İsrail hapishanesinde bir Filistinli’nin dramı

İsrail hapishanesinde bir Filistinli’nin dramı
Evlendikten bir ay sonra 29 Ekim 1993’te HAMAS üyesi olduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanan Murtaja tam 20 yıl hapse mahkum edildi. İsraillilerin ‘güvenlik gerekçesiyle’ hiçbir aile üyesiyle görüşmesine izin vermediği Murtaja, 16 yıl boyu

MEHMET NEDİM ASLAN'IN HABERİ

İsrail devletinin 60 yıldan beri işgal altında bulundurduğu Filistin’de, işgale direnenlerin İsrail hapishanelerinde ömür geçirerek ailelerinden ayrı kalması çok olağan karşılanıyor. Ancak, 17 yıldır İsrail hapishanelerinde bulunan Samir Murtaja isimli Filistinli’nin hikayesi duyanların yüreğini yakıyor. 

TUTUKLANDIĞINDA 23 YAŞINDAYDI ŞİMDİ 39 YAŞINDA
39 yaşındaki Murtaja 17 yıl önce 23 yaşındayken HAMAS üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı ve 20 yıl hapse mahkum edildi. Murtaja’nın hikayesini acıklı kılan ise 20 hapse mahkum olması değil, zira Filistin’de 15 yaşında İsrail tarafından tutuklanan ve on yıllar sonra ak saçlı yaşlılar olarak çıkan binlerce Filistinli bulunuyor. 17 yıldır hapishanede bulunan Murtaja’yı farklı kılan ise hapishanede tutulduğu süre zarfında ne annesini, ne babasını ne de 6 kardeşinden 5’ini görmedi.

BABASININ CEZANEZİNE KATILAMADI 17 YILDIR ANNESİNİ GÖREMİYOR
Geçtiğimiz yıl vefat eden babasının cenazesine katılmasına bile izin verilmeyen Samir Murtaja, hapishaneden çıkana kadar annesinin ölmemesi için dua ediyor. Zira Murtaja, 16 yıl boyunca göremediği babası gibi yaşlı annesini göremeden kaybedeceği endişesi taşıyor. Filistinli mahkumların sorunları konusunda araştırma yapan Abdulnasır Fervana, Samir Murtaja’nın hapis yattığı süre zarfında ailesinden gördüğü tek kişinin 9 yıldır hapis yatan 34 yaşındaki kardeşi Fadi olduğunu belirtti.

KARDEŞİNİ HAPİSHANEDE GÖRDÜ
Bu görüşme ise bir aile ziyaretinden ziyade, hapiste tutulan Samir’in Fadi ile birlikte 2003 yılında sorgulanması sırasında gerçekleşti. El Fetih üyesi olduğu gerekçesiyle 16 yıl hapse mahkum edilen Fadi ise 7 yıl daha hapiste yatacak. Hapisteyken İbrani Üniversitesi’ne kabul edilen Samir’in kardeşi Fadi şu an kaldığı koğuşunda Siyaset Bilimi eğitimi görüyor.

EŞİ 17 YILDIR YOLUNU GÖZLÜYOR
Samir Murtaja’nın 17 yıldır göremediği bir diğer kişi ise eşi. 1990 yılında tutuklanan ve 1991’de serbest bırakılan Murtaja, serbest bırakıldıktan bir yıl sonra evlendi. Evlendikten bir ay sonra 29 Ekim 1993’te tekrar tutuklanan Murtaja, HAMAS üyesi olduğu gerekçesiyle 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 4 yıl daha hapiste kalacak olan Samir Murtaja’nın eşi 17 yıl boyunca görmediği kocasının yolunu gözlüyor.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.