Bu bir tesadüf mü?

Bu bir tesadüf mü?
KKK binası ile Amerikan Askerî Yardım Heyeti binası karşılıklı yapılmış… Binanın büyüklüğü ve mimarisi de tıpa tıp aynı…

Kenan KIRAN'ın haberi...

Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Kara Kuvvetleri Komutanlığı binası ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Türkiye’deki en üst düzeydeki askeri karargâhı olan Amerikan Askerî Yardım Heyeti binası hakkında şok bilgilere ulaştık.

İKİZ BİNALAR, AYNI BÜYÜKLÜKTE, MİMARİSİ DE AYNI!...
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın faaliyette bulunduğu bina ile Amerikan Askerî Yardım Heyeti’nin faaliyette bulunduğu bina; Ankara’da Kızılay ilçesi İnönü Caddesi’nde bulunuyor. Karşılıklı yapılan binaların aynı büyüklükte olduğu görülüyor. Binaların mimarisinin de aynı olması dikkat çekiyor… Binalar arasında bağlantı sağlayan koridorların da bulunduğu iddia ediliyor.

Amerikan Askerî Yardım Heyeti’nin, 1947 yılından beri Türkiye’de kurulu olduğu, Türkiye ile birlikte 21 ülkede faaliyet gösterdiği ifade ediliyor. Amerikan Askerî Yardım Heyeti binasının, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Merkez Orduevi, Kara Harp Okulu gibi yerlerin ortasında olması da dikkat çekiyor.



ECEVİT VE TÜRKEŞ DE AÇIKLAMIŞTI!
Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, kendisine Özel Harp Dairesi’nin, Amerikan Askerî Yardım Heyetiyle aynı binada denildiğini açıklarken, Alparslan Türkeş de, Amerikalılarla koordinasyon yaptıklarını, Amerikalıların, İçişleri Bakanlığı'na dışarıdan gelen şifre, telgraflar ile bakanlıktan dışarı çıkan tüm evrakları kontrol etmesi üzerine, “Bunlar buradan çıksınlar, Amerikan Yardım Binası’na gitsinler. Orada çalışsınlar” dediğini aktarıyor.

“ÖZEL HARP DAİRESİ, AMERİKAN ASKERİ YARDIM HEYETİYLE AYNI BİNADA!”
Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, “Karşı Anılar" adlı kitabında, Özel Harp Dairesi’nin Amerikan Askerî Yardım Heyeti’yle aynı binada olduğu şöyle açıklıyor: “1974'te, Başbakanlığım sırasında, zamanın Genelkurmay Başkanı rahmetli Orgeneral Semih Sancar, Başbakanlığın örtülü ödeneğinden, acil bir ihtiyaç için, birkaç milyon lira istedi. O yıllarda milyonlar büyük paraydı ve benden istenilen miktar da, örtülü ödenekteki paranın tümüne yakındı. Üstelik ben, örtülü ödeneği, ancak, zorunlu sosyal yardımlar için kullanıyordum ve mecbur olmamakla beraber, bu kaynaktan yapılan tüm ödemeleri belgelere bağlatıp, Başbakanlık Müsteşarının kasasında saklatıyordum. 

Onun için, Genelkurmaydan, bu paranın ne amaçla istendiğini sormak zorunda kaldım. 'Özel Harp Dairesi için istiyoruz' yanıtı geldi. Öyle bir resmî dairenin o zamana kadar adını bile duymamıştım. Devlet bütçesinde de böyle bir daire adına ayrılmış bir ödenek görünmüyordu. 'Şimdiye kadar bu dairenin giderleri nereden karşılanıyor?' diye sordurdum. O zamana kadar, bu dairenin tüm giderlerini, bir gizli ödenekle, Amerika Birleşik Devletlerinin karşıladığı; ancak, artık, ABD'nin, bu parasal katkıyı kestiği, o nedenle, Başbakanlığın örtülü ödeneğinden para istemek zorunda kalındığı bana bildirildi.

O zamana kadar benim, bakan olarak, Parti Başkanı olarak, Başbakan olarak adını bile duymamış olduğum ve herhangi bir resmî belgede izine rastlanmayan bu dairenin, Özel Harp Dairesi’nin nerede bulunduğunu sordum 'Amerikan Askerî Yardım Heyetiyle aynı binada' yanıtını aldım."

ELKATMIŞ: BU KONU MUTLAKA ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI
TBMM’de 23 Haziran 1998’de yapılan oturumda konuşan Mehmet Elkatmış, Özel Harp Dairesi’ni kast ederek, “Eğer bu kuruluş, Türkiye Cumhuriyetinin bir kuruluşuysa, Amerika Birleşik Devletleri Askerî Yardım Heyeti binasında ne arar?..(Ecevit’in sözlerini hatırlatıyor) Bu yanıtlar beni hayrete düşürdü ve kaygılandırdı. Ardından, ulusal güvenlikle ilgili olduğu anlaşılan bir devlet dairesinden, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının o zamana kadar haberi olmuyordu ve devlet belgelerinde adı geçmeyen bu devlet dairesi, ABD'den gelen gizli ödenekle ve Amerikan askerî yardım kuruluyla aynı binada çalışıyordu; hayrete düşmem ve kaygılanmam herhalde doğaldı. Onun için, “bu dairenin işlevleri ve kuruluş biçimi hakkında bilgi istedim" diyor; kendisine verilen bilgileri, burada anlatıyor ve "bilgileri aldığımda, daha da hayrete düştüm" diyor. Bu konunun, mutlaka çözüme kavuşturulması lazım. Birçok belgede de, devletin resmî belgelerinde de, illegal bir kuruluş olduğu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde birçok iç olaylarda kullanıldığı yazıyor” demişti.

“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN ÇIKSINLAR, AMERİKAN YARDIM BİNASINA GİTSİNLER!”
27 Mayıs 1960 darbesinde Millî Birlik Komitesi üyesi Kurmay Albay Alparslan Türkeş, Başbakanlık müsteşarlığı görevine getirilmişti. Alparslan Türkeş, o günler Amerikan Yardım Binası’na hakkında şunları söylüyor:

"27 Mayıs'tan sonra, bakanlıkları dolaşmaya başladım, İçişleri Bakanlığı'na gittiğimde, orada, aynı bir odada, bir ayrı büroda Amerikalıları gördüm. Bizim yetkililere 'Nedir bu ?' diye sorduğumda şu cevabı aldım:

- Biz komünizmle mücadele için Amerika ile işbirliği yapıyoruz. Buradaki Amerikalılar da, onlarla bizim aramızdaki işbirliğinin koordinasyonunu yapıyorlar. Ama işi biraz daha inceleyince gördüm ki, İçişleri Bakanlığı'na dışarıdan gelen şifre, telgraflar ile bakanlıktan dışan çıkan tüm evraklar oradan geçiyor. Yani onlar, bunları görüyorlar, kontrol ediyorlar.

Bunu öğrenince dedim ki:

- Bunlar buradan çıksınlar, Amerikan Yardım Binası’na gitsinler. Orada çalışsınlar.

Ben bu talimatı verdikten sonra CIA'nın Ankara'daki başkanı olan Amerikalı zat (Arthur V.Miller) bana geldi. Çankaya'da oturuyordu. Hatta bir iki defa birlikte yemek yemiştik."

HABERVAKTİM.COM/ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.