AB'den 'komplo belgesi' uyarısı!

AB'den 'komplo belgesi' uyarısı!
Orijinali ortaya çıkan 'AKP ve Gülen'i Bitirme Planı'na AB'den sert tepki geldi. ETÖ'ye benzerliğe dikkat çeken AB, TSK'nın arşivleri açılsın diyor ve uyarıyor...

Orijinali ortaya çıkan 'Kaos Planı'na Avrupa'dan sert tepki geldi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, sorunun Ergenekon davası süreciyle benzerlik taşıdığına dikkat çekti. 

Belge sayesinde TSK içindeki bazı güçlerin, görev alanları dışına çıkarak suç unsuru taşıyan planlar yaptığının görüldüğünü belirten Flautre, "Bu gelişmeler Meclis'ten temmuz ayında geçen ve askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu." dedi. AP milletvekili Andrew Duff da, "TSK, bu lekeden tamamıyla şeffaf ve sivil bir soruşturma aracılığıyla kurtulamazsa, Türkiye'nin güvenilir bir NATO müttefiki olarak algılanması zorlaşacaktır." görüşünü dile getirdi. Genelkurmay'ın beş ay önce belgeyi 'kâğıt parçası' diyerek reddettiğini hatırlatan Duff'a göre, planın doğruluğunun tespit edilmesi, sivil mahkemelerin Genelkurmay arşivine tam erişiminin sağlanmasının önemini gösterdi.

Avrupa İçin Demokratlar ve Liberaller İttifak Grubu Üyesi Duff, eşbaşkan yardımcısı olduğu Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun 62. toplantısı için geldiği Ankara'da 'Eylem Planı'yla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Belgenin orijinalinin ortaya çıkmasını çok önemli bir gelişme olarak değerlendiren Duff, "Buradaki asıl sorun sivil mahkemelerin askerî belgeleri inceleme yetkisinden mahrum olmalarıdır. Sivil mahkemelerin bütün askerî arşive tam erişimleri olmadan sağlıklı bir sonuca varmaları zor olacaktır." dedi.

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un beş ay önce söz konusu belgeyi "kâğıt parçası" diyerek reddettiğini hatırlatan Duff şöyle devam etti: "Tehlikede olan, Türkiye'nin bir hukuk devleti olarak uluslararası arenadaki saygınlığıdır. Olayı sadece iç politika çerçevesinde görmemek gerekir. Eğer Türk Silahlı Kuvvetleri bu lekeden tamamıyla şeffaf ve sivil bir soruşturma aracılığıyla kurtulamazsa, Türkiye'nin bundan böyle güvenilir bir NATO müttefiki olarak algılanması zorlaşacaktır. General Başbuğ, askerî arşivleri sivil savcıların incelemesine açmaya hazırlanmalıdır." Duff, askerî arşivleri sivil denetime açmanın TSK'nın saygınlığını korumasına hizmet edeceğini vurguladı. Aksi takdirde, TSK'nın 'yolsuzluk ve siyasete müdahale' şüphelerinden kurtulamayacağına işaret etti. Bu durumun hem kendisinin hem de Türkiye'nin saygınlığını tehlikeye atacağını savundu. NATO'daki müttefiklerin böylesi bir orduyla işbirliğini geliştirme konusunda tereddütler yaşayacağını ileri sürdü.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hélène Flautre ise sorunun Ergenekon davası süreciyle benzerlik taşıdığını söyledi. TSK'nın görevlerini yerine getirirken mahkemelerin denetimi altında olması gerektiğini kaydeden Flautre, son gelişmenin bu konunun önemini bir kez daha ortaya koyduğunu anlattı.

Flautre, şöyle konuştu: "Belge sayesinde gördüğümüz, TSK'nın içinde bazı güçlerin kendi görev alanları dışına çıktıkları, hatta yasak diyebileceğimiz ve adli makamlar tarafından takip edilmesi gereken planlar yaptıklarıdır. Burada, Avrupa Komisyonu'nun son ilerleme raporunda da belirtildiği gibi yapılacak tek bir şey var; o da Türkiye mahkemelerinin ve savcılarının harekete geçmesidir. Bu gelişmeler TBMM'den temmuz ayında geçen ve askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu." Söz konusu yasa anamuhalefet partisi CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı. Bazı çevrelerin orijinal belgeyle yargı sürecini yönlendirmek için mahkemenin vereceği bu kararı beklediği konuşuluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.