Dalan kaçtı, yargı imdadına koştu

Dalan kaçtı, yargı imdadına koştu
Ergenekon Terör Örgütü firari sanığı Bedrettin Dalan’ın boşalttığı mütevelli heyetini yüksek yargı üyeleri dolduruyor...

Danıştay 3. Daire eski Başkan Yardımcısı N. Ülker Turgut, Bedrettin Dalan’ın yerine Mütevelli Heyeti Başkanı olurken, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Onursal Başkanı İhsan Demirkıran, Mütevelli Heyeti Üyeliği’ne getirildi. Danıştay ile HSYK eski Üyesi Zuhar Çokar’ın da Mütevelli Üyesi olduğu düşünüldüğünde, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nde yüksek yargıdan 3 kişi olduğu görülüyor. Yargı üyelerinin emekli olmadan önceki görev yerlerinin, Yeditepe Üniversitesi hakkında verilen kararlarda etkili olup olmadığı merak ediliyor.

Eczacıbaşı Holding İnşaat Grup Başkanı Namık Kemal İzler, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan gibi Mütevelli Heyeti Üyeliği’nden ayrıldı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Onursal Başkanı İhsan Demirkıran ve Dış Yatırım Genel Müdürü Hakkı Turunç, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliği’ne getirildi. İhsan Demirkıran, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti’ne seçilen yüksek yargıdan gelen üçüncü isim oldu.

ÜNİVERSİTESİ KAÇAK, VERGİ BORÇLARI VAR, DAVALARI YÜKSEK YARGIDA
Maliye Bakanlığı’na bağlı üç kişilik denetçi grubunun yaptığı inceleme sonucunda, Yeditepe Üniversitesi’nin özel eğitim karşılığı olarak 600 milyar liralık KDV ödemesi gerektiği rapor edilmiş. Anasol-M hükümeti zamanında yaşanan bu olayda Maliye Bakanlığı’nın 600 milyarlık vergi alacağına itiraz eden Bedrettin Dalan, “Şehit ve depremzede çocuklarına burs veriyorum. Bir de vergisini mi ödeyeceğim” diyerek KDV vergi borcunu vermek istememişti. Bedrettin Dalan’ın, vergi cezasının yanısıra, üniversitesinin kaçak olmasına rağmen eğitim ve öğretime devam etmesini sağlayacak kararlar aldırabilmek için emekli yüksek yargı üyelerini üniversite yönetim kuruluna aldığı iddia ediliyor.

MÜTEVELLİ HEYETİNDE KİMLER YER ALIYOR?
Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nde şu isimler yer alıyor:
N. Ülker Turgut (Başkan) - Danıştay 3. Daire eski Başkan Yardımcısı
Hakan Turunç (Başkanvekili) - Dış Yatırım Genel Müdürü
İnan Kıraç (Üye) - Koç Holding Yönetim Kurulu eski Üyesi
Yavuz Canevi (Üye) - T.C. Merkez Bankası eski Başkanı
Jak V. Kamhi (Üye) - 500. Yıl Vakfı Başkanı
Bülent Ulusu (Üye) - Eski Başbakan
Zuhal Çokar (Üye) - Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu eski Üyesi
İhsan Demirkıran (Üye) - Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Onursal Başkanı, Yargıtay 11. Daire eski Hakimi, Yargıtay eski 1. Başkanvekili ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu eski Başkanı
Ahmet Serpil (Üye) - Yeditepe Üniversitesi Rektörü

***

İŞTE O ÜYELER
Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nde yüksek yargıdan şu önemli isimler yer alıyor:

1- YARGITAY HUKUK GENELKURULU ONURSAL BAŞKANI (ÜYE)
Üniversitenin yeni Mütevelli Heyeti Üyesi İhsan Demirkıran, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Onursal Başkanı... İhsan Demirkıran, 2004 yılında emekli olduktan sonra Yeditepe Hukuk Fakültesi’ne Öğretim Görevlisi olarak görev yapıyor. 1990 yılında, Yargıtay 11. Daire Hakimliği’ne atanmış, 2001 yılından itibaren de Yargıtay 1. Başkanvekili ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Başkanı olarak mesleğine devam etmiş ve 2004 yılında emekli olmuş. 1992-2004 yılları arasında, Adalet Bakanlığı Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Merkezi Başkanlığı nezdinde stajyer hakimlere, Fikri Mülkiyet Hukuku ve Kooperatif Hukuku derslerini verdi. İhsan Demirkıran’ın, Bedrettin Dalan’ın firari sanık olduğu dönemde, Mütevelli Heyeti Üyeliği’ni kabul etmesi dikkat çekici bulunuyor.

2- DANIŞTAY 3. DAİRESİ ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI (BAŞKAN)
Üniversitenin yeni Mütevelli Heyeti Başkanı N. Ülker Turgut, Danıştay 3. Daire eski Başkan Yardımcısı’ydı… N. Ülker Turgut, Bedrettin Dalan’ın sahibi olduğu İstek Vakfı’nın da Hukuk Müşaviri. N. Ülker Turgut, Yeditepe Üniversitesi’ne Alemdağ’da verilen 1 milyon 495 binlik orman arazisiyle ilgili Orman Mühendisleri Odası’nın açtığı davada Yeditepe Üniversitesi’nin savunmasını üstlendi.

3- DANIŞTAY VE HSYK ESKİ ÜYESİ (ÜYE)
Üniversitenin yeni Mütevelli Heyeti Üyesi Zuhal Çokar, uzun yıllar Danıştay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği yaptıktan sonra emekli oldu. Çokar’ın emekli olmadan önceki görev yerleri, Danıştay’da sonuçlanan orman tahsisi dosyalarını etkileyip etkilemediği merak ediliyor.

ÜNİVERSİTE ARANDI, AYDIN DOĞAN ÜYELİKTEN AYRILDI
Ergenekon Terör Örgütü operasyonunun Bedrettin Dalan’ın sahibi olduğu Yeditepe Üniversitesi ve İstek Vakfı’na ulaşması ilginç gelişmelere yol açmış. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Ergenekon soruşturması kapsamında Yeditepe Üniversitesi ve İstek Vakfı’nın aranması üzerine, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliği’nden ayrıldı. Aydın Doğan, Yeditepe Üniversitesi’nin kuruluşundan beri üniversitenin Mütevelli Heyeti Üyesi olarak yer alıyordu.

KENAN KIRAN-VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.