312 General’in darbe planı

312 General’in darbe planı
ETÖ sanığı Şener Eruygur’un evinde çıkan ve 2. Ergenekon iddianamesinde yer alan belgelerde, Vakit’in susturulması ve bitirilmesi için her yola başvurulması talimatları yer almıştı. 3. iddianamede ise, Vakit gazetesine ‘312 General&

Vakit gazetesini bitirme planını yapan ve ‘312 General’ davasıyla uygulamaya sokan, başta emekli Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç ile Darbe Günlükleri’nin yazarı Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in de aralarında bulunduğu generallerin hazırladıkları darbe planı deşifre oldu.
 
İDDİANAME HER ŞEYİ ORTAYA ÇIKARDI
Ergenekon sanıkları Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’dan ele geçirilen dijital veriler ve bilgi notları incelendiğinde; AK Parti’yi iktidardan düşürmek için bazı generallerin ortak hareket ettikleri görülüyor. Üçüncü iddianamede yer alan bilgi notları ve dijital verilere göre, Ergenekon sanığı Orgeneral Hurşit Tolon ve Başkanlığını Orgeneral Şener Eruygur’un yaptığı Cumhuriyet Çalışma Grubu’nun başını çektiği grupta 7 emekli orgeneral, tümgeneral ve tuğgenerallerin bulunduğu çok sayıda generalin ortak hareket ederek hazırladıkları ‘darbe’ planına göre, yapılması gerekenlerin ise 14 başlık altında toplandığı görülüyor. Uygulamaya sokulan darbe planına göre; 

MALUM MEDYA’YA BRİFİNG
Darbe planını devreye sokan paşaların medya gücünden faydalanmak için ulusal yayın yapan gazete ve televizyon sahipleri ile ‘gizli’ toplantı yapma kararı aldıkları 3. iddianamede açık açık belirtilmiş. Alınan karar doğrultusunda harekete geçen darbeci paşaların başta Cumhuriyet gazetesi temsilcileri olmak üzere ulusal medyadan birçok temsilci ile görüşmeler gerçekleştirip, ‘kaos’ meydana getirmeye yönelik haberler yaptırıldığı da 3. iddianamede vurgulanıyor. 

MEDYA AK PARTİ’Yİ HEDEF ALACAK
Karanlık odalarda hazırlanan planlara göre, medya ile yapılan görüşmelere yenilerinin eklendiği ve paşaların yeni taleplerinin “AK Parti iktidarını hedef alan” haberlerin yapılması olduğu belirtiliyor. İddianamede, bu haberlerin ise manşetten verilmesi konusunda da birçok medya temsilcisi ile Ergenekoncuların görüş birliğine vardıklarının da altı çiziliyor. 

REKTÖRLER DEVREYE SOKULACAK
Generallerin bir araya gelerek yaptıkları toplantıda alınan bir başka karar ise, rektörlerin devreye sokulması... Bu kapsamda “Rektörlerden hükümete sert tepki göstermeleri istenecek” kararını alan generallerin bilgi notlarında ise, birçok rektör ile görüştükleri ve onları harekete geçirmeyi başardıkları yazılı. 

ÖĞRENCİLER SOKAĞA DÖKÜLECEK 
Ergenekoncu paşaların görüş birliğine vardıkları bir başka konu ise öğrencilerin kullanılması... Bu kapsamda çok sayıda rektörle görüştükleri tespit edilen paşaların, “Öğrencileri sokağa dökün” talimatı verdikleri de 3. iddianamede deşifre ediliyor. İddianamede ayrıca, ülkede kargaşa meydana gelmesini sağlamak amacıyla öğrencileri gösterilerle sokağa dökmeye çalıştıkları belirlenen paşaların, bu çalışmayı CÇG ile birlikte yürüttüğü de kaydedildi.

İNFİAL EYLEMLERİ YAPTIRILACAK
Paşaların kaleme aldığı planlardan biri de, toplumda infial uyandıran eylemlerin gerçekleştirilmesi. Bu kapsamda Ergenekoncuların çok sayıda eylem hazırladıkları 3. iddianamede belirtilirken, bu eylemlerin başında ise Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine atılan bombaların geldiği vurgulanıyor.

