Minare karşıtlarının bahanesine bak!

Minare karşıtlarının bahanesine bak!
İsviçre'de alınan minare yasağına destek veren Avusturya'daki aşırı sağın temsilcisi FPÖ lideri HC Strache, Başbakan Erdoğan'a atıfta bulunarak, 1997'ee okuduğu kendini hapse attıran şiiri Hristiyan karşıtlığına örnek gösterdi.

Geçtiğimiz yıl bir kazada hayatını kaybeden Jörg Haider'den sonra aşırı sağın Avusturya'daki yeni yüzü olan Avusturya Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) lideri HC Strache, minare yasağının konuşulduğu bir tartışma programında Başbakan Erdoğan'a atıfta bulundu.

Avusturyalı bir Müslüman temsilciyle mecliste yapılan açık oturumda minarelerin sad ece ibadethaneyi çağrıştıran bir sembol olduğunun ifade edilmesi üzerine FPÖ lideri Strache, ilginç sözler sarf etti.


Erdoğan, 12 Aralık 1997 yılınında Siirt’teki mitingde Ziya Gökalp'ın 1912 yılında Balkan Savaşı için yazdığı Asker Duası'nın son mısrasını okumuştu.

Minareler süngü,kubbeler miğfer,
Camiler kışlamız, müminler asker,
Bu ilahi ordu dinimi bekler,
Allahu Ekber,Allahu Ekber.

Erdoğan bu dizeyi okudu diye, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanmış, 21 Nisan 1998 tarihinde mahkeme, Türk Ceza Kanunu’nun 312/2 maddesinden “Halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçunu işlediği kararını vererek, Erdoğan bir yıl hapis ve 860 Milyon TL para cezasına çarptırmıştı. Bu ceza daha sonra, önce sanığın mahkemedeki tavrı ve duruşmadaki hali gözönüne alınarak cezası 10 ay hapis ve 176 TL para cezasına sonra da Ceza infaz yasası gereği 10 aylık hapis cezası 4 aya indirilmişti.

Erdoğan 4.5 yıl sürdürdüğü İstanbul Belediye Başkanlığını bırakarak 26 Mart 1999 günü Pınarhisar Cezaevine girdi ve cezasını 24 Temmuz 1999 günü tahliye oldu... Başbakan Erdoğan'ın yıllar önce okuduğu ve bu yüzden hapis yattığı, Ziya Gökalp'in,"Minareler Süngü, Kubbeler Miğfer, Camiler Kışlamız, Müminler Asker" mısralarına atıfta bulunan Strache, minarelerin Hıristiyanlığa karşı bir egemenlik sembolü olduğunu ifade etti.

Bunun da bizzat Türkiye Başbakanı tarafından ifade edildiğini söyleyen Strache, yine Türkiye rahatsızlığını dile getirdi.

Avrupa'da İslamlaşmadan sürekli dem vuran Strache, seçimlerde kullandığı İslam ve Türk karşıtı afişlerle tanınıyor.

Türkiye'nin AB'ye katılmamasını her ortamda savunan Strache, birçok çevre tarafından ülkede yabancı düşmanlığını körüklemekle suçlanıyor.

Avrupa Yeşiller Eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit minare yasası ile Müslümanlara bir tokat atıldığını ve İsviçrelilerin bir sene sonra yasayı tekrar oylaması gerektiğini savundu.

Dün gece İsviçre Devlet Televizyonu'nda yayınlanan Infrarouge programına katılan Cohn-Bendit, ''Demokrasi her zaman haklı çıkmıyor. İkinci Dünya savaşında Almanların büyük çoğunluğu Yahudilere karşıydı." dedi.

İsviçre'ye sert eleştiriler yönelten Yeşiller Eşbaşkanı, "Bu utanç verici ve ırkçı oylamayı sandıkta hayır diyerek ancak İsviçreliler temizleyebilir.'' diye konuştu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.