'Deyyus-u Ekber'i konuşturdular!

'Deyyus-u Ekber'i konuşturdular!
Genel Kurul salonunda "Deyyus-u Ekber" pankartını açarak TBMM'nin karışmasına ve sert tepkilere neden olan eski CHP milletvekili Sabri Ergül, katıldığı bir televizyon programında ilginç sözler sarfetti. Ergül, "Beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz, CHP tepkis

NTV'de CHP'nin dünkü pankartlı eylemine ilişkin soruları cevaplayan eski CHP Milletvekili Sabri Ergül, "Başkan kınama cezası ya da salondan çıkarılma cezası verecekse bunu oylamaya sunar. Başkan bunu yapmadı. Böyle bir ceza verilse bile kimse polis zoruyla atılamaz. Başkan oturumu kapatır. Başbakan'ın mantığıyla beğenmediğiniz polis çıkarsın. CHP böyle bir tepki sergiledi beğenirsiniz beğenmezsiniz. Bana saldırı koridorda olmuştu. Kavganın büyüğü koridorlarda oldu. Anglo Sakson parlamentolarında bu tür olaylar oluyor. Benim olayımdan sonra da Sayın Başkan'ın yaptığı müdafaydı. Sayın Başkan'ın burada yapacağı fazla bir şey yok. Sayın Başbakan biraz sınırı aştı burada. Kürsü dokunulmazlığı diye bir şey var. Orada yapılacak tek şey oturuma ara vermek" diye konuştu.

EYLEMCİ ÖĞRENCİLERE VERİLEN CEZA
"Sayın Başbakan'ın tutumu yanlıştır" diyen Ergül, daha önceki pankartlı eylemlerle ilgili olarak  da, "O çocuklar pankart açtıkları için ceza almadılar. Örgüt suçlamasıyla yapılan soruşturma nedeniyle ceza aldılar. 'Uygunsuz bir davranışta bulunan dinleyici polis tarafından dışarı çıkartılır' şeklinde uygulama vardır" iddiasında bulundu.

CHP'LİLERİN DÜNKÜ PANKARTLI EYLEMİ
Demokratik Açılım için Meclis’te dün yapılan ön görüşmeler pankartlı eyleme sahne olmuş, CHP'li milletvekilleri, üzerinde ''Atam İzindeyiz'', ''Atam Eserlerine Sahip Çıkacağız', ''Cumhuriyeti Sen Kurdun Onu Yaşatacak Olan Bizleriz'' yazılı pankartlar açmıştı.

PANKARTLI EYLEMİN FİKİR ANNESİ ARITMAN
CHP'lilerin pankartlı eyleminin fikir anneliğini ise tanıdık bir ismin yani CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın yaptığı ifade edildi. TBMM'yi bir müsamere alanına çeviren pankartlı eylemin kaynağı olarak gösterilen Arıtman, daha önce de  çok sayıda skandalla gündeme gelmiş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermeniler'den özür kampanyasını desteklemesini eleştirirken kontrolünü kaybetmiş ve "Abdullah Gül, cumhurun, yani Türk milletinin cumhurbaşkanlığını yapsın, etnik kökeninin değil. Cumhurbaşkanı'nın anne tarafından etnik kökenini araştırın görürsünüz" diyerek hakaret etmişti.

ŞEVKİ YILMAZ'I HEDEF ALMIŞTI

Demokratik Açılım görüşmelerinin 10 Kasım'da yapılmasına tepki gösteren CHP'lilerin pankartlı protestosu, ilk eylem değildi. Meclis'te "Deyusu-Ekber dışarı" pankartı açıldı. Chp'li Ergül "Deyusu Ekber Dışarı" pankartı ile RP'li Şevki Yılmaz'ı hedef almıştı.

CHP'NİN İLK EYLEMİ DEĞİL
12 Temmuz 1997'de TBMM Başkanı Mustafa Kalemlinin başkanlığında toplanan Genel Kurul’da güvenoylaması sürerken, CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, oturduğu yerden üzerinde Refah Partisi Rize Milletvekili Şevki Yılmaz'ı protesto etmek için ''Deyyus-u ekber dışarı'' yazılı pankart çıkararak, tutmaya başlamış, bunun üzerine RP milletvekillerinin büyük bölümü, CHP sıralarına doğru koşmaya başlamışlardı.

CHP sıraları önünde büyük kargaşa yaşanırken bazı milletvekilleri de yumruklaşmıştı. CHP ve DSP milletvekillerince dışarı çıkarılan Ergül'e kuliste oturan bazı milletvekilleri de saldırmış, Ergül'ün dışarı çıkarıldığını gören bazı RP'lilerin de kulise koşmaya başlaması üzerine Ergül, tekrar içeri alınmıştı. 

Engin KAŞDAŞ-habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.