TSK, Gülen'i Londra'da takip etmiş!

TSK, Gülen'i Londra'da takip etmiş!
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, hafta içi Trabzon’da yaptığı konuşmada daha önceki konuşmalarına benzer ifadelerle TSK’ya karşı asimetrik, psikolojik bir kampanya yürütüldüğünü ifade etmişti. Başbuğ, bununla birlikte TSK’nın kendis

YENER DÖNMEZ'İN HABERİ 

BELGELER İÇİN TIKLAYIN

İŞTE GENELKURMAY’DAN CEVAP BEKLEYEN SAĞ DUYULU SORULAR


1- Başbakan Erdoğan’ın BM’deki konuşması sizi neden ilgilendirdi?
2- TSK, Fethullah Gülen’le ilgili 2007 yılında Londra’da yapılan konferansı neden takip etti?
3- TSK, Fethullah Gülen’le ilgili adli işlemlere neden ilgi duyuyor?
4- “Türban araştırması” TSK’yı hangi yönden ilgilendirmektedir?
5- Doğan Grubu medyası ve Cumhuriyet’te çıkan sözde ‘irtica’ haberleri TSK’nın neden ilgisini çekmektedir?

SAĞ DUYULU SORU: BAŞBAKANI VE GÜLEN’İ NEDEN TAKİP EDİYORSUNUZ?


Orgeneral Başbuğ, ‘sağ duyulu eleştirilere açığız” derken, Vakit Danıştay’ın meslek liselerinin önünü açan YÖK’ün katsayı kararını iptal etmesi öncesinde istihbarat çalışması yapan Genelkurmay İç Emniyet Müdürlüğü’nün, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi verdiği 27 Nisan e-muhtırasından sonra da illegal faaliyetlerini sürdürdüğünü ortaya çıkardı. Genelkurmay’ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkındaki istihbarat çalışmasına dair bilgileri de yayınlayan Vakit’in elde ettiği 15 Ekim 2007 tarihli yeni belgeye göre, Genelkurmay İç Emniyet Müdürlüğü’nün dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’un emriyle Fethullah Gülen’le ilgili Londra’da düzenlenen konferansı takip ettiği ve Gülen’le ilgili adli süreci de yakın takibe aldığı ortaya çıktı.

BAŞBAKAN’IN BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDEKİ KONUŞMASINI TAKİBE ALMIŞLAR
Genelkurmay İç Güvenlik Şube Müdürü Kıdemli Albay Mustafa Bakıcı tarafından hazırlanan ve 14 başlıktan oluşan raporda Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak dış basında çıkan haber ve yorumların takibinin yanı sıra, Başbakan’ın BM’deki konuşması, Fethullah Gülen’le ilgili 25-27 Ekim’de Londra’da yapılacak olan konferansın takip edilmesine kadar bir dizi faaliyet sıralanıyor.

DOĞAN VE CUMHURİYET YAZIYOR, ONLAR NOT EDİYOR
Raporda ayrıca, Aydın Doğan medyası ve yazarlarının darbe ve cinayetle yargılandığı Cumhuriyet gazetesinde AK Parti ve dindar halka karşı yayınlanan haberlerin de not edilerek üst makamlara bildirildiği kaydediliyor. Raporda, 17 Eylül 2007 tarihli Hürriyet gazetesinde yer alan “Onuncu Yıl Nutku ders kitaplarından çıkarıldı” ve 7 Ekim 2007 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer alan “Eğitimi dinselleştirmenin yeni adımı” haber ile 4 Ekim 2007 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer alan “İnkılap Tarihine AKP ayarı” haberleri de not edilmiş.

MİLLİYET VE RADİKAL’E ÖZEL İLGİ
Raporda “Eğitim Algılar Araştırması” başlıklı bölümde ise Aydın Doğan’a ait Milliyet ve Radikal gazetelerinde yer alan haberlere dikkat çekiliyor. Her iki gazetede yayınlanan “Türkiye’nin Ahlak Kodladı” haberi ile Radikal gazetesinde yayınlanan “Türban araştırması” konulu haberlerin not edilerek Daire Başkanlığı’na bildirildiği ifade ediliyor.

