Yolcular tren saldırısını anlattı

Yolcular tren saldırısını anlattı
Moskova'dan St. Petersburg'a giden Nevsky Express hızlı tren yolcuları patlama ve sonrasında yaşadıkları korku dolu anları Ria Novosti haber ajansına anlattı.

Aleksander ismindeki yolcu, trenin son iki vagonunun tamamen parçalandığını ifade ederek, "Yaşadıklarımız ancak korku filmlerinde görülebilir." dedi. Bir başka yolcu da insanların bilinçsiz bir şekilde sağa sola koşturduğunu, yaralı ve parçalanan cesetler arasında ne yapacaklarını bilemediklerini söyledi.

Sanislav Aranovski ismindeki yolcu, yetkilileri suçlayarak, "Yaralılara yardım edecek hiçbir imkanımız yoktu. Ne bir doktor, ne de bir ilk yardım çantasının trende bulunmaması dehşet verici. Temel yardım imkanlarını bile yerine getiremedik. Yaralıların yaralarını saracak sargı bezi bile yoktu." diyerek tepkisini dile getirdi.

Trende ilk yardım çantası yoktu
Bir başka yolcu da 2007 yılında benzer bir saldırının gerçekleştirildiği trende gerekli önlemlerin alınmamasını eleştirerek, "Hayati öneme sahip ilk saatlerde hiçbir şey yapılmadı. İnsanların hayatları kurtarılabilirdi. Böylesine önemli bir trende ilk yardım çantasının olmaması inanılmaz." ifadelerini kullandı. 

Yetkililerin treni boşaltması için sürekli yolculara çağrıda bulunduğunu, ancak yaşananlarla ilgili hiçbir bilgi vermediklerini kaydeden İrina ismindeki bir yolcu da dehşet anını anlatırken, "Patlamanın ardından tam bir kasvet ve sessizlik çöktü, ardından yaralıların inlemeleri ve ağlamaları yükselmeye başladı. Kendimi trenin tavanında buldum. Oraya nasıl düştüğümü hatırlamıyorum. Etrafım kanla çevrili idi. Diğerleri…" diyerek konuşmasını sürdüremedi.

Kovarski ismindeki bir yolcu da ciddi şekilde yaralanmış birçok insan gördüğünü ve yerde yatan hareketsiz bedenler gördüğünü kaydederek, "Bir ya da bir buçuk saat sonra ancak ilk yardım ekipleri ulaştı. Ne yapacaklarını biliyorlardı. Hızlı çalıştılar." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya treni patlatan saldırganları arıyor
Rusya, Moskova'dan St. Petresburg'a giden hızlı tren Nevsky Express'e terör saldırısı gerçekleştiren suçluları arıyor. İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev, olaya birden fazla kişinin karışmış olabileceği üzerinde durduklarını söyledi. 

Nurgaliyev, "Şüphelilerden biri 40 yaşının üzerinde. Zayıf ve kızıl saçlı. Şüphelilerle ilgili birçok bilgi geliyor. Bizim için en küçük bilgi önemli. Olaya karışma ihtimali olan zanlılarla ilgili robot resim çalışmaları sürdürülüyor. Telefonla gelen ihbarları da değerlendiriyoruz." bilgisini verdi. Kazanın meydana geldiği bölgedeki kasaba ve köylerde istihbarat birimleri çalışmalarını sürdürüyor.

İkinci patlama oldu
Rusya İstihbarat Servisi FSB Başkanı Aleksander Bortnikov yaptığı açıklamada trende meydana gelen patlamada 7 kg TNT kalıbına denk patlayıcı kullanıldığını açıkladı. Moskova-St. Peteresburg seferini yapan hızlı tren Moskova'nın 400 km kuzeybatısında Tver bölgesinde bulunan Bologoye kasabasında cuma günü 22:34'de raydan çıkmıştı. Rusya Demiryolları Şirketi Başkanı Vladimir Yakunin, cumartesi günü TSİ 13:00'te ikinci bir bombanın patladığını, ancak bunun herhangi bir yaralanma ya da ölüme neden olmadığını belirtti.

Rusya Sağlık Bakanı Tatyana Golikova, ölü sayısının 26 olduğu, 18 kişiden henüz haber alınmadığı bilgisini verdi. Yaralı sayısı ise 96. Yaralıların yarıdan fazlasının durumu ağır. 48 yaralı St. Petersburg'a, 8 yaralı Moskova'ya ulaştırıldı. Diğer yaralıların tedavileri Tver bölgesindeki hastanelerde devam ediyor.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.