Dilipak'a cezanın arkasından bakın kim çıktı!

Dilipak'a cezanın arkasından bakın kim çıktı!
Vakit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak’ın, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i eleştirdiği için 18 ay hapis cezası almasına sebep olan dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) üyesi bir savcı ta

HAKAN GÜNDÜZ'ÜN HABERİ...

Gazetemiz yazarı Abdurrahman Dilipak’ın, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i eleştirdiği için 18 ay hapis cezası almasına sebep olan dosyanın Yargıtay Genel Kurulu’na taşınmasının perde arkasından YARSAV çıktı. Ergenekon sanıklarına verdiği destekle ön plana çıkan ve başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu çürük olduğu için askere gitmeyen YARSAV’ın üyesi Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Aysel Sevcan’ın, yerel mahkemenin beraat kararını onayan Yargıtay kararını bozdurmak, Abdurrahman Dilipak’ı mahkûm ettirip basın özgürlüğüne darbe vurmak için özel bir gayret sarf ettiği belirlendi.

Başörtüsü sorununu Cumhurbaşkanı olarak çıkmaza sürüklemekten çekinmediği için Sezer hakkında ‘Sezer kına yaksın’ şeklinde bir yazı kaleme alan yazarımız Abdurrahman Dilipak hakkında 2005 yılında dava açılmıştı.

Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde beraat eden Dilipak’ın dosyası, yerel savcının temyizi üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından incelendi. 9. Ceza Dairesi, geçtiğimiz Haziran ayında, yazının suç oluşturmadığı kanaatiyle beraat kararını onadı.

YARSAV üyesi Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Aysel Sevcan, Dilipak’ı mahkûm ettirmek için Yargıtay’ın beraat kararına itiraz etti. Bu itiraz, hukuk tarihinde çok az görülen bir başvuru oldu. Yargıtay kararının doğru olmadığını ve yerel mahkemenin beraat kararının yanlış olduğunu savunan Aysel Sevcan, davanın Yargıtay Ceza Kurulu’nda yeniden görüşülmesi gerektiğini belirtti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na yapılan bu itiraz, ceza davalarında istisnai olarak karşılaşılan olağanüstü bir itiraz yolu olarak biliniyor.

YARSAV’lı Savcı Sevcan, başvuru gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini kötüye kullandığı yolundaki küçük düşürücü ithamlarda bulunarak eylemi hukuka uygun kılan çerçevenin aşılıp haber verme ve eleştiri hakkı sınırını aştığı; dolayısıyla suçun oluştuğu gözetilmeden beraat kapsamında değerlendirilmesinin yasaya aykırı olduğundan yukarıda açıklanan nedenlerle Yüksek Yargıtay 9. Ceza Dairesi 15.09.2009 tarih ve 2009/2777 Esas, 2009/7014 karar sayılı Abdurrahman Dilipak hakkındaki onama kararının kaldırılarak yerel mahkeme hükmünün bozulmasına karar verilmesi istemi ile evrak ve dosya tebliğ olunur.”
YARSAV’lı savcının başvurusunu görüşen Yargıtay Genel Kurulu, Abdurrahman Dilipak’ı mahkum etti. 18 ay hapis cezasına çarptırılan Dilipak, YARSAV üyesi Savcı Aysel Sevcan’ın gayreti ile hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay Genel Kurulu, Yargıtay bünyesindeki daire başkanlarının oluşturduğu bir kurul. Kurul, Yargıtay Cumhuriyet Savcılarının talebi üzerine ancak çok kritik dosyalara bakıyor.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.