Ehliyetsiz sürücü kusursuz, ölen kusurlu

Ehliyetsiz sürücü kusursuz, ölen kusurlu
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ehliyetsiz kamyon kullanırken ölüme sebebiyet verdiği için 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan sürücü hakkındaki mahkumiyet kararının, sürücünün suçsuz olduğuna yönelik bilirkişi raporunu da dikkate alarak bozulmasını,

Halen temyiz aşamasında bulunan dosyayla ilgili kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi verecek. 

Bursa'da, sürücü ehliyeti olmayan Mümtaz Özkaya, 2007'de, çalıştığı iş yerinin kamyonunu kullanırken, karşıdan karşıya geçmeye çalışan Aziz Balta'ya çarparak, ölümüne neden oldu. 

Özkaya hakkında ''taksirle ölüme neden olmak'' suçundan açılan kamu davası, Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Dava süresince iki ayrı bilirkişi raporu alındı. 

Birinci bilirkişi raporunda, Özkaya, ''kavşağa yaklaşan sürücüler, kavşaktaki şartlara uyacak şekilde yavaşlamak, dikkatli olmak, geçiş hakkı olan araçların önce geçmesine imkan vermek zorundadırlar'' kuralına uymadığı gerekçesiyle ''hafif kusurlu'' olarak gösterildi. 

Ancak ölen kişinin ailesinin avukatı Hasan Kurt, bilirkişi raporuna, itirazda bulundu. 

Bunun üzerine mahkeme, dosyayı, yeni bilirkişi raporu alınması için İstanbul Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesine gönderdi. 

Kurul tarafından hazırlanan raporda, kaza yerinde 6,6 metre fren izi belirlendiği, kavşakta araç ve yayalara yönelik trafik ışıklarının faal olduğu kaydedildi. 

Sürücü Özkaya'nın, kamyonu kullanırken, kendisine hitap eden yeşil ışık sırasında kavşağa girdiği ifade edilen raporda, Özkaya'nın, Balta'yı fark ettiğinde fren tedbirini aldığı, mevcut şartlarda alacak başka bir önleminin olmadığı savunuldu. 

''Ayrıca olayda etkenlik arz edecek herhangi bir trafik kuralı ihlali de görülmediğinden Özkaya'nın kusursuz olduğu'' görüşüne yer verilen raporda, ölen Balta'nın ise karşıya geçmek için yayalara yönelik trafik ışıklarının olduğu kısmı kullanması, geçiş önceliğini de kamyona vermesi gerektiği kaydedildi. 

Balta'nın bu kurallara uymadığına ve trafik ışıklarının ilerisinden yola girdiğine işaret edilen raporda, Balta ''asli ve tamamen kusurlu'' olarak gösterildi. 
   
-MAHKEME SANIĞA CEZA VERDİ- 
   
Bilirkişi raporuna karşın mahkeme, sanık Özkaya'ya ''taksirle ölüme sebebiyet vermek'' suçundan önce 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Özkaya'nın yargılama sürecindeki davranışlarını dikkate alarak, bu cezayı 2 yıl 1 aya indirdi. 

Hakim Mehmet Şahin Erdoğan, gerekçeli kararında, ''belgesiz ya da vesikasız bir araç veya aletin kullanılması halinde, toplumun her an bir zararla karşı karşıya bırakılabileceğine'' dikkati çekerek, sanığı kusurlu buldu. 
   
-YARGITAY AŞAMASI- 
   
Dosya, temyiz için Yargıtaya gönderildi. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca dosyayla ilgili hazırlanarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilen tebliğnamede ise sanığın beraatı yerine mahkumiyetine karar verilmesinin yasaya aykırı bulunduğu ifade edilerek, kararın bozulması talep edildi. 

Tebliğnamede, ''sanığın sürücü belgesinin bulunmayışının ya da mesleğinin şoförlük olmayışının olayın meydana gelmesinde etken olmadığı; olayın, sanığın kurallara uygun şekilde trafikte seyri sırasında meydana geldiği'' kaydedilerek, ''sanığın fren tedbirine de başvurmuş olması itibarıyla dikkat ve özen yükümlülüğüne uygun hareket ettiğinin anlaşıldığı'' ifade edildi. Tebliğnamede, ikinci bilirkişi raporuna göre sanığın kusursuz olduğuna da işaret edildi. 

Tebliğnamenin bağlayıcılığı bulunmuyor. Temyizle ilgili son kararı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi verecek.
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.