İsrail, tavukları bile katletti

İsrail, tavukları bile katletti
İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının yanı sıra, un fabrikalarından tavuk çiftliklerine ve tarım alanlarına kadar birçok yeri de bombaladığını söyleyen Güney Afrikalı Yahudi yargıç Richard Goldstone, bunun orantısız güç olduğunu kaydett

MEHMET NEDİM ASLAN/LONDRA

İSRAİLLİ BAKANIN BU SÖZLERİ HADDİNİ AŞTI-TIKLAYINIZ 

ORDU HAHAMI: SİVİLLERİ DE ÖLDÜRÜN-TIKLAYINIZ

Goldstone, İsrail’in işlediği savaş suçlarını araştırırken, uydu görüntülerinden de yararlandıklarını söyledi.

İsrail’in bu yılın başında Filistin’in Gazze Şeridi’nde orantısız güç kullandığını ve savaş suçu işlediğini ortaya koyan BM’nin görevlendirdiği heyetin başındaki isim olan Richard Goldstone, kendisinin de gelenekçi bir Siyonist olduğunu söyledi. Musevi kökenli olan Güney Afrikalı yargıç Goldstone, İsrail’in savaş suçu işlediğini ortaya koyan ve kamuoyunda “Goldstone Raporu” olarak bilinen raporu yayınlamasından sonra İsrail tarafından “Yahudilere ihanet”le suçlanmıştı.

İSRAİL ÖNCE DESTEKLEMİŞTİ, SONRA TEPKİ GÖSTERDİ
İsrail’in Filistin’in Gazze Şeridi’nde çoğunluğu kadın ve çocuk 1500’e yakın kişiyi katlettiği ve binlercesini yaraladığı “Dökme Kurşun” katliamını araştıran BM özel temsilcisi Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone, Jewish Chronicle gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kendisi de aynı zamanda Musevi olan ve BM tarafından Gazze katliamını araştırmak için görevlendirildiğinde İsrail tarafından destek gören, Filistinliler tarafından ise şüpheyle bakılan Goldstone, Gazze’de İsrail’in savaş suçu işlediğini ortaya koyduktan sonra en fazla tepkiyi İsrail ve Yahudilerden aldı.

“İSRAİL RAPORA BAKMIYOR, BANA SALDIRIYOR”
İsrail’in yanı sıra HAMAS’ın da savaş suçu işlediğini raporuna yazan Goldstone, raporunu yayınladıktan sonra tüm taraflardan eleştiri beklediğini belirterek, “Ancak ben zehir akan eleştiriler beklemiyordum, özellikle İsrailli liderlerden daha iyisini beklerdim. Bana saldırmaktan ziyade rapordaki iddialar nedeniyle endişe duyacaklarını bekliyordum” dedi.

“BEN DE GELENEKÇİ SİYONİSTİM”
Goldstone, kızının kendisini bir Siyonist olarak tanımladığına dair hatırlatmasına, “Ben kesinlikle gelenekçi bir Siyonistim ve rapor benim İsrail ve halkıyla olan görüşümü değiştirmemiştir. Benim üzüntüm İsrail’de şu anda mevcut olan liderlik” ifadelerini kullandı. BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’e karşı olan önyargıların raporunu kesinlikle etkilemediğini söyleyen Goldstone, raporu hazırlayan heyetin bağımsız olduğunu kaydetti.

“İSRAİL, TAVUKLARI BİLE ÖLDÜRDÜ”
İsrail’in sivilleri ve sivillere ait binaları hedef aldığını raporunda yazdığı hatırlatılan Goldstone, İsrail’in ise bunun tersini söylediğini ve bunu nasıl yorumladığına ve İsrail’in orantısız güç kullandığına dair rapordaki ifadeleri nasıl yarımladığına dair soruya, “Deliller, Gazze’de sivillerin ve sivillere ait binaların hedef alındığını gösteriyor. Orantılı güç, İsrail’in kendisine saldıran militanlara saldırmasıydı. Ama İsrail, Gazze Şeridi’ndeki halkın tamamına büyük bir saldırı düzenledi. Un fabrikaları dahil 200 fabrika bombalandı. Tavuk çiftliği bombalanırken, binlerce tavuk telef edildi. Tarım alanlarının buldozerlerle yerle bir edilmesini saymıyorum bile” ifadelerini kullandı.

“UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN YARARLANDIK”
İsrailli liderlerin Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanıp yargılanmayacağı konusunda ise Goldstone, bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ve İsrail’in iyi niyetle kendi araştırmasını yapmasına bağlı olduğunu belirtti. Raporda yazılanların gördüklerinin yansıması olduğunu ve araştırma yaparken çok dikkatli olduklarının altını çizen Goldstone, delilleri karşılaştırdıklarını ve uydu görüntülerinden de faydalandıklarını söyledi.

“O ZAMAN İSRAİLLİ YARGIÇLAR HİÇBİR ŞEYİ ARAŞTIRMAMALI!”

Goldstone, Yahudilerin kendisini İsrail’e ihanet etmekle suçladığına dair sorusuna ise, “Benim BM’nin görevlendirmesini kabul ederek İsrail’e ihanet ettiğime dair düşünceyi anlamak zor. Benim kabul ettiğim bu görev, aynı zamanda İsrail’in de menfaatine olacağını düşündüm. İsrail’in bize yardımcı olacağını düşündüm. Ama İsrail bunu yapmadı. Benim Yahudi olduğum ve bu yüzden BM’nin bu görevlendirmesini kabul etmemek gerektiği düşüncesini reddediyorum. Eğer böyle düşünülüyorsa o zaman hiçbir İsrailli savcı ve yargıcın benzer iddialarla ilgili olarak soruşturma yapmaması gerekir” şeklinde cevapladı.

“BU SÖZLER UTANÇ VERİCİ”
İsrail’in ABD Büyükelçisi Michael Oren’in “Godstone, Yahudilerin kendilerini savunma hakkını inkar ederek ve Yahudileri katil ilan ederek, Ahmedinejad ve Yahudi soykırımını inkar edenlerin de ötesine geçti” şeklindeki sözlerinin hatırlatılmasına Goldstone, “Bu sözler utanç verici ve kabul edilemez. Oren, İsrail Hükümeti’nin raporu reddetmesiyle örtüşüyor ve duygusal bir şekilde hakaretlerde bulunuyor. Oren’in bu sözlerinden dolayı utanç duyacağını düşünüyorum” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.