"ETÖ davası hukuka doğru ilerlemeyi sağlıyor"

"ETÖ davası hukuka doğru ilerlemeyi sağlıyor"
Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel, Strasbourg'da yaptığı bir konuşmada, Ergenekon davasının Türkiye'yi ulusal güvenlik devletinden, hukuk devletine doğru götürdüğünü söyledi.

Türk aydınlar Türkiye'deki demokratik açılımları Fransa'da tartıştı. Türk İşçiler Dayanışma Derneği'nin (ASTTU) Strasbourg'da düzenlediği konferansa Türkiye'den Ahmet İnsel, Hakan Yılmaz, Eser Karakaş katıldı. Ayrıca Strasbourg Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Paul Dumont'un da katıldığı toplantıda Türkiye'nin son dönemde içinde bulunduğu durum değerlendirildi.

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ulusal güvenlik devleti anlayışından, hukuk devleti anlayışına dönüşmesi gerektiğini dile getirdi. İnsel, "Bu bağlamda içindeki hesaplaşmalara, hukuki hatalara rağmen Ergenekon davası hukuk devletine doğru ilerlememizi sağlıyor. Bu da muhafazakâr bir hükümet döneminde yapılıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin geçmişteki ve bugünkü çok kültürlü yapısı ile yüzleşmesi gerektiğini söyleyen İnsel, "Sorunlar ertelendikçe tansiyon artıyor. Kürt, Ermeni, Alevi meseleleri en önemli konular ancak Türkiye'nin halledilmesi gereken en acil sorunu Kürt meselesi. Çünkü ayda onlarca kişi hayatını kaybediyor. Problemlerin çözümüne 15 yıl öncesine göre çok daha yakınız." ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz ise Türkiye'de her daim bir belirsizliğin hakim olduğunu ve bunun demokrasiyi sekteye uğrattığını belirtti. Yılmaz, "Sorun demokrasinin var olup olmaması değil. Asıl sorun ne zaman ve nerede var olduğu hakkındaki belirsizlik. Demokrasi bazen var, bazen yok. 5 yıldan bu yana ciddi yasalar çıktı. Ama devletin yapısından kaynaklanan problemler yüzünden Hülya Avşar örneğindeki gibi durumlar yaşanıyor." dedi.

Türkiye'de demokratikleşmeye yardım etmeyi arzulayan Avrupa Birliği'nin üyelik için makul bir tarih vermesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, "Avrupa Birliği'nin bir ülkedeki rejimi değiştirmesinin tek yolu o ülkeyi üye yapmasıdır. Avrupa'nın ne Rusya ne de İran üzerinde yaptırım gücü var. Bu yüzden Türkiye'nin demokratikleşmesine destek vermek istiyorlarsa makul bir tarih verip bu sözün arkasında durmaları gerekir." dedi.

"TÜRK ENTELEKTÜELİ FRANSIZLARDAN DAHA AÇIK FİKİRLİ"

Konferansta söz alan Strasbourg Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Paul Dumont, ilk kez 1946'da gittiği Türkiye'nin son 60 yılda çok büyük değişim yaşadığını kaydetti. Dumont, "Benim yaşadığım 60 yıl ile Fransa'da anlatılan 60 yıl arasında çok fark var. Türkiye'de tartışma ortamı çeşitlendi. Türkiye'de açık görüşlü ve fikir üreten bir entelektüel kesim var. Fransa'da bu çeşitliliği bulmak mümkün değil. Yalnızca stereotipiler var." ifadelerini kullandı.(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.