Yargıtay'dan kişiye özel yasa teklifi

Yargıtay'dan kişiye özel yasa teklifi
Yargıtay'ın Meclis'e gönderdiği yeni Yargıtay Yasası taslağında, kendi bünyesindeki savcı ve tetkik hakimlerin yargılanmaları için Birinci Başkanlık Kurulu'nun izninin alınması önerildi

Yargıtay, konumları itibariyle Cumhuriyet savcıları ve hakimlerle aynı statüde olan Yargıtay savcıları ve tetkik hakimleri için “ayrıcalık” içeren teklifte bulundu. Yargıtay, kendi bünyesindeki savcı ve tetkik hakimlerinin görevden doğan veya görev sırasında işlenen suçları nedeniyle haklarında yapılacak inceleme ve soruşturmanın, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun iznine tabi olmasını önerdi. Mevcut durumda izin verme yetkisi Adalet Bakanlığı'nda bulunuyor. Bu düzenleme akla hakkında ihraç istemli 4 soruşturma yürütülen YARSAV Başkanı ve Yargıtay savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun durumunu getirdi. Yargıtay'ın TBMM Adalet Komisyonu'ndaki Yargıtay Yasası tasarısına ilişkin görüşlerini sunduğu taslakta, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun görevlerini düzenleyen 18'inci maddesine, “Yargıtay tetkik hakimi ve Cumhuriyet savcılarının görevden doğan veya görev sırasında işlenen suçları, sıfat ve görevleri gereğine uymayan tutum ve davranışları nedeniyle haklarında inceleme ve soruşturma yapılması Birinci Başkanlık Kurulunun iznine bağlıdır” düzenlemesi eklendi.

Taslakta yer alan bir başka ayrıntı ise, Yargıtay üyelerinin nitelikleri ve seçimini düzenleyen 29'uncu maddedeki “Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu ihtiyaç durumunu yetkili kurula duyurur” ifadesi, ‘'Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu ceza ve hukuk dairelerindeki ihtiyaca göre, Yargıtay üyeliğine seçilme niteliğine sahip adayları belirterek, yetkili kurula görüşünü bildirir. Yapılacak seçimlerde bu görüş, kurulca öncelikle dikkate alınır” şeklinde değiştirildi. Böylece Yargıtay, boş üyelikleri için isim belirleyebilecek.

Eminağaoğlu için 4 ayrı soruşturma var

Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında ihraç istemiyle 4 ayrı soruşturma yürütülüyor. Eminağaoğlu'nun Yargıtay ek binasında yaptığı basın toplantısının derneklerin kamuya ait bir yerde açıklama yapma yasağına aykırı olması ve Ergenekon davası başta olmak üzere hukuki konularda açıklamalarda bulunması soruşturmaya neden olan iki konu. İdari soruşturma ise Eminağaoğlu'nun “tarafsızlığını ve saygınlığını yitirdiği, adalet teşkilatında infial yarattığı” gerekçesiyle yürütülüyor.
Star gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.