ASİMETRİK SALDIRIDAN BAHSEDENLER DEMOKRASİYE MÜDAHALE ETMESİNLER


Bu arada Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un “sağ duyulu eleştirilere açığız” açıklamasını gazetemize değerlendiren Özal döneminin bakanlarından ve 28 Şubat darbe sürecindeki çıkışlarıyla tanınan Hasan Celal Güzel, TSK’yı TSK idarecilerinin yıprattığını belirterek, “Andıç hazırlayanlar, siyasete müdahale edenler, darbe planlayanlar onlar. Ben TSK’yı psikolojik ve asimetrik kampanyanın yıprattığına inanmıyorum. Genelkurmay başkanı önce cuntacıları temizlesin. Dehşet verici komplolar düzenlediklerini görüyoruz. Asimetrik ve psikolojik yıpranmadan şikayet edenler, demokrasiye müdahale etmesinler. O zaman kimse onları suçlamaz” dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, hafta içi Trabzon’da yaptığı konuşmada daha önceki konuşmalarına benzer ifadelerle TSK’ya karşı asimetrik, psikolojik bir kampanya yürütüldüğünü söyledi. Başbuğ, bununla birlikte TSK’nın kendisine güveni tam olduğunu ve bu yüzden kendisine yönelik gerçeklere, doğrulara dayanan, ön yargılı olmayan sağduyulu eleştirilere her zaman saygı ile karşıladığını ve her zaman bu tip eleştirilere açık olduğunu kaydetti.

SAĞ DUYULU SORUYA NASIL CEVAP VERECEK?


Orgeneral Başbuğ, ‘sağ duyulu eleştirilere açığız” derken, Vakit Danıştay’ın meslek liselerinin önünü açan YÖK’ün katsayı kararını iptal etmesi öncesinde istihbarat çalışması yapan Genelkurmay İç Emniyet Müdürlüğü’nün, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi verdiği 27 Nisan e-muhtırasından sonra da illegal faaliyetlerini sürdürdüğünü ortaya çıkardı. Genelkurmay’ın hukuk ve demokrasiye saygılı olduğunu söyleyen Başbuğ’un ortaya çıkan bu belgeyle ilgili sağ duyulu sorulara nasıl cevap vereceği merak ediliyor.

BM’DEN BAŞBAKANA, LONDRA’DAN GÜLEN’E…
Danıştay’ın katsayı kararıyla ilgili istihbarat çalışması yapan Genelkurmay İç Emniyet Müdürlüğü’nün Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci başta olmak üzere Anayasa Mahkemesi üyelerinin atanması, Birleşmiş Milletler 62’nci Genel Kurulu’nda Başbakanın yaptığı konuşma, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun’un talimatıyla Fethullah Gülen ile ilgili Londra’da verilecek olan konferans, Gülen hakkındaki adli süreç ile ilgili gelişmeler ve daha pek çok konuda raporlar hazırladıkları ortaya çıktı.

E-MUHTIRA YAZILI OLARAK DEVAM ETMİŞ
Vakit gazetesinin ele geçirdiği Genelkurmay İç Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde hazırlanan 15 Ekim 2007 tarihli rapor, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi verilen 27 Nisan’da verilen e-muhtıradaki mesajların takibinin sürdüğünü gösteriyor. 14 başlıktan oluşan raporda, Genelkurmay Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı seçim sonrası süreçten, Fethullah Gülen’e kadar birçok alanda çalışma yaptığı görülürken, ayrıca Hürriyet, Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinde yer alan ‘AK Parti’si karşıtı’ haberlerin de not edildiği göze çarpıyor.

‘LAVUK’ SÖZÜNÜ BİLE NOT ETMİŞLER
Raporda ayrıca AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal ÖZTAYLAN’ın bir konuşmasında geçen ‘lavuk’ ifadesi bile not edilirken, bununla ilgili olarak yapılan işlem için “Bilgi Notu olarak hazırlanmaktadır. Sn. D.Bşk.na Arz edilecektir” deniliyor.

ERGİN SAYGUN’UN EMRİYLE…
Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’un emriyle Genelkurmay İç Güvenlik Şube Müdürü Kıdemli Albay Mustafa Bakıcı tarafından hazırlanan raporda 25-27 Ekim 2007 tarihlerinde Fethullah Gülen’le ilgili olarak Londra’da yapılacak olan konferansın takip edileceği belirtilirken, Gülen’le ilgili adli süreçlerin de takip altında olduğu belirtiliyor.

DOĞAN MEDYA VE CUMHURİYETİN YAYINLARI


Raporda, Cumhuriyet ve Aydın Doğan medyasında AK Parti ve dindar halka karşı yapılan ‘güdümlü’ haberlerin de not edildiği ve bunlarla ilgili çalışmalar yapıldığına dikkat çekiliyor. 17 Eylül 2007 tarihli Hürriyet gazetesinde yer alan “Onuncu Yıl Nutku ders kitaplarından çıkarıldı” başlıklı haberin yer aldığı raporda, bununla ilgili işlemin bilgi notu olarak daire başkanına bildirildiği ifade ediliyor. Raporda ayrıca, 7 Ekim 2007 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer alan “Eğitimi dinselleştirmenin yeni adımı”, 4 Ekim 2007 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer alan “İnkılap Tarihine AKP ayarı” haberleri de not edilmiş.

MİLLİYET VE RADİKAL’E ÖZEL İLGİ
Raporda “Eğitim Algılar Araştırması” başlıklı bölümde ise Aydın Doğan’a ait Milliyet ve Radikal gazetelerinde yer alan haberlere dikkat çekiliyor. Her iki gazetede yayınlanan “Türkiye’nin Ahlak Kodladı” haberi ile Radikal gazetesinde yayınlanan “Türban araştırması” konulu haberlerin not edilerek Daire Başkanlığı’na bildirildiği ifade ediliyor.

