CHP’nin saygısı Peres’e

CHP’nin saygısı Peres’e
Cumhurbaşkanı Gül’ün TBMM’ye gelişinde CHP’lilerin sergilediği ‘ayağa kalkmama’ saygısızlığına tepki yağdı. Cumhurbaşkanı’na yapılanın cumhur ile kopuk olan CHP’ye has bir ayıp olduğunu belirten STK’lar, CHP

89 yıl önce dualarla ve tekbirlerle açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23. Dönem 4. Yasama Yılı açılışı bu yıl da tepki çeken gelişmelere sahne oldu. DTP boykotunu kaldırarak Meclis Genel Kurulu’na gelen asker, başörtüsü boykotunu devam ettirdiğini göstermek için Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından verilen ve başörtülü misafirler de olan resepsiyona katılmadı. Öte yandan, TBMM, açılış için Meclis’e gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e karşı CHP’li milletvekilleri tarafından yapılan “ayağa kalkmama” saygısızlığına sahne oldu. Vakit’e konuşan sivil toplum kuruluşları, askerin ve CHP’li vekillerin tavırlarını tepkiyle karşıladıklarını açıkladılar.

GÜNDOĞDU: “MİLLETE NE KADAR SAYGI DUYDUKLARI ANLAŞILDI”
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: “Cumhurbaşkanlığı makamı bu ülkenin en yüksek makamıdır. Cumhurbaşkanı seçilmeden önce bir siyasetçi olarak eleştirme hakkı vardır ama o makama seçildikten sonra, beğenin beğenmeyin, saygı duymak durumundasınız. Bir siyasi partinin Cumhurbaşkanına göstereceği saygı, kendine ve cumhura duyduğu saygının bir yansımasıdır. Anlaşılan o ki; CHP dindar ve eşi başörtülü olan bir Cumhurbaşkanını hâlâ hazmedememiş.”

CHP, SİYONİST ŞİMON PERES’E BİLE AYAĞA KALKTI
Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya: “Bu Meclis Şimon Peres’i bile alkışlamış bir Meclis. Şimon Peres’e karşı ayağa kalkarak gösterdiği saygıyı, kendi Cumhurbaşkanı’ndan esirgemek de ancak CHP’ye has bir tutum olabilir. Böyle bir saygısızlık ancak CHP’ye yakışır. Başörtülüleri protesto edip onların bulundukları resepsiyon ve toplantılara katılmayan askerler sokaklara da çıkmasınlar. Sokakta da başörtülüler var. O zaman niye askerde ölen erlerin annelerine sarılıyorlar? Başörtüsü kanla mı akredite oluyor? Bu tavır son derece sorunlu ve gayri insani bir tavır.” 

ÜNSAL: “PATOLOJİK BİR RUH HALİNİ YANSITIYOR”
Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal: “CHP’nin Cumhurbaşkanlığı makamına karşı yaptığı saygısızlık, patolojik bir ruh halinin yansımasıdır. Cumhurbaşkanı girince ayağa kalkmayan CHP ve başörtülüler var diye Meclis Başkanı’nın verdiği resepsiyona katılmayan askerler, aslında kendilerine karşı saygısızlıkta bulunmuş oldular.” 

KIR: “CHP’NİN SAYGISIZLIĞI KENDİ AYIBIDIR”
Eğitim-Bir-Sen Ankara Şube Başkanı Mustafa Kır: “Cumhurbaşkanı Gül Türkiye’nin Cumhurbaşkanıdır. Devlete husumet beslenmez. Türkiye, başörtülüsüyle başı açığıyla, inananıyla inanmayanıyla, sağcısıyla solcusuyla bir bütündür. Cumhurbaşkanı karşısında bir siyasi partinin mensuplarının ayağa kalkmaması, Cumhurbaşkanlığı makamının değerini düşürmez. Bu tavır o siyasi partinin ayıbıdır, devlete ve millete olan saygısızlığının göstergesidir.” Askerin resepsiyonu boykot etmesine de tepki gösteren Kır, “Bu başörtüsü boykotları artık iyice demode oldu. Şehit olan askerlerin anneleri de başörtülü. Şehit cenazelerinde o anneleri bağrınıza basıyorsunuz. Ama aynı annelerin kızlarını başörtülü diye kışla kapısından geri çeviriyorsunuz. Okullarda okumalarına karşı çıkıyorsunuz. Genelkurmay’ın bu tavrı, akıl almaz ve çelişkili bir çifte standart uygulamasıdır. Bu ordu da her inançtan milleti temsil eden bir ordudur. Asker, vatandaşları ayrıma tabi tutarak ve bir kısmını dışlayarak kendi milletine saygısızlık yapmış olur” şeklinde konuştu.


İSMAİL UĞUR / VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.