Bunu sadece Hürriyet yapabilir

Bunu sadece Hürriyet yapabilir
Aydın Doğan'ın, İslam dini ve kutsallarına saldırmasıyla ünlenen yayın organlarından biri olan Hürriyet, "Bunu sadece Hürriyet gazetesi yapabilir' dedirten bir skandal habere imza attı. Müslümanlar için kutsal olan Medine'yi karalamaya karar veren Hürriye

"Medine'de gece hayatı" başlıklı bir haber yayınlayan kartel yayın organı Hürriyet, ailelere hizmet veren bir mekandan çekilen özel fotoğrafları gece hayatı olarak yansıttı ve Türkiye'de alkolün su gibi aktığı mekanlarla eş tuttu. 

İşte Hürriyet'in yalanları ve gerçekler: 

HÜRRİYET:
Suudi Arabistan'ın Medine kentindeki Abu Tarboush eğlence merkezi küçük bir kasabayı andırıyor. Marka giyen genç Suudiler, son model otomobiller kuyrukta. Kara çarşaflı da var, abartılı makyajlı olan da.

GERÇEK:
Oldukça sakin ve Medineli ailelere hitap eden mekan, şehir merkezinden biraz uzak, çevreyolu denen bir mevkide yer alıyor. Hürriyet, "Otomobiller kuyrukta" yalanını, abartılı makyajlarla süslemiş.


HÜRRİYET:
ABU Tarboush, Medine’nin en önemli eğlence merkezi. İstanbul’un Reina’sını, Sortie’sine denk düşüyor ama, formatı çok farklı. Abu Tarboush’un, otoparkını aşıp restoranın kapısına ulaşmak zor, trafik yoğun. Son model otomobiller kuyrukta. Her yerde marka giyinen genç Suudiler geziniyor. Şehirden bağımsız küçük bir kasabayı andıran üstü açık eğlence merkezinin sokaklarında takı, oyuncak, giysi mağazaları var. Vitrinleri şatafatlı. Vitrin ışıklarında kırmızı renk hakim.

GERÇEK:
Gece ışıklarından faydalanarak çekilen fotoğraflardan yola çıkan Hürriyet, ailelere, erkeklere ve bayanlara özel bir mekanı, Medine'nin eğlence merkezi olarak yansıttı. Bununla yetinmeyen Hürriyet, alkolün ve alkollü eğlencelerin yapılmadığı mekanı Türkiye'deki Reina ve Sortie'ye benzetti.  

Çölde vaha gibi

HÜRRİYET:

Restoran bölümünün bulunduğu bölge hurma ağaçlarıyla bir vaha gibi. İçeri, damsız girilmiyor. Burası, odalardan oluşan bir aile restoranı. Yemekler, etrafı paravanlı, içinde sedirler, halılar, yer sofrası bulunan odalarda yeniyor. Maddi durumu çok iyi olanlar için farklı mizansenlerde geniş odalar da bulunuyor. Odalardan üçü tanesi dikkat çekiyor. Biri minimalist, biri Afrika, diğeri ise Osmanlı konseptiyle düzenlenmiş. Osmanlı odasında sedirlerin alt kısmı ve duvarlar İznik çinisi kaplı. İpek halılar, bakır ibrikler ilk bakışta göze çarpanlar. Bu özel odanın arkasında izole edilmiş bir de bahçesi var. Bahçedeki, 15 kişilik yemek masası, serin Medine gecelerinde odaya kapanmak istemeyenler için. Yemek burada yeniliyor, dinlence, çay-kahve, nargile içmek içinse sedirlere uzanılıyor. 

GERÇEK:
Hürriyet'in haberindeki en büyük yalan ve çarpıtma burada geçiyor. "Damsız girilmez" ifadesini kullanan Hürriyet, mekana farklı bir imaj yükleme gayretine girdi. Tamamen ailelere, erkeklere ve bayanlara özel mekanları karma ve ortak eğlence mekanı olarak yansıtan ve Türkiye'de alkolün su gibi aktığı, gece hayatı ve gayrı meşru ilişkilerin normal karşılandığı Reina gibi mekanlara benzeten Hürriyet'in yalanları bununla da bitmedi.  

HÜRRİYET:
Odalar, Arap ailelerinin mahremi. Genelde perdeler kapalı. Perdeler açıldığında çarşaflı Suudi kadını hakkındaki önyargılar yıkılıyor. Abartılı makyaj, boyalı, postişli saçlar, şen kahkahalarla birlikte, tüttürülen nargile ve sigaralar.

GERÇEK:
Dışarıdan görülmeyen, tamamen kapalı ve ailelere özel mekanlardan, çekilen fotoğraflara da yansıdığı gibi zorla fotoğraf çeken Hürriyet, kendinden beklenen bir ahlak anlayışıyla medineli aileleri böyle lekelemeye kalkıştı. 

HÜRRİYET:
Kara çarşaf da çıkıyor odalarda. Genç erkekler ve kızların konuşması hoş karşılanmaz, buluşması haram sayılırken, burada gençler birlikte televizyon karşısında eğlenceli dakikalar geçiriyor. Televizyonda ise Arap starların klipleri dönüyor. 

GERÇEK:
Resmi kaynakların kesinlikle izin vermediği durumları haberinde varmış gibi gösteren Hürriyet, ortak mekanlardan söz ederek, bir birleriyle görüşmeleri imkansız olan genç kız ve erkeklerin birlikte televizyon izleyerek eğlenceli dakikalar geçirdiğini iddia etti.

BUNLAR DA GARNİTÜR YALANLAR

Pilav elle yeniyor 
Ana yemek balık. Papağan balığının acı bir tadı var. Kızıldeniz’in kırmızı balığı Naci ise o kadar etli ki bir tanesi doyurmaya yetiyor. Pilav elle yeniyor. En beğenilen ise Türkiye’deki kısıra benzer, bulguru az maydanozu bol salata. Arap aileleri kalabalık. En az 5 çocuk. Medine’nin sosyete mekanında da 8 kişilik bir aileyi doyurmanın ortalama maliyeti 1000 riyal yani yaklaşık 400 lira. Kiraladığınız odanın fiyatı da hesaba dahil.

Engin KAŞDAŞ-habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.