İranlı nükleer bilim adamı kayboldu

İranlı nükleer bilim adamı kayboldu
İranlı bilim adamı umre için Suudi Arabistan’a gittikten sonra kutsal topraklarda esrarengiz bir şekilde ortadan kayboldu.

İran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada bilim adamının kaçırılmasında ABD’nin parmağı olduğunu iddia etti.

Samet DOĞAN'ın haberi/HABERVAKTİM

İranlı bilim adamı Şehrem Emiri, Haziran ayında umre için gittiği Suudi Arabistan’da ortadan kayboldu. İran’ın nükleer programında görevli olduğu belirtilen bilim adamının esrarengiz bir şekilde kaybolması hala belirsizliğini koruyor.

AMERİKA'NIN PARMAĞI VAR

İran Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, umre için Suudi Arabistan’a giden İranlı bilim adamının ortadan kaybolmasında Amerikan parmağı olduğunu gösteren delillere ulaştıklarını iddia etti.

WASHİNTON: KONU HAKKINDA BİLGİMİZ YOK

İran’ın nükleer bilimcinin ortadan kaybolmasıyla ilgili Amerika Birleşik Devletleri’ni suçlamasıyla alakalı ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly, Washington’un konu hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını öne sürdü.

SUUDİ ARABİSTAN SORUMLU TUTULUYOR

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, “Şehrem Emiri’nin akıbetinden Suudi Arabistan’ı sorumlu tutuyoruz ve gözaltına alınmasında Amerika’nın eli olduğunu düşünüyoruz” dedi. Suudi Arabistanlı yetkililer ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

KAÇIYORLAR MI, KAÇIRILIYORLAR MI?

Şehrem Emiri, İran’ın nükleer programıyla ilgili olup ortadan kaybolan ilk İranlı değil. Şubat 2007’de yine İranlı üst düzey bir askeri yetkili İstanbul’da ortadan kaybolmuş ve İranlı generalin akıbetiyle ile ilgili senaryolar günlerce kamuoyunu meşgul etmişti.

NÜKLEER TESİSİN VURULMASINDA ROL OYNADI

ABD'ye sığındığı belirtilen İranlı General Rıza Asgari'nin Amerikalılara Suriye’nin nükleer faaliyetleri hakkında bilgi verdiği ve Suriye'nin nükleer tesislerinin vurulmasında rol oynadığı ileri sürüldü.

İSRAİL’E SERVİS EDİLMİŞTİ

Tümgeneral Ali Rıza Asgari, İran’ın ve komşularının silah programları ve nükleer emelleri konusunda en yüksek bilgiye sahip kişi olarak gösteriliyordu. Asgari’nin verdiği en önemli bilgi, İran’ın 1-2 milyar dolarlık finansmanı ve Kuzey Kore’den alınan teknolojiyle Suriye"ye bir nükleer reaktör kurulduğuydu. Amerikan istihbaratı da edindiği bilgiyi İsrail’e iletmiş ve böylece Suriye’nin nükleer tesisi, 7 İsrail F-15 savaş uçağıyla 22 adet roket atılarak yerle bir edilmişti.

ABD’YE İSTİHBARAT BİLGİSİ VEREBİLİR

Asgari olayında yaşananlar göz önüne alınarak, Şehrem Emiri’nin’de ABD’ye iltica edebileceği ve İran’ın nükleer programı hakkında Amerikan istihbaratına bilgi verebileceği kaydediliyor.

İRAN DIŞINA KAÇMAK İÇİN UMRE ZİYARETİ YAPTI

Tahran’da bir üniversitede araştırma görevlisi olduğu ve İran Atom Enerjisi Kurumu’nda çalıştığı söylenen Şehrem Emiri’nin siyasi iltica yoluyla İran dışına çıkmanın yollarını aradığı ve umre ziyaretini bunun için bir fırsat olarak kullanmış olabileceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.