RAPORDAN ÇARPICI BÖLÜMLER
İşte 27 Nisan e-muhtırası sonrası ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası çalışmalarını gösteren o raporun başlıkları…

İÇ GÜVENLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ÖNEMLİ FAALİYETLERİ
KONU-1: Yerli ve yabancı basında, kamuoyunda Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine ilişkin değerlendirmeler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin değerlendirilmesi.
YAPILAN İŞLEM: Sn. Gnkur.II nci Bşk.nın emirleri gereği Adli Müşavirlik ile koordine edilerek hazırlanan Bilgi Notu Sn. Genelkurmay Başkanı’na arzdadır (Yzb. Kemal EKER)
KONU-2: İl Emniyet Komisyonları Raporları ile ilgili değerlendirme.
YAPILAN İŞLEM: Kuvvetlerden rapor beklenmektedir. Raporlar tamanlandığında Sn. D.Bşk.na arz edilecektir. (Bnb. Tamer ÇETİNKAYA)

KONU-3: F.GÜLEN konferansı (Londra)
YAPILAN İŞLEM: 25-27 Ekim 2007 günlerinde yapılacak olan konferans takip edilmektedir. Sn.D.Bşk.na Bilgi Notu Olarak Arz edilecektir.
KONU-4: Etik Algılar Araştırması.
(Türkiye’nin Ahlak Kodladı) Radikal ve Milliyet gazetelerinin haberleri
YAPILAN İŞLEM: Bilgi Notu olarak hazırlanmaktadır. Sn. D.Bşk.na arz edilecektir. (Svl. Memur Tuğba DEMİREZEN)
KONU-5: Radikal gazetesinde yayımlanan “Türban araştırması” konulu haber.
YAPILAN İŞLEM: Bilgi Notu olarak hazırlanmaktadır. Sn. D.Bşk.na arz edilecektir. (Bnb. Nusret EROL)

KONU-6: Birleşmiş Milletler 62 nci genel Kurulunda Başbakanın yaptığı konuşma.
YAPILAN İŞLEM: Bilgi Notu olarak hazırlanmaktadır. Sn. D.Bşk.na arz edilecektir. (Svl. Memur Tuğba DEMİREZEN)

KONU-7: Ekim 2007 ayında BUTKK toplantısı gündemine getirilecek konular.
YAPILAN İŞLEM: Çalışma devam etmektedir. Sn. D.Bşk.na Arz edilecektir.
(Alb. Rafet ALTINOK)

KONU-8: AKP Balıkesir Milletvekili Cemal ÖZTAYLAN’ın konuşması (lavuk ifadesi)
YAPILAN İŞLEM: Bilgi Notu olarak hazırlanmaktadır. Sn. D.Bşk.na Arz edilecektir. (Alb. Rafet ALTINOK)

KONU-9: İç Tehdit Değerlendirmesi
YAPILAN İŞLEM: Bilgi Notu olarak hazırlanmaktadır. Sn. D.Bşk.na Arz edilecektir. (Alb. Rafet ALTINOK)

KONU-10: 17 Eylül 2007 tarihli Hürriyet gazetesinde yer alan “Onuncu Yıl Nutku ders kitaplarından çıkarıldı” başlıklı haber
YAPILAN İŞLEM: Bilgi Notu olarak Sn. D.Bşk.na Arz edilmiştir. (Bnb. Gökhan ATEŞ)

KONU-11: 7 Ekim 2007 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer alan “Eğitimi dinselleştirmenin yeni adımı” başlıklı haber
YAPILAN İŞLEM: Bilgi Notu olarak Sn. D.Bşk.na Arz edilmiştir. (Bnb. Gökhan ATEŞ)

KONU-12: 4 Ekim 2007 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer alan “İnkılap Tarihine AKP ayarı” başlıklı haber
YAPILAN İŞLEM: Bilgi Notu olarak hazırlanmaktadır. Sn. D.Bşk.na Arz edilecektir. (Bnb. Gökhan ATEŞ)

KONU-13: Özel çalışma (YAŞ)
YAPILAN İŞLEM :Sn. D.Bşk.nın emirlerine uygun olarak devam etmektedir. (Alb. Naci YILMAZ)

KONU-14: F.GÜLEN hakkındaki adli süreç ile ilgili gelişmeler
YAPILAN İŞLEM: Bilgi Notu olarak hazırlanmaktadır. Sn.D.Bşk.na Arz

ORDU VE ORDU YÖNETİCİLERİ BİRBİRİNDEN FARKLI


Öte yandan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un “sağduyulu eleştirilere açığız” açıklamasını gazetemize değerlendiