İşte Yahudi lobisinin en etkili olduğu ikinci ülke

İşte Yahudi lobisinin en etkili olduğu ikinci ülke
ABD’de 2007 yılında Şikago Üniversitesi’nden Profesör John Mearsheimer ve Harvard Üniversitesi’nden Stephen Walt’ın Yahudi lobisinin Amerikan siyasetçilerini nasıl etki altına aldığını ve dış politikayı yönlendirdiğini anlattığı &l

MEHMET NEDİM ASLAN'IN HABERİ

YENİ YAHUDİ LOBİSİ VE ERDOĞAN-TIKLAYINIZ 

YAHUDİ LOBİSİNİ ÇILDIRTAN BAŞBAKAN-TIKLAYINIZ

Amerika’nın dış politikasının İsrail’ni hedefleri doğrultusunda belirlenmesini sağladığı söylenen Yahudi lobisinin aynı şekilde İngiltere’de de çok güçlü olduğu bir nüfuza sahip olduğu ve hem hükümetteki İşçi Partisi hem de ana muhalefet partisi Muhafazakar Parti’de önemli bir güce sahip oldukları ortaya çıktı. 

YAHUDİ LOBİSİ SİYASETÇİLERİ MAAŞA BAĞLAMIŞ
İngiliz Channel 4 televizyon kanalının “Britanya’daki Yahudi Lobisi”yle ilgili yayınladığı belgesel, farklı isimler altında organize olmuş Yahudi gruplarının çok sistematik bir şekilde çalıştığı ve siyasetçileri maaşa bağladığını ortaya çıkardı. Peter Oborne’nin hazırladığı programda, parlamentoda İsrail’in Muhafazakar Partili Dostları ve İsrail’in İşçi Partili Dostları gruplarının hem hükümette hem de muhalefette İsrail aleyhine söylenecek sözleri ya da uygulanacak politikaları engellediği ve milletvekillerinin seçim kampanyalarına finansal destek sağladıkları belirtiliyor. 

PARTİ LİDERİ İSRAİL’İ ELEŞTİRMEDİ
Son 8 yılda İsrail’in Muhafazakar Partili İsrail Dostları’nın partiye 10 milyon Sterlin para topladığı kaydedilen programda, 2006 yılındaki İsrail’in Lübnan saldırısı sırasında Muhafazakar Parti’nin gelecekteki Dışişleri Bakanı William Hague’ın “İsrail orantısız güç kullandı” sözlerinden sonra Hague’a yapılan seçim yardımının kesileceği tehdidinde bulunulduğu belirtildi. Hague’ın bu sözleri üzerine lobinin parti lideri David Cameron ile görüştüğü kaydedilen programda, Gazze katliamından sonra David Cameron’ın da katıldığı İsrail’in Muhafazakar Partili Dostları’nın toplantısında Filistinli sivillerin katledilmesiyle ilgili tek kelime etmediğine dikkat çekildi. Cameron bunun yerine İsrail’in kendi halkını koruduğunu kaydettiği belirtildi.

İNGİLİZ HÜKÜMETİNE GOLDSTONE RAPORU MEKTUBU
Programda, Muhafazakar Parti’nin gelecekteki kabine üyelerinin yüzde 50’isinin İsrail’i desteklediği de belirtildi.. İşçi Partisi içerisinde de İsrail nüfuzunun olduğu belirtilen haberde, İsrail’in Gazze’de katliam yaptığını ortaya koyan Goldstone Raporu yayınlandıktan sonra her iki partinin İsrail dostlarının İngiliz Hükümeti’nin Raporu reddetmesi için mektup gönderdiği kaydedildi. Belgeselde, parlamentodaki bu grupların siyasetçileri ve gazetecileri İsrail’e ziyarete götürdüğü ve farklı gazetedeki isimlerin İsrail’i destekleyen benzer makaleler yazmasına da dikkat çekildi.

İSRAİL’İ ELEŞTİREN GAZETELERE ‘YAHUDİ KARŞITI’ ETİKETİ
Programda ayrıca Britanya İsrail Medya Araştırma Merkezi (BICOM) isimli bir kuruluşun İngiliz basınında İsrail ile ilgili haberleri taradığı ve İsrail’i eleştiren yazı ve gazeteleri ‘Yahudi karşıtı’ şeklinde nitelendirdiği de kaydedildi. İngiltere’nin en önemli gazetelerinden biri olarak kabul edilen The Guardian’da Steve Bell isimli muhabirin işgal altındaki Filistin topraklarından geçtiği haberlerde İsrail’in inşa ettiği duvarları Güney Afrika’daki ‘apartheid’ rejimine benzetmesi üzerine The Guardian gazetesinin ‘Yahudi karşıtı’ olarak nitelendirildiği belirtildi.  

YAHUDİ LOBİSİ THE GUARDIAN’I ZİYARET ETTİ
Bu haberler üzerine İsrail Büyükelçiliği’nde Muhafazakar ve İşçi Partili İsrail dostları ile diğer Yahudi gruplarının temsilcilerinin toplandığı ve The Guardian gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Alan Rusbridger’ı ziyaret etme kararı aldığı ifade edildi. Rusbridger’ı ziyaret eden Yahudi lobi temsilcilerine Rusbridger’ın bu tür engellemelerin ve kendilerine ne yapmaları söylemenin kabul edilemez olduğunu söylediği ifad edildi. 

BBC İSRAİL’E TESLİM Mİ OLDU?
Öte yandan, programda 25 yıl önce Lübnan işgali sırasında Lübnan’daki sivillerin yardımı için yardım çağrısı yapan BBC’nin Gazze katliamından sonra bir yardım reklam filmini yayınlamamasının BBC’nin İsrail’in etkisi altına girmiş olabileceği sorusunu gündeme getirdiği belirtildi. BBC’nin “tarafsızlık” maskesi altında Gazze’ye yardım filmini yayınlamamasının, İngiltere’deki Yahudi lobisinin sistematik bir kampanyası ve baskısı sonucu olduğu kaydedildi.

Belgeselde ayrıca, daha önce İsrail aleyhine yazı yazan gazetecilerin, İngiltere'deki Yahudi lobisinin tüm masraflarını karşılayarak İsrail'e götürüldüğü ve bu ziyaretten sonra gazetecilerin İsrail aleyhine yazmamaya başladığı belirtiliyor.  

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.