Arap ülkelerinden İran’a inanılmaz ihanet

Arap ülkelerinden İran’a inanılmaz ihanet
Filistin topraklarını 60 yıldan beri işgal altında bulunduran ve milyonlarca Filistinli’yi topraklarından süren ve katleden İsrail’e sessiz kalan Arap ülkeleri, İran konusunda İsrail ile dolaylı müttefiklik kuruyor. Arap ülkelerinden Suudi Ara

ERDOĞAN'DAN SONRA KONUŞAN NETANYAHU FENA KÖPÜRDÜ-TIKLAYINIZ 

BM'DE İSRAİL'E İKİNCİ 'ONE MİNUTE' ŞOKU-TIKLAYINIZ

İsrail’in 60 yıldan beri işgal altında tuttuğu ve en son bu yılın başında Gazze’de gerçekleştirdiği ve çoğu kadın ve çocuk 1500 Filistinli’yi katlettiği saldırıya sessiz kalan Arap ülkeleri, ABD ve İsrail’in başını çektiği İran karşıtı kampa siyasi destek için BM nezdinde harekete geçti. Körfez ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt, İran’a yaptırım uygulanmasında isteksiz davranan Çin ve Rusya’yı siyasi ve ekonomik yaptırımla tehdit etti. 

İSRAİL İÇİN LOBİ YAPIYORLAR
Birleşmiş Milletler’in 64. Genel Kurulu’nda, BM’nin daimi beş ülkesi (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa) ve Almanya’nın, nükleer enerji çalışmalarını sürdüren İran’a karşı hangi yaptırımlar uygulanacağını tartışırken, Amerika ve Avrupalı ülkelerin aksine İran’a yaptırım uygulanmasına isteksiz olan Çin ve Rusya için Arap devletleri devreye girdi. Filistin’İ işgal altında bulunduran İsrail’e sessiz kalan Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan Körfez ülkeleri, İran’a yaptırım kararı çıkarmak için İsrail, ABD ve Avrupalı ülkeler adına Çin ve Rusya’ya siyasi ve ekonomik baskı yapmaya hazırlanıyor. 

PETROL VE SİLAH ANLAŞMALARIYLA VURMAYA HAZIRLANIYOR
İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Arap ülkeleri Rusya ve Çin ile yaptıkları petrol, silah ve iş anlaşmalarını kullanarak, bu iki ülkeyi İran’a yaptırım uygulanmasına destek vermesini isteyecek. Rusya ve Çin’in uzun dönem menfaatlerinin İran ile değil, kendilerinden geçtiği mesajını veren Arap ülkeleri, Tahran’ın uranyum zenginleştirme programının Araplar için tehdit oluşturduğunu öne sürüyor. 

AVRUPALI DİPLOMAT: ARAPLAR İYİ ÇALIŞIYOR
Körfez ülkelerinin İran’a ağır ekonomik yaptırımlar uygulanması için Arap ülkelerinin Rusya ve Çin nezdinde çalıştığını söyleyen Avrupalı bir diplomat, Körfez İşbirliği Konseyi’ni oluşturan Arap ülkeleri için “Her biriyle özel konuştuğunuzda çok iyi konuşuyorlar, ancak hepsini bir odaya toplayıp zor bir soru sorduğunuzda, bölünüyorlar” dedi. Diplomat, Körfez ülkelerinin diplomasinin önemli olduğunu ancak, bu ülkelerin birlik olup olmadığı konusunda şüpheyle yaklaşılması gerektiğini söyledi. 

ARAP ÜLKELERİ DOĞRULADI
Öte yandan Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap ülkelerinden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi’nden Sami al Faraj, Rusya ve Çin’in körfez ülkeleriyle serbest ticaret yapmak istediğini, Rusya’nın silah satışı gerçekleştirmek, Çin’in ise petrol arama ve Çinli işçiler için vize kolaylığı istediğini belirterek, Arap ülkelerinin bu durumu kullanarak Çin ve Rusya’yı İran’a karşı ikna edebileceğini öne sürdü. 

MEHMET NEDİM ASLAN/HABERVAKTİM.COM


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.