İstanbul Barosu'na soğuk duş!

İstanbul Barosu'na soğuk duş!
Darbecilerin yargılanması için suç duyurusunda bulunduğu için meslekten men edilen eski savcı Sacit Kayasu, hukuk mücadelesini kazandı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) göreve iade kararı verdiği Kayasu'nun, avukatlığa dönmek için yaptığı müracaatını reddeden İstanbul Barosu'nun kararını iptal etti.

TBB Yönetim Kurulu, oybirliği ile Kayasu'nun avukatlığa kabul edilmesine karar verdi. Şemdinli iddianamesini hazırladığı için meslekten atılan eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya gibi avukatlık dahi yapamayan Kayasu için avukatlık yolu açıldı. İstanbul Barosu, 12 Eylül 1980 darbesini yapan Kenan Evren hakkında iddianame hazırlayarak Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu için meslekten çıkarılan Savcı Sacit Kayasu'nun avukatlık başvurusunu reddetmişti. TBB'nin bu kararından sonra Baro, Kayasu'ya avukatlık ruhsatını vermek zorunda. İstanbul Barosu, son olarak darbeye teşebbüs suçundan yargılanan Ergenekon davası sanıklarına verdiği destekle gündeme geldi.

12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren hakkında zamanaşımı dolmadan soruşturma açan Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, iddianamesinde, "İleride başka darbelerin olmasını önlemenin yolu bu işe kalkışan kimselerin yargı önünde hesap vermesiyle kesilebilir." demişti. Bu girişimin ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten çıkarılan Kayasu hakkında "orduya hakaret etmek ve görevi kötüye kullanmak" suçlarından dava açıldı. Yargıtay'ın, görevi kötüye kullandığına karar verdiği Kayasu, 1 yıl hapis ve 3 ay memuriyetten yasaklama cezası aldı. Hapis cezası 988 lira para cezasına çevrilip ertelendi. Kayasu, Türkiye'de yargı yolu kapalı olduğu için AİHM'ye başvurdu. AİHM'nin, 9 ay önce 'hakların iadesi' yönünde karar vermesinin ardından önce HSYK ardından da İstanbul Barosu'na müracaat etti. AİHM kararıyla mesleğe dönüş yolunun açıldığını, İstanbul'da avukatlık yapmak istediğini bildirdi. Avukatlık kaydının yapılması talebini içeren dilekçeyi 24 Nisan 2009'da İstanbul Barosu'na verdi. Ancak Baro, Haziran 2009'da, eski savcının, HSYK tarafından görevinden ihraç edilmiş olduğunu gerekçe göstererek kaydın yapılmayacağını açıkladı. Kayasu, bu kararı TBB'ye şikâyet etti. Ancak, bu şikâyet de dikkate alınmadı.

Avukatlar, Barodan demokrat çıktı

Zaman Gazetesi, 31 Temmuz 2009'da olayı gündeme getirince İstanbul Barosu'na bağlı avukatlar harekete geçti. İmza toplayarak, Kayasu'nun mesleğe kabul edilmesi için baroya dilekçe sundular. Baro, eski kararında direndi. Yönetim kurulu üyeleri avukatlar Tayfun Aktaş, Ufuk Özkap ve Turgay Demirci muhalif kalınca konu yeniden TBB'nin gündemine geldi. TBB Yönetim Kurulu, önceki akşam bir kez daha toplanarak Kayasu'nun avukatlık mesleğine kabul edilmesine oybirliğiyle karar vererek, baronun ret kararını kaldırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.