ve akademiyeslerinin katılmasıyla birlikte Başkent Üniversitesi olarak katıldıklarını ve Anıtkabir'e saygı duruşunda bulunduklarını, meydana gelen olayları medyadan basından öğrendiğini, 'ordu göreve' pankartının açıldığını görmediğini, miting için herhangi bir talepte bulunmadığını, beyan etmiş. Ancak Haberal, Cumhuriyet Çalışma Grubu'nca alınan kararlar doğrultusunda, bahsi geçen yürüyüşün yanı sıra bazı üniversite rektörleriyle değişik zamanlarda yürütme organı ile ilgili açıklamalar yapmıştır. Bu açıklamalarla kamuoyu oluşturarak yapılması planlanan darbenin zemininin oluşmasını hedefledikleri, şüphelinin hem üniversite rektörü, hem de televizyon kanalı sahibi olarak Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nün amaçlarına uygun olarak bu kapsamda faaliyette bulunmuştur.

Örgüt kararları doğrultusunda yapılması planlanan eylemlere katıldığı, yürütme ve yasama organlarını devirmeye teşebbüs eylemlerine iştirak ettiği, Ergenekon silahlı terör örgütü tarafından yürütülen çalışmalarda aktif rol aldığı anlaşılmaktadır."

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.