Danıştay kimden yana

Danıştay kimden yana
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Doğan Yayın Holding’e kestiği 826 milyon TL’lik vergi kaçağı cezasıyla ilgili Doğan’ın imdadına Yargıtay yetişti. Danıştay, Doğan Grubu’nun ihtiyati haciz isteğini reddeden İstanbul 8. Vergi Mahke

İBRAHİM ACAR'ın haberi...

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kesilen 3.7 milyar liralık vergi cezasına karşılık 4.8 milyar liralık ihtiyati haciz riskiyle karşı karşıya olan Doğan Yayın Holding’e daha önce kesilen ve faiziyle birlikte 1 milyar 79 milyon TL’yi bulan 826 milyon TL ile ilgili Danıştay, Doğan’ı rahatlatan bir karar verdi. Danıştay, Doğan Yayın Holding’in 1 milyar 79 bin TL’lik teminat işlemine durdurma talebiyle yaptığı itirazı reddeden İstanbul 8. Vergi Mahkemesi’nin kararını bozdu. Danıştay 4. ve 9. daireleri 7’ye karşı 2 oyla İstanbul 8. Vergi Mahkemesi’nin ret kararının yürütmesini durdurdu. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını ihtiyati teminat talebinin ancak inceleme aşamasında talep edilebileceği, vergi tarhiyatı yapıldıktan sonra istenemeyeceği gerekçesine dayanarak verildiği belirtiliyor.

ANA DAVA’NIN DURUŞMASI 10 KASIM’DA
Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını teknik ve usul ile ilgili gerekçelere dayandırdığı görülüyor. Dolayısıyla Doğan hakkında alınan vergi asıl ve kaçakçılığı cezasının hukuka aykırı olduğu anlamını taşımıyor. Doğan’ın vergi aslı ve kaçakçılık cezasına ilişkin iptal talebi üzerine görülen ana dava, İstanbul 6. Vergi Mahkemesi’nde görülüyor. 10 Kasım 2009 tarihinde yapılacak duruşmada vergi ve kaçakçılık cezasının hukuka uygun olup olmadığına İstanbul 6. Vergi Mahkemesi karar verecek. Vergi İdaresi’nin Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararını 60 gün içinde gereğini yapması gerektiği ve asıl davanın 10 Kasım’da görüleceği göz önüne alındığında, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının pratikte bir sonucu bulunmuyor.

ALEYHİNE OLAN MAHKEME KARARINI GİZLEMİŞ
Doğan Yayın Holding, Danıştay’ın kendi aleyhine verdiği kararı, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) dün yaptığı özel durum açıklamasıyla hemen duyururken, yerel mahkemenin aleyhte olan kararlarını ise gizlediği ortaya çıktı. Doğan’ın bu tavrı, SPK ve İMKB’yi “eksik bilgilendirme” olarak değerlendiriliyor. Doğan Yayın Holding’in açıklamasında, “Vergi İdaresi’nin, şirketimiz ve bağlı ortaklıları ile ilgili diğer teminat isteme işlemlerinde de Danıştay'ın almış olduğu bu karar doğrultusunda işlem tesis etmesi beklenmektedir” denildi.

BU KARAR EMSAL TEŞKİL ETMEZ
Doğan Grubu, 826 milyon TL’lik vergi kaçağı cezasıyla ilgili olan bu kararın gruptan istenen diğer teminat taleplerinde de geçerli olacağını savunuyor. Ancak Danıştay’ın verdiği bu kararın grupla ilgili olan benzer kararları etkilemeyeceği belirtiliyor. Vergi Dairesi’nin 4.8 milyarlık teminat talebiyle ilgili işlemi vergi tarhiyatından önce yapıldığı için, Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının 4.8 milyarlık ihtiyati teminat talebiyle ilgili olarak emsal değeri bulunmadığı belirtiliyor. Üstelik, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, Danıştay’ın verdiği karar için bir üst merci olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz etme hakkı bulunuyor.

4.8 MİLYARLIK TEMİNAT İÇİN KAFA KARIŞTIRAN EK SÜRE
Bu arada, 3.7 milyar TL’lik vergi kaçağı cezasıyla ilgili istenen 4.8 milyar TL teminat için Doğan Grubu’na İstanbul Vergi Mahkemelerinden ek süre verildi. Doğan’ın açtığı ve İstanbul’da 4 ayrı Vergi Mahkemesi’nde görülen davalarda 1. Vergi Mahkemesi ile 11. Vergi Mahkemesi’nin, vergi dairesine savunmalarını yapması için 30 günlük ek süre verirken, 9. Vergi Mahkemesi ile 6. Vergi Mahkemesi’nin 7 günlük ek süre vermesi kafaları karıştırdı.

Teminat gösterdi
Doğan Yayın Holding, bünyesindeki 4 ayrı şirkete kesilen vergi cezaları sebebiyle Maliye’nin istediği 4.8 milyar TL’lik teminatı son günde gösterdi. Teminat gösterilen değerlen arasında 44 gayrimenkul ve banka teminat mektubunun yanısıra, kanuna göre hisse senedi teminat olarak gösterilmediği halde bir önceki vergi haczinde olduğu gibi hisse senetlerini teminat gösterdi. Son gün teminat gösterilmesi ile haczin önüne geçilirken, Maliye’nin teminatları kabul edip etmeyeceği ise bilinmiyor.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.