Eski CIA çalışanından çarpıcı itiraflar

Eski CIA çalışanından çarpıcı itiraflar
ABD Başkanı Obama’nın Kahire’deki konuşmasını hazırlayan ekipte yer alan CIA’nın Siyasal İslam Departmanı eski Direktörü Emile Nakhleh, Irak ve Afganistan işgallerinin yanlış olduğunu belirterek, savaşların artık ordularla kazanılamayac

MEHMET NEDİM ASLAN/LONDRA

ABD, Genel Sekreterliğini Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yaptığı İslam Konferansı Örgütü’ne (İKÖ) Müslüman bir büyükelçi atayacak. Barack Obama’nın Beyaz Saray’a gelmesiyle birlikte İslam dünyasıyla ilişkilerini yeniden düzenleyen Washington yönetimi, ABD ve Müslüman ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla Rusya’nın da gözlemci üye olduğu 57 ülkenin asil üye olduğu IKÖ’ye Müslüman bir Büyükelçi atayacak. Obama’nın Kahire’deki konuşmasını hazırlayan ekipte yer alan CIA’nin Siyasal İslam Departmanı eski Direktörü Emile Nakhleh, atamanın önümüzdeki aylarda gerçekleşeceğini söyledi. 

ABD, ARTIK DİKTE ETTİRMEYECEK
CIA’nin Siyasal İslam Departmanı eski Direktörü Emile Nakhleh, Londra’da dinler ve kültürler arası dayanışma amaçlı kurulan Project Mosaic isimli vakfın konuğu olarak bir konuşma yaptı. Amerika ve İsalm dünyası arasındaki ilişkileri ele alan Nakhleh, Obama yönetiminin Bush’un yanlışlarından ders aldığını ve bu yanlışları tekrarlamayacağını belirterek, “Yeni dönemde ABD’nin Müslüman ülkelerle politikası, onlara ne yapmaları gerektiğini söylemek değil, onları dinlemek olacaktır” dedi. 

SAVAŞLAR, ASKERLERLE KAZANILMIYOR
Irak ve Afganistan işgallerinin yanlış olduğunu belirten Nakhleh, İslam dünyasıyla ilişkilerin geliştirilmesinin çoğunluğu oluşturan sokaktaki insanla diyalog kurulmasıyla sağlanacağını belirtti. Nakhleh, “Artık 150 bin asker gönderip, demokrasi getiriyoruz deseniz bile başarılı olamazsınız. Eğer gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, en alttaki insanlarla diyalog kurmaya başlamalısınız” ifadelerini kullandı. 

HAMAS VE HİZBULLAH İLE DOLAYLI GÖRÜŞÜYORUZ
ABD yönetiminin HAMAS, Hizbullah ve Müslüman Kardeşler örgütüyle doğrudan konuşmasa bile, bu örgütlerin bulunduğu ülkelerdeki parlamento üyeleriyle diyalog halinde olduğunu ve bunun sürdürüleceğini söyleyen Nakhleh, Obama’dan Filistin-İsrail anlaşmazlığını hemen çözmesini beklemenin yanlış olacağını öne sürdü. Nakhleh, “Başkan daha 9 ay oldu başa geleli ve gelir gelmez, ekonomik kriz, sağlık reformu, Afganistan, Irak ve Filistin’i karşısında buldu. Obama’nın Filistin sorununu çözmek iç in George Mitchell’i ataması iyi niyetini gösteriyor” dedi. 

KAHİRE’DE YAPILMASININ SEBEBİ EL EZHER
Obama’nın İslam dünyasına yönelik konuşmasını neden Mısır gibi diktatörlükle yönetilen bir ülkede yaptığı eleştirilerini de cevaplandıran Nakhleh, “Konuşmanın Türkiye, Endonezya, Mısır ya da Suudi Arabistan’da yapılıp yapılmayacağı konusunda çok ciddi bir şekilde tartışma oldu. Ama İslam dünyasının en etkili eğitim kuruluşlarından El Ezher’in Mısır’da olduğu düşünülerek bu ülke seçildi. Yani Mısır’ın seçilmesi Mübarek’ten dolayı değil, El Ezher’den dolayıdır” dedi. 

CLINTON’UN YERLEŞİM BİRİMLERİ AÇIKLAMASI
Nakhleh, Obama’nın gelecek yıl Endonezya’ya da bir ziyaret yapacağı ve Türkiye ve Mısır’daki konuşmasını genişleteceğini belirterek, ABD’nin İslam dünyasıyla savaşta olmadığını öne sürdü. Nakhleh, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un İsrail’inYahudi yerleşim birimlerini onaylayan açıklamasının da çok talihsiz olduğunu ABD yönetiminin bu konudaki kesin tavrının yerleşim birimlerinin durdurulması olduğunu söyledi. 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.