28 Şubat ve e-muhtıra müdahale değil

28 Şubat ve e-muhtıra müdahale değil
Tarih, işte böyle tarihe yanlış geçiyor. Resmî tarihe göre 28 Şubat ve e-muhtıra müdahale değil...

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak verilen ve lise son sınıflarda okutulan 'Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi' ders kitabında 28 Şubat post modern darbesi ve 2007'deki e-muhtıra, askerin müdahalesi olarak görülmüyor.

'Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi' ders kitabında, Türkiye'nin yakın tarihi 2007 yılına kadar işleniyor. 1960-1983 yılları arasındaki siyasi gelişmeler 'Türkiye'de Bunalımlı Yıllar' başlığı altında anlatılmış. Bu süreçteki 27 Mayıs darbesi, 12 Mart Muhtırası ve 12 Eylül İhtilali ile ilgili birer cümle kullanılmış. 27 Mayıs için 'demokrasimizin gelişimini kesintiye uğratan müdahale', 12 Mart için 'demokrasiye zarar veren muhtıra', 12 Eylül için ise 'demokratik yönetimi ortadan kaldıran askeri müdahale' ifadeleri tercih edilmiş.

Özellikle 'darbe ya da ihtilal' sözcüklerinin kullanılmaması dikkat çekiyor. 1983-2007 yılları arasındaki siyasi gelişmelerin anlatıldığı bölümde ise ne 1997'deki 28 Şubat post modern darbesi ne de 2007'deki e-muhtıra ile ilgili bir cümle var. Sivil siyaset ve demokrasiye yönelik her iki askeri müdahale de yok sayılmış. Bu bölümde, sadece yapılan seçimler ve kurulan hükümetlerle ilgili bilgiler var. Son iki seçimde AK Parti'nin tek başına ülkeyi yönettiği ve 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Abdullah Gül'ün köşke çıktığı anlatılıyor. Kitapta ayrıca, Amerika'da gerçekleştirilen 11 Eylül saldırısı başta olmak üzere dünyadaki önemli gelişmelere de yer veriliyor.

Türkiye'de ilk kez askeri darbeler, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında 8. sınıfların 'İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük' ders kitabında işlenmişti. Ancak askeri darbeleri normal gösteren ifadelere yer verilmiş ve millet tarafından seçilen siyasetçiler 'kötü adam' gibi gösteriliyordu. Kamuoyunun sert tepkisi üzerine Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin demokratlık vasfına uygun olmadığı' gerekçesiyle kitaptan çıkartmıştı. 'Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi' ders kitabında darbeler şu cümlelerle anlatılıyor:

27 Mayıs: Demokrasinin tam olarak yerleşmemiş olması siyasi yaşamdaki hoşgörü eksikliği ve ekonomik nedenler siyasî ortamı gerginleştirdi. Bu şartlar altında 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesi gerçekleştirildi.

12 Mart: Demokrasiye zarar veren bu muhtıra sonucunda Başbakan Süleyman Demirel istifa etti.

12 Eylül: TSK, yer yer meydana gelen şiddet ve terör olaylarını gerekçe göstererek 12 Eylül 1980'de demokratik yönetimi ortadan kaldıran askerî müdahaleyi gerçekleştirmiştir.

28 Şubat: Bilgi yok

e-muhtıra: Bilgi yok

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.