Rus gazeteci: Anadolu insanı hep gülümsüyor

Rus gazeteci: Anadolu insanı hep gülümsüyor
Rus gazeteci Dmitri Tihonov on günlük Türkiye seyahatini Tyumenski Oblastı günlük gazetesi Tumen de anlattı.

Gazeteci çok farklı zenginliklerin bir arada yaşadığı 'mucizevi bir ülke' olarak tanımladığı Türkiye'nin Rusya'da bilinmeyen çok yönleri olduğuna dikkat çekti. Kendisinin Türkiye'yi dev kumsalların uzandığı bir ülke olarak hayal ettiğini ve turistik ziyaretlerinin ardından aklında bu tasavvurun kaldığını ifade eden gazeteci, "Tüketici hayallerim Küçük Asya'nın zengin kültürü arasında çabukça eriyerek kayboldu. Neticede benim cahilliğim affedilebilir kusur. Çünkü; okullarımızdaki tarih ve coğrafya derslerinde Türkiye ile ilgili özel bir yer ayrılmıyor. Çağdaş reklamlarda da Türkiye "zevk ve mutluluk" gibi tanıtılıyor. Kısaca, Türkiye'ye uçakla gittiğiniz zaman Antalya sizi sıcak ve parlak güneşle ve hissedilir deniz kokusuyla karşılıyor. Ancak, Anadolu'nun derinlikleri Ruslar açısından keşfedilmeyi bekliyor." tespitinde bulundu.

TÜRKLER DOST SEVER VE NEŞELİ İNSANLAR

Türk halkını dost sever ve neşeli insanlar olarak tanıtan yazar, "Antalya'dan ayrılıp Anadolu'nun içlerine doğru ilerlediğinizde bambaşka bir Türkiye sizi karşılıyor. Anadolu insanı hep gülümsüyor. Size bir şey satmak istedikleri için değil, gerçek yaşamda da böyleler. Buna defalarca şahit oldum. Hiç düşünmeden karşılıksız size çay ikram eder, sizinle sohbet ederler." ifadelerini kullandı.

Antalya'dan uçakla dönmeden önce otobüsle İç Anadolu'ya birkaç günlüğüne de olsa gitme fırsatı bulduğunu kaydeden yazar şu tespitlere yer verdi: "Ben Türkiye'yi otel arazisinden çıktıktan hemen sonra başlayan yerler olarak biliyordum, demek ki ben gerçek anlamda Türkiye'de olmamışım meğer! Biz ülkenin kalbi sayılan İç Anadolu'yu ziyaret ettik. Biz dağları aştıktan sonra ovalık bir Türkiye'ye indik. Buranın iklimi de farklı. Birçok meyve ve sebzeler yetiştiriliyor, kentler arasında mesafe çok büyük ve az sayıda insan. Sanki başka bir ülkedeydik."

Muhabir, "Türkiye şaşırtacak kültür farklılıkların barış içinde yaşadığı bir ülke. Burası insanın tekrar tekrar şaşırtabilecek bir yer, kültür mozaiği. Burası için boşuna 'Küçük Asya' demiyorlar. Bu ülke uygarlıklar, medeniyetler beşiği. Bu Türkiye hakkında çok kısa öykü. On gün zaman dilimi içinde biz Türkiye'nin kültür zenginliğinin sadece ufak bir parçasını görebildik." değerlendirmesinde bulundu.

ALIŞVERİŞTE PAZARLIĞI UNUTMAYIN

Rus muhabir Türkiye'de alışveriş yaparken mutlaka pazarlık yapılmasını öneriyor. Muhabir, "Türk finans kültürü sayılan pazarlığı çok duymuşsunuzdur. Pazarlığı her yerde ve her zaman yapmak gerekir. Eğer bunu yapmazsan, bu durumda buradaki ürünleri Rusya'nın en pahalı dükkanından daha pahalı alabilirsin. Ürünün ilk ve son fiyatı arasındaki fark en az yüzde 60!." uyarısı yaptı.
CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.