E. Tim Komutanı: İçişleri ve valiler, JİTEM'i biliyor

E. Tim Komutanı: İçişleri ve valiler, JİTEM'i biliyor
Eski tim komutanı Kıdemli Yüzbaşı: JİTEM'in varlığını içişleri bakanları ile bölge valileri biliyordu

Eski Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Özcan Tuzlu, JİTEM'in varlığıyla ilgili tartışmaların gereksiz olduğunu belirterek, yürütülen faaliyetlerin kayıtlarda mevcut olduğunu söyledi. JİTEM'in faaliyetlerinin dönemin içişleri bakanları ve bölge valileri tarafından bilindiğini aktaran Tuzlu, "Asayiş komutanlarının denetiminde bölge valisinin bilgisi dahilinde çalışırdı. Bürolarının üzerinde JİTEM yazılı levhaları vardı. Merkezi Ankara idi, yetkileri sınırsızdı." dedi. 

Doğu ve Güneydoğu'da JİTEM'in kurucularından Cem Ersever, Abdülkerim Kırca ve 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ile Ergenekon terör örgütünün tutuklu sanıklarından Veli Küçük ile İstanbul'da birlikte çalışan Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Özcan Tuzlu, JİTEM'in varlığıyla ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

Hayır işlerine destek verdiği için 2000 yılında binbaşı rütbesindeyken YAŞ kararı ile atılan Tuzlu, JİTEM'in varlığını tartışmanın, resmiyetini aramanın sadece bir oyalama taktiği olduğunu kaydetti. Tuzlu, JİTEM hakkında şu bilgileri verdi: "Teşkilat çok profesyoneldi, iz bırakmadan çalışırdı. İyi eğitimli kişilerden oluşuyordu. JİTEM'i Doğu ve Güneydoğu bölgesinde aklı başında herkes bilir. Çünkü, halkın korucuların ve polisin bile arasına girmişti. Birçok operasyonlar yapmıştı. JİTEM çalışanları ordu mensupları içinde tanınmaları için beyaz renkli renault marka araçlarla dolaşıyordu. Her biri çok iyi derece de Kürtçe biliyordu ve tam yetkiye sahiptiler."

YEŞİL'İN KODU İZCİ, DİYARBAKIR JİTEM'İN KODU SÜNGÜ

Tuzlu, 1991 yılında JİTEM bölge müdürlükleri ile çalışanların ordu içinde ayrı ayrı telsiz kodlarını olduğunu ve bu kodlarla telsiz üzerinden bağlantı kurulduğunu anlattı.

Tuzlu'nun iddialarına göre, 1991 yılının Mayıs, Haziran aylarında JİTEM'in de içinde bulunduğu telsiz kodları hazırlanıp dağıtıldı. Buna göre, terörle mücadelede sıcak temas sağlandığında, yasadışı unsurların kaçmalarına karşı, Süngü'den İzci istiyorum koduyla çağrı yapılıyordu. 'Süngü' Diyarbakır jandarma asayiş komutanlığındaki JİTEM bölge müdürlüğünün koduydu. 'İzci', ise o zamanki lakabıyla 'Müdür' olarak anılan Mahmut Yıldırım'dı. Yıldırım, çağrı üzerine helikopterle ekibiyle anında olay yerine götürülürdü. Yıldırım o dönem ordu içinde JİTEM'ci olarak bilinmesi için boynuna (Yeşil) kaşkol takardı. Daha sonra adı kaşkolun renginden yola çıkılarak 'Yeşil' olarak anılmaya başlandı. Cem Ersever ve Abdülkerim Kırca Ekrem, Levent Temizöz ise 'Fırat' kodunu kullanıyordu. Bunlar onların telsizdeki il JİTEM kodları idi.

JİTEM'İN TÜRKİYE GENELİNDE 7 BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ VARDI

JİTEM'in bölge müdürlüğükleri bir timden oluşuyordu ve 7 ayrı tim olarak Türkiye genelinde faaliyet gösteriyordu. Doğu ve Güneydoğu Komutanlığı'nın merkezi Diyarbakır'dı. Diyarbakır'daki bürosu Sur içindeydi.

Elazığ'da 8. Kolordu Komutanlığı'ndaki askeri mahkemenin altında, Batman ve Mardin'de il jandarma komutanlığında, Şırnak'ta ise Silopi Botaş içinde faaliyet gösteriyordu. Diyarbakır, Maraş ve Urfa'ya, Elazığ Tunceli'ye, Bingöl, Muş, Mardin'e, Batman ve Şırnak ise diğer bölgelere bakıyordu. İstanbul ve Ankara'da birer büro vardı. Buraların birer merkezi timi bulunuyordu.

JİTEM'İN YERİNİ JİT ALDI

Tuzlu'nun verdiği bigilere göre, JİTEM birimleri asayiş komutanlarının emriyle, bölge valisinin bilgisi dahilinde çalışıyordu.

Resmi varlığı bilinmesine rağmen JİTEM direkt yazışmalar yapmıyordu. Bilgileri asayiş komutanlığı istihbarat şubesine, oradan ilgili yerlere gönderiliyordu. JİTEM'i dönemin İçişleri Bakanları, polis yetkilileri ile bölge valileri de biliyordu. Çünkü, jandarma asayiş komutanlarının denetiminde bölge valisinin bilgisi dahilinde çalışılıyordu. Bürolarının üzerinde JİTEM yazılı levhaları vardı. Bölgeleri vardı ama yetkileri sınırsızdı. Bir bölgeden Türkiye'nin farklı bir ucuna gidip iş yapabiliyorlardı. Tuzlu'nun iddiasına göre, her şeyi resmileştirilen JİTEM halen JİT adıyla görev başında.

YEŞİL YAŞIYOR 

Tuzlu, o dönemde görev arkadaşlarını sık sık uyararak yapılanların yanlış olduğunu ilettiğini, ancak dışlandığını vurguladı.

Diyarbakır'da sırasıyla Ersever, Kırca ve Temizöz'ün JİTEM bölge komutanı olarak görev yaptığını kaydeden Tuzlu, Yeşil'in ise halen yaşadığını ileri sürürek şu iddiayı dile getirdi: "Eski çalışma arkadaşım Levent Göktaş'a Ergenekon'dan gözaltına alınmadan önce Ankara'ya gittiğimde Yeşil'in ne olduğunu sordum. Bana, Yeşil'in Ankara Yeni Mahalle'de olduğunu ve tecrit edildiğini, normal bir hayat sürdüğünü anlattı." (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.