‘Biz de Ayasofya için referandum yapalım’

‘Biz de Ayasofya için referandum yapalım’
İsviçre’deki yüzde 57 “hayır” oyuyla sonuçlanan minare referandumunun ülkede Müslümanlara karşı yeni yasakların başlangıcı olmasından korkuluyor. Vakit’e konuşan İslâm Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) İsviçre Bölge Soruml

ERTUĞRUL CESUR'UN HABERİ

Kapı aralandı, devamı gelecek diye endişeliyiz” dedi. Referandum sonucuna ilişkin Avrupa ülkelerinden, Hıristiyan ve Yahudi kuruluşlardan gelen tepkilerin inandırıcı olmadığını kaydeden Kasapoğlu, “Bunların hepsi laf. Referandum öncesinde oturup konuştuğunuz İsviçreliler de ‘minareye evet çıkar’ diyorlardı. Tabiî ki bir papaz ‘evet iyi oldu’ diyecek değil ya” şekilinde konuştu.

YAHUDİLER RAHATSIZ OLACAK DİYE TRAFİK DURUYOR
İsviçre’de sadece Müslümanlara dönük bir düşmanlığın körüklendiğini kaydeden Kasapoğlu, “Medya bizim sesimizi duymadı. Her gün sanki Müslümanlar İsviçre’yi istila etmiş gibi bir hava estirildi. Buradaki ayrımcılık genel olarak dine değil, İslâm’a karşı. Zürih’te sinagogların bulunduğu caddelerde akşam belli bir saatten sonra trafik yasak. Arabanızla bu caddelere giremiyorsunuz. Yahudiler araba gürültüsünden rahatsız olacaklar diye araba girişi yasaklanıyor. Açıkça sadece Müslümanlara karşı bir ayrımcılık var” dedi.

AZDURAL: ONLARA GÖRE CAMİ, SADECE LUNAPARKTA OLABİLİR
Hollanda Türkler İçin Danışma Derneği (İOT) Müdürü Ahmet Azdural da, İsviçre’deki referandumun Hollanda’da da İslâm karşıtlarını cesaretlendirdiğini söyledi. Azdural, “İsviçre’deki sonuçtan sonra Hollanda’da da bu konunun tartışılacağı kesin. Çünkü burada parti programı sadece İslâm düşmanlığı olan partiler var. Özgürlük Partisi Hollanda’da benzer bir referandum önerisinde bulundu. Kamuoyu yoklamaları da bu partilerin yükselişte olduğunu gösteriyor. Eğer bu partiler iktidar ortağı olacak olurlarsa, benzer yasaklar burada da gündeme gelecektir” dedi.

‘AYASOFYA CAMİ OLSUN’ REFERANDUMU YAPALIM
Öte yandan minare yasağına tepki gösteren GAP Gazeteciler Birliği Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz da minare referandumuna karşı Ayasofya referandumu önerdi. Kıymaz, “Biz de Ayasofya’nın cami olarak yeniden ibadete açılması için referandum yapılmasını istiyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda bir çalışma yapsın, İstanbul halkına sorulsun, Ayasofya müze olarak mı kalmalı, yeniden cami mi olmalı” şeklinde konuştu.

¥ DYP’DEN TEPKİ- DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz de, “İsviçre’deki referandumdan çıkan sonuç, AB ülkelerinde dahi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bulunmuştur” dedi.

¥ AVRUPA TEPKİLİ, İSVİÇRE TEMKİNLİ- Avrupa Konseyi, yasağı ‘din hürriyetine saldırı’ olarak yorumlarken, Almanya’dan da yasağa tepki geldi. İsviçre hükümeti ise yasaktan kaygı duyduğunu açıkladı.

¥ AVRUPA KONSEYİ: DİN HÜRRİYETİNE SALDIRI- Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu, İsviçre'de minare inşaatının yasaklanmasını ‘din hürriyetine saldırı’ olarak nitelendirdi. Yasak kararının Müslümanlara ayrımcılık yapılması sonucunu doğuracağı uyarısında bulunan Komisyon, minare konusundaki referandumun “insan haklarını ayaklar altına alan bir girişim sonucu” düzenlendiği ve sonucun Müslümanlar hakkındaki peşin hükümleri artırmaktan başka işe yaramayacağı yorumunu yaptı.

¥ ALMANYA’DA TARTIŞILIYOR- Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Uyum Bakanı Armin Laschet, “Bizim göç toplumunda dinlerin ve kültürlerin çeşitliliği çok, bundan dolayı dinler ve kültürlerarası diyalog çok önemli” dedi. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ise, “Bu oylamayla din özgürlüğü ayaklar altına alınıyor” dedi.

¥ İSVİÇRE HÜKÜMETİ KAYGILI- İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, hükümetinin hafta sonundaki referandumda camilere minare yasağına destek çıkmasından büyük kaygı duyduğunu söyledi. 56 üyeli Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşikilatı'nın (AGİT) Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapılan Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Calmy-Rey, farklı kültür ve dinlerin bir arada yaşamasına konulan sınırlamaların aynı zamanda İsviçre'nin güvenliğini de tehlikeye attığını söyledi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.