Almanlar minarelere sahip çıktı

Almanlar minarelere sahip çıktı
Avrupa'da, 2 bin 500 civarında cami ile en fazla camiyi barındıran Almanya'da siyasetçilerden sonra asıl karar sahibi olan vatandaşlar da minarelere sahip çıktı. Yapılan bir kamuoyu araştırması, Almanların büyük bir çoğunluğunun minarelerin yasaklanmasına

Bu şekilde Alman halkı, referandum sonucu minare yasağı getiren İsviçre'ye demokrasi, insan hakları ve din özgürlüğü dersi verdi. Bu sonuç, Almanya'da birlikte yaşam ve uyum adına ne kadar yol kat edildiğini de somut bir şekilde ortaya koydu. İsviçre'deki dört minareli camiye karşılık Almanya'da 200'ün üzerinde minareli cami yer alıyor. 

Bild am Sonntag gazetesi için yapılan Emnid Anketi'ne göre Alman halkı, İsviçrelilerin aksine minare inşasının yasaklanmasına karşı çıkıyor. Ankete göre Almanların sadece yüzde 38'i yeni minarelerin inşasının yasaklanmasından yana. Buna karşılık vatandaşların yüzde 48'i böyle bir inşa yasağının kesin bir şekilde karşısında olduğunu açıklıyor. 

Araştırma, özellikle batı eyaletlerindeki Almanların minare inşasına destek verdiğini ortaya koyuyor. Bu bölgelerdeki Almanların yüzde 51'i minarelerin inşasına destek verirken sadece yüzde 37'si yasağa destek veriyor. Doğu eyaletlerinde ise durum kısmen değişiyor. Buradaki vatandaşların yüzde 44'ü böyle bir oylama durumunda yasak yönünde, yüzde 37'si yasağa karşı oy vereceğini açıklıyor. 

Öte yandan anket ilginç bir sonucu daha ortaya koydu. Buna göre gençler çok daha demokrat ve özgürlükçü. Ankete göre minarelerin yasaklanmasının isteyenlerin büyük bir çoğunluğu 65 yaşın üzerindeki eğitimi düşük seviyede olan Almanlar. Minare yasağına en çok karşı çıkan grup ise Cem Özdemir'in Eşbaşkanlığı'nı yaptığı Yeşiller Partisi'nin seçmeni olanlarla en az lise mezunu olan insanlar. Almanya'daki bu sonuçlara karşılık İsviçre'deki referandumda halkın yüzde 58'i minare yasağından yana oy vermişti. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.