Ecevit’in sır küpü

Ecevit’in sır küpü
TBMM’de Kürt sorununun çözümüne ilişkin yapılacak ‘kapalı oturum’da konuşulacak olanları kamuoyuna açıklayacağını ilan eden MHP lideri Bahçeli, Öcalan’ın idam edilmemesi için, dönemin Başbakanı Ecevit ile yaptıkları toplantıla

TBMM İç Tüzüğü’nün 70. maddesine aykırı olmasına rağmen, Kürt sorununun çözümüne ilişkin Meclis’te gerçekleştirilecek kapalı oturum görüşmelerini kamuoyuna açıklayacağını söyleyen MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, Abdullah Öcalan’ın yakalanması ve idamının engellenmesiyle ilgili pek çok sırra vakıf olduğu belirtiliyor. 

TBMM açılınca Kürt sorununun çözümüne ilişkin Genel Kurul’da yapılacak kapalı oturum “devlet sırrı” niteliği taşımasına rağmen, oturumda konuşulanları kamuoyuna açıklayacağını şimdiden ilan eden MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bu çıkışı, Abdullah Öcalan’la ve Kürt sorunuyla ilgili sadece Devlet Bahçeli ile birkaç siyasinin bildiği “devlet sırlarını” gündeme getirdi. TBMM İç Tüzüğü’nün 70. maddesine aykırı olmasına rağmen kapalı oturum görüşmelerini açıklayacağını söyleyen Bahçeli’nin sakladığı sırlardan bazıları şunlar: 

BAHÇELİ DAHA PEK ÇOK SIRRA VAKIF 
Bahçeli, Apo’nun idam edilmemesi yönünde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile yaptığı zirve toplantılarında konuşulanları 10 yıldır açıklamadı. Bahçeli’nin, idamı kaldıran anayasa değişiklik tasarısını imzalaması için kendisine gelen dönemin üst düzey ve “hatırlı” MİT görevlisinin kim olduğu, kendisine neler söylediği, hangi gerekçelerle ikna edildiği de halen bilinmiyor. Daha sonra basına yansıdığı kadarıyla bu MİT görevlisinin Bahçeli’ye “Öcalan’ın asılmaması onaylanmış bir devlet stratejisidir” dediği iddia edilmişti. Bahçeli ayrıca, Ecevit’in “Öcalan’ı teslim edenlerin özel talepleri olduğu”na ilişkin kendisine de söylediği öne sürülen hususlarla ilgili olarak 10 yıldır susuyor. 

KALEMİ DEFALARCA FIRLATTIKTAN SONRA İMZAYI BASMIŞ
O dönemde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz’ın Çankaya Köşkü’nde ardı ardına yaptıkları toplantılarda idamların kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği tasarısını imzalamayı reddeden Devlet Bahçeli’nin kalemi defalarca fırlattığı öne sürülmüştü. 

HATIRLI MİT GÖREVLİSİ İKNA ETMİŞ 
Bahçeli’nin idamı kaldıran anayasa değişiklik tasarısını imzalamaması üzerine, o dönemde oldukça üst düzey ve Bahçeli açısından da “çok hatırlı” bir MİT görevlisinin 2.5 saat uğraşarak Devlet Bahçeli’yi, “Bu bir devlet politikasıdır” diyerek ikna ettiği bilgisi de basına yansımış ve bu bilgi tekzip edilmemişti. İddiaya göre bu görevli, randevu alarak Bahçeli’ye geldi ve “Bu önemli bir stratejidir. Devlet stratejisidir” diyerek, Apo’dan nasıl faydalanılacağını anlatarak, Bahçeli’nin idamın kaldırılmasına ilişkin tasarıya imzasını atmasını sağladı. 

ECEVİT’İN BİLGİ KASASI GİBİ 
Öte yandan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in, Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye teslim edilmesiyle ilgili olarak yakın çevresine “Bize bu paketi verenler, bu kişinin idam edilmemesini de istiyorlar” dediği öne sürülürken, Ecevit’in bu konuda tuttuğu notlar ile kendisine gelen bilgi ve belgeler hiçbir şekilde kamuoyuna açıklanmadı. Söz konusu bilgi ve belgelerden haberdar olduğu belirtilen ve Ecevit tarafından detaylı biçimde bilgilendirildiği bilinen Devlet Bahçeli’nin de bu hususlarda hiç konuşmaması, Öcalan’ın teslim edilme nedenleri ve idamının uygulanmaması üzerindeki sis perdesini daha da koyulaştırdı. 

ALİ EYVAZ / VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.