Dayton Anlaşması kayboldu

Dayton Anlaşması kayboldu
Bosna Hersek'e 1992-95 yılları arasındaki savaşı bitiren Dayton Barış Anlaşması'nın orjinali kayıp.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı'nın Hırvat üyesi Zeliko Komsiç, üçlü cumhurbaşkanlığı görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Bosna Savaşı sonunda Dayton'da imzalanan Barış Antlaşması'nın kayıp olduğunu söyledi. Barış Antlaşması savaş sonunda arabulucu ABD ve savaşa katılan ülkelerin temsilcileri ile ABD'nin Ohio eyaletinin Dayton şehrinde imzalanmıştı. Kayıp olan orjinal antlaşmanın birer kopyası Paris ve imzaya katılan diğer ülkelerde.

Başkanlık makamları devlet arşivlerinde yapılan düzenleme sonrasında antlaşmanın kayıp olduğunu farkettiler. Dayton Barış Antlaşması'nın uygulanması konusunda en yetkili isim olarak atanan Slovak diplomat Miroslav Lajcak olayın "traji-komik" olduğunu söyledi. Bosna televizyonlarına açıklama yapan Lajcak, Bosna halkının endişeye kapılmasına gerek bir durum olmadığını ve antlaşmanın örneklerinden birinin Paris'te olduğunu söyledi. Komsiç, gazetecilere kayıp olan Dayton Barış Anlaşması'nın orjinal kopyasının bulunması için gerekli soruşturmaların devam ettiğini açıkladı.

Bosna savaşında 260 insan hayatını kaybetmiş , 2 milyona yakın insan zorunlu göç yapmıştı. Bosna, tarihinin en büyük yıkımına maruz kalmıştı. Dayton Antlaşması ile ülke içinde Bosna Sırp Cumhuriyeti ve Boşnak-Hırvat Federasyonu adı ile 2 küçük ülke daha kurulmuş ve yönetim antlaşma sonrası 4 yıllığına 8 ayda bir değişen 3'lü başkanlık sistemine geçmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.