Paşa, bunlar da boru mu?

Paşa, bunlar da boru mu?
Emekli Binbaşı Fikret Emek’in Eskişehir’deki evi, Ankara Zir Vadisi ve Poyrazköy’de ele geçirilen cephaneliklerin ardından önceki gün Kahramanmaraş’ta yapılan kazılarda çıkarılan 7 adet lav silahı ve 15 el bombası, “Bu silahl

29 Nisan’da düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında lav silahlarının TSK envanterinde çıkmadığını ve boş lav silahının borudan ibaret olduğunu söyleyen Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Kahramanmaraş’ta çıkarılan cephanelik ile ilgili yazılı sorularımıza rağmen sessiz kalmayı tercih etti. 

Başbuğ, basın toplantısına boş lav silahıyla gelmiş, Lav’ın bir silah değil, tek atımlık bir mühimmat olduğunu söylemişti. Beykoz’dan çıkarılan boş lavların TSK envanterinden çıkmadığını iddia eden ve niçin gömüldüğünü anlamakta güçlük çektiğini dile getiren Başbuğ, “Sormaya hakkım yok mu? Boş lavlar niçin gömüldü?” demişti. Makina Kimya Endüstrisi (MKE) raporu, Başbuğ’u yalanlarcasına Poyrazköy’deki bazı lav silahlarının Genelkurmay Başkanlığı’na teslim edildiğini ortaya koymuştu.

Bu arada; Kahramanmaraş’ta ele geçirilen mühimmatın seri numaralarının silinmiş olduğu, lavların MKE, bombaların ise Rus yapımı olduğu belirtildi.

SİLAHLAR FIŞKIRIYOR, TEPKİLER ARTIYOR
Emekli Kurmay Albay Prof. Dr. Ahmet Alper, “Çıkarılan cephanelikleri gördükçe insanın kafası allak bullak oluyor. Genelkurmay Başkanı ‘Bizim envanterimizde yok’ diyor, sonra belgelerde TSK’nın envanterinde olduğu görülüyor” dedi. Silahların topraktan çıkarılmasının alt yapısında disiplinsizliğin yattığına dikkat çeken Alper, bu disiplinsizliğin kaynağının da YAŞ toplantılarında aranması gerektiğine dikkat çekti. YAŞ toplantılarındaki yargısız infazlar sebebiyle bin 600 TSK mensubunun kurum ile ilişkisinin kesildiğini, ‘atılırım’ korkusu ile kendiliğinden istifa edenlerin sayısı ile yaklaşık 10 bin kişilik bir kopuş yaşandığına işaret eden Alper, “10 bin personel TSK’nın disiplini için çok önemliydi. Emniyet supabı görevi yapmaktaydılar. Bu arkadaşlarımız ordudayken yasadışı işler kolayca yapılamıyordu. Fakat disiplin için çok önemli görevler ifa eden arkadaşlarımız ordudan bir şekilde ayrılınca bu silahları gömenler meydanı boş buldu ve böyle disiplinsizlik içerisine girdiler. Devletin malzemelerini kışla dışına çıkarıp sonra geri koymuyorlar. Panikleyince de gömüyorlar” diye konuştu. 

EMEKLİ BİNBAŞI AKDOĞAN: DAĞINIKLIK DİSİPLİNSİZLİK SEBEBİYLE
Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Ankara Şube Başkanı emekli Kurmay Binbaşı Şahin Akdoğan ise Türkiye’nin balık yerine mermi avlanan bir ülke haline geldiğini, bu durumun endişe verici olduğunu söyledi.
1998 yılında YAŞ kararları ile TSK’dan ilişkisinin kesildiğini söyleyen Akdoğan, “Biz görev yaptığımız sürede atılan boş kovanları bile buldurup geriye teslim ediyorduk. Silah, askerin namusudur. Buna sahip çıkmak gerekir. Ortaya çıkan silahların toprak altından fışkırıyor olması gibi bir manzara gerçekten hoş değil” dedi.
Ergenekon soruşturması kapsamında emekli Binbaşı Fikret Emek’in Eskişehir’deki evi, Yarbay Mustafa Dönmez’in Sakarya’daki çiftliği, Zir Vadisi ve Poyrazköy’de büyük çapta cephanelikler ele geçirilmişti. Bu süreçte Türkiye’nin farklı bölgelerinde yol kenarlarına ve çöplere bırakılan onlarca el bombası ve askerî mühimmat kayıtlara geçti. Antalya, Ankara, İzmir, Mersin, İstanbul, Konya, Manisa, Malatya, Kahramanmaraş gibi illerde bol miktarda mühimmat ortaya çıkarıldı.

ERGENEKON SAVCILARINA BİLGİ VERİLDİ
Kahramanmaraş’ın merkez ilçeye bağlı Döngel köyünde, bahçesini sulamaya giden Ramazan Bozdoğan’ın ihbarı üzerine ortaya çıkarılan 7 dolu lav silahı ile 15 el bombası ve 1 sis bombası Kahramanmaraş Adliyesi’nde korumaya alındı. Lav silahları ve bombalar üzerinde yapılan incelemeler sürerken, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı lav ve bombaların özelliklerine ilişkin “Ergenekon soruşturmasını” yürüten cumhuriyet savcılarını bilgilendirdi. BBP’nin avukatı Kemal Yavuz ise konu ile ilgili bilgisi olmadığını söyledi. 

HAKAN GÜNDÜZ/VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.