Baykal tıpkı Demirel

Baykal tıpkı Demirel
Arşiv bilgileri, ‘Dün dündür bugün bugündür’ sözleri ile siyasi literatürümüzde derin iz bırakan Süleyman Demirel ile dün dediğini bugün unutan CHP liderinin aynı çizgide olduğunu ortaya koyuyor.

Yener DÖNMEZ'in haberi...

Arşivler, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın geçmişte “Kürdoloji Enstitüsü” kurulmasını istediğini ortaya koyuyor. “Demokratik açılım”la ilgili olarak hükümete ağır eleştiriler yönelten Baykal, SHP Genel Sekreteri iken “Kürdoloji Enstitüsü” kurulmasını isteyecek kadar “Kürt sorunu”na sıcak bakan bir tutum sergiledi.

“KÜRT RAPORU”NU BAYKAL İSTEDİ
Erdal İnönü’nün genel başkanlığı döneminde SHP’nin genel sekreterliği görevinde bulunan Deniz Baykal, siyasi işlere karar veren “tek adam” pozisyonuyla 1990 yılında “Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakış ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir rapor hazırlanmasını istedi. SHP MYK’sında Baykal’ın talimatı doğrultusunda hazırlanan ve onun imzasıyla kamuoyuna sunulan raporda, bugün CHP yönetiminin karşı çıktığı noktalar hararetle savunuldu.

“BAYKAL: “KÜRDOLOJİ ENSTİTÜSÜ KURULSUN”
Bir grup SHP MYK üyesi tarafından hazırlanan ve Genel Sekreter sıfatıyla Deniz Baykal’ın “nihaî onay”ından geçen “Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakış ve Çözüm Önerileri” raporunda; kökeniyle, diliyle, kültürüyle, ulusal kimliğiyle “Kürt Realitesi” kabul edildi ve buna göre çözümler önerildi. Raporda, özetle şu görüşler dile getirildi:

“Türkiye’nin her yöresinde, her türlü düşüncenin özgürce açıklanabilmesi için gerekli tüm önlemler alınacaktır. Kürt kökenli yurttaşlarımızın da, düşüncelerini özgürce açıklayabilecekleri ortam ve koşullar oluşturulacaktır. İnsanlar, özgürce etnik, dolayısıyla ‘Kürt kimliklerini’ açıklayabilmelidir. Kürt kökenli yurttaşlarımızın, çocuklarına istediği adı koyabilmesi, yerleşim yerlerinin geçmişteki adlarıyla anılması ve kimlikte bütünlük gösteren öğelerin ortaya çıkmasını önleyen, yasaklanmasına neden olan tüm engeller ortadan kaldırılacaktır.”
SHP’nin raporunda ayrıca Kürt dilinin öğretilmesini sağlamak amacıyla, özel öğretim kurumlarının kurulması konusundaki girişimlerin desteklenmesi de talep edilerek, “Kürt dili özgürleşecektir. Televizyon ve radyolarda Kürtçe yayın yapılması serbest bırakılmalıdır, bırakılacaktır. Bu çerçevede kültürün geliştirilmesinin ve yaygınlaştırılmasının çok önemli bir kurumu olan ‘Kürt ve Kürdoloji Enstitüsü’ ve benzeri bilimsel kuruluşların, yasal ve idari anlamda oluşumunu zorlaştıran, olanaksızlaştıran engeller ortadan kaldırılacaktır” denildi.

EMEP, BAYKAL’IN RAPORUNA ATIF YAPTI
Deniz Baykal’ın hazırlattığı rapor, daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Emek Partisi’nin savunmasında da yer aldı. EMEP yöneticileri, 14 Şubat 1997 tarihli karar duruşmasında, Baykal’ın raporundan pasajlar okuyarak, “Bu görüşleri dile getiren SHP kapatılmadığına göre EMEP de kapatılmamalı” savunmasını dile getirdiler. Ancak mahkeme, EMEP’in kapatılmasına karar verdi.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.