İşte yeni stratejik ortak!

İşte yeni stratejik ortak!
Ankara, ilk kez bir Türk cumhuriyeti ile ilişkilerini 'stratejik ortaklık' seviyesine çıkaran anlaşmaya imza attı.

Anlaşmanın önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Avrasya'da yapılan tek anlaşmadır. Bundan büyük bir mutluluk duyuyorum." dedi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ise, "Önceden de stratejik ortaktık. Şimdi imzalanan büyük bir belge. Bize güvendiğiniz için bir kez daha müteşekkirim." ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Gül, imza töreninin ardından "Türk dünyasının aksakalı" dediği Nazarbayev'e, "ülkesine ve Türk dünyasına yaptığı büyük hizmetlerden dolayı" Türkiye Cumhuriyeti'nin 'Devlet Nişanı'nı takdim etti. 

Türkiye'ye resmî bir ziyaret gerçekleştiren Kazak lider Nazarbayev, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül tarafından resmî törenle karşılandı. Alınan bilgilere göre, liderler baş başa yaptıkları görüşmede, Türkiye'nin Ermenistan ile 10 Ekim'de imzaladığı protokoller başta olmak üzere Kafkasya'daki gelişmeler ve Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini ele aldı.

İki ülke cumhurbaşkanı, Türk-Kazak ilişkilerinde tarihî bir belgeye imza attı. "Türkiye-Kazakistan Stratejik Ortaklık Anlaşması", Cumhurbaşkanı Gül ve Kazak lider Nazarbayev tarafından imzalandı. İki ülke arasındaki güçlü işbirliğinin gelecek nesillere taşınması için ümitli olduğunu söyleyen Gül, imzalanan metnin önemine dikkat çekti. Bunun, Türkiye'nin Türk dünyası ve Orta Asya ülkeleri ile imzalanan ilk stratejik ortaklık anlaşması olduğunu hatırlatan Abdullah Gül, "Avrasya'da yapılan tek anlaşmadır. Bundan büyük bir mutluluk duyuyorum." dedi. Cumhurbaşkanı Nazarbayev de, "Önceden de stratejik ortaktık. Şimdi imzalanan büyük bir belge. Bize güvendiğiniz için bir kez daha müteşekkirim." dedi.

İki ülke enerji alanındaki işbirliğini de daha ileri noktalara taşıyacak. Gül, Kazakistan'ın Nabucco'ya gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı, "Doğalgaz konusunda önemli işbirliği yapacağımıza inanıyoruz." dedi. Nazarbayev de, ülkesinin proje aşamasında olan Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na petrol vermeye hazır olduğunu açıkladı. İki ülke arasında, turizm, çevreyi koruma ile bilim ve teknik alanlarında işbirliğini öngören üç ayrı anlaşmaya ise iki ülkenin ilgili bakanlarınca imza atıldı.

Cumhurbaşkanı, ortak basın toplantısında, Nazarbayev'in 'iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin ilerlemesi için her zaman gayret gösteren bir devlet adamı olduğunu' söyledi. Kazakistan'ın başkenti Astana'da Atatürk anıtının açılışına Nazarbayev'in katılımından duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, "Türk dünyasındaki ilk ve tek Atatürk anıtı Kazakistan'da açıldı." vurgusunda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.