İskilipli Atıf Hoca’ya da iade-i itibar

İskilipli Atıf Hoca’ya da iade-i itibar
25 Ağustos 1925 tarihinde çıkarılan Şapka Kanunu neticesinde yüzlerce İslam âlimi şapka giymeyi reddettiği için acımasızca idam edilmişti.

Haksız yere büyük bir zulme uğrayan İskilipli Atıf Hoca için ise şimdi iade-i itibar bekleniyor. Vatandaşlar, Nazım Hikmet gibi isimlere iade-i itibarda bulunan TBMM’nin, bugün kimsenin dikkate almadığı bir kanun sebebiyle idam edilen İskilipli Atıf Hoca gibi isimlere de iade-i itibarda bulunmasını istiyor

Cumhuriyet tarihinin en büyük zulümlerinden birine dönüşen Şapka Devrimi anılıyor. 25 Ağustos 1925 tarihinde çıkarılan Şapka Kanunu neticesinde yüzlerce İslam âlimi şapka giymeyi reddettiği için acımasızca idam edilmişti.

İSKİLİPLİ ATIF HOCA’NIN CANSIZ CESEDİNE ŞAPKA GİYDİRDİLER
25 Ağustos 1925 tarihinde Kastamonu’ya giden Atatürk, burada yaptığı konuşmada şapkayı övmüş ve sonra da 25 Kasım 1925’te bunu kanunlaştırmıştı. Atatürk, burada yaptığı konuşmada şapka giymeyenlerin cezalandırılacağını ilan etmişti. Şapka Kanunu’nun çıkmasından sonra ise bütün yurtta şapka giymeyen Müslüman avına çıkılmıştı. İnsanlara zorla şapka giydirilmiş, karşı koyanlar tartaklanmış ve gözaltına alınmış, ısrar eden yüzlerce kişi ise sadece şapka giymediği için, ‘Şapka Kanunu’na muhalefet’ten idam edilmişti. Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde bakanlık yapan Dr. Rıza Nur bu süreci şöyle anlatıyordu: “Bir kanunla fesi yasak edip, şapka giydirdiler. Sivas’ta, Erzurum’da, ötede beride halk şapkaya karşı çıktı. Epeyce adam astılar. Sayısını bilmiyoruz. Asılan bir hocaya pek acırım. Adamcağızı Ankara İstiklâl Mahkemesi’ne çektiler.” Atıf Hoca’nın idamını detayları ile anlatan Bakan Nur; “Hoca’nın boynuna ip geçirilirken, Kılıç Ali de başına bir şapka geçirmiş, ‘Giy domuz!’ demiş ve küfürler etmiş!.. Zavallı böyle ölmüş ve böyle saatlerce teşhir etmişler” diyor.

ATIF HOCA’YA İADE-İ İTİBARDA BULUNULSUN
Haksız yere büyük bir zulme uğrayan İskilipli Atıf Hoca için ise şimdi iade-i itibar bekleniyor. Vatandaşlar, Nazım Hikmet gibi isimlere iade-i itibarda bulunan TBMM’nin, bugün kimsenin dikkate almadığı bir kanun sebebiyle idam edilen İskilipli Atıf Hoca gibi isimlere de iade-i itibarda bulunmasını istiyor. Sivil toplum örgütü yöneticisi Mahmut Temelli; “TBMM, Nazım Hikmet gibi isimlere iade-i itibarda bulunuyorsa, elbette İskilipli Atıf Hoca’ya da itibarını çoktan iade etmiş olmalıydı. Hocanın böyle bir itibara ihtiyacı yoktur elbette. O, vardığı yerde gerekli itibarı görüyor. Fakat bu iade-i itibara biz ihtiyaç duyuyoruz. Bu utancı TBMM daha fazla yaşamamalı” derken; iş kadını Rukiye Şimşek de; “Halen yürürlükte olan kanunlarımıza göre Şapka Kanunu geçerli. Buna rağmen TBMM’deki vekillerimiz dahil kimse bu yasayı uygulamıyor. O halde ya kanunun gerekleri uygulansın ya da İskilipli Atıf Hoca başta olmak üzere bu yasadan mağdur olanlara iade-i itibarda bulunulsun” diye konuştu.

Üniversite öğrencisi Yunus Taş ise; “Meclis bir an önce bu şahıslara itibarlarını geri vermeli ve tarih önünde onlardan özür dilemeli. Başta İskilipli Atıf Hoca olmak üzere şehidlerimizin böyle bir şeye ihtiyacı yok ama TBMM, kendi onuru için bunu yapmalı” dedi.

Mustafa R. Özgür/VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.