İKTİDARIN BÖLÜNMESİ SAĞLANACAK
Karanlık odalarda alınan kararlardan biri de “İktidar partisinden vekillerin ayrılması sağlanacak” maddesi. Ergenekoncuların, iktidarda bulunan hükümeti parçalayıp ülkeyi yönetemeyecek hale getirmek ve bunun sonucunda ülkede çıkacak kaosla darbeye zemin oluşmasını sağlamak amacıyla örgüt üyesi İsmail Yıldız’a milletvekilleri hakkında araştırma yaptırdıkları ve bu yolla iktidar partisinden ayrılabilecek nitelikteki milletvekillerini tespit ettikleri belirlendi. Bu doğrultuda örgüt üyeleri Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur ve İsmail Yıldız’ın Meclis’te yer almayan bazı siyasi parti liderleri ile görüştükleri ve yapılan bu görüşmeyi kayda aldıkları da 3. iddianamede belirtildi. 

SENDİKALAR MANİPÜLE EDİLECEK
İddianamede, “Cumhuriyet Çalışma Grubu’nun planları arasında yer alan ‘sendikaların manipüle edilmesi’ stratejisine uygun olarak özellikle örgüt üyesi Mustafa Özbek’in başkanı olduğu sendika ile kendileri ile birlikte hareket edecekleri yönünde tespitler yaptıkları, bazı sendikaları amaçlarına uygun olarak yönlendirdikleri anlaşılmıştır” deniliyor. Yine diğer sendikalar hakkında bilgiler toplandığı ve temsilcilerinin tek tek fişlendiği iddianamede belirtiliyor.
 
KIBRIS, ÇÖZÜMSÜZLÜĞE GÖTÜRÜLECEK
Ergenekon yapılanmasının stratejileri arasında “Kıbrıs sorununu çözümsüzlüğe götürmek” de yer alıyor. Ergenekoncuların bu amaçla sivil toplum kuruluşlarını yönlendirmeye çalıştıkları ve böylece ülkenin dış politikasını olumsuz yönde etkileyerek siyasi istikrarsızlığı sağlamaya çalıştıkları ortaya çıktı. Ergenekon sanıklarından eski Jandarma Genel Komutanı Mehmet Şener Eruygur’un, strateji doğrultusunda Kıbrıs Büyükelçisi’ni makamına çağırdığı da belirlendi.
 
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ TEK ELDEN YÖNLENDİRİLECEK
Cumhuriyet Çalışma Grubu’nun hazırladığı ve uygulamaya koyduğu darbe planları çerçevesinde, “Ulusal Birlik Hareketi” kurulmuş ve kendilerine yakın sivil toplum kuruluşları tek merkezden yönetilmeye çalışılmış. Ergenekoncuların kendileriyle birlikte hareket edecekleri yönünde tespitler yaptıkları bazı sivil toplum örgütlerini de amaçlarına uygun olarak yönlendirdikleri anlaşıldı.

ORG. HİLMİ ÖZKÖK İSTİFA ETTİRİLECEK
Strateji, esas olarak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın istifa etmemesi üzerine belirlenip; Yüksek Askeri Şura’nın Ağustos toplantısından önce söz konusu kişilerin Ankara’da yaptığı toplantıda kararlaştırılmış. Planın yürürlüğe konulması için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün istifa ettirilip yerine Orgeneral Yalman’ın getirilmesi esas alınıyor. Söz konusu istifanın sağlanamaması durumunda belirlenen stratejinin de uygulanmasının mümkün olmadığı, söz konusu grup tarafından kabul edilmekte ve istifanın sağlanması için tüm çabanın gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor.

ÖZKÖK İSTİFA ETMEZSE BASKI YAPILACAK
Cumhuriyet Çalışma Grubu’nun hazırladığı ve uygulamaya koyduğu darbe planları çerçevesinde, Hilmi Özkök’ün istifası talebini içeren kendileri tarafından kaleme alınmış mektupların, muvazzaf askerler tarafından hazırlanmış görüntüsü verilerek Hilmi Özkök’e gönderilmek suretiyle onu baskı altına almaya çalıştıkları da kaydediliyor.

ASLAN DEĞİRMENCİ /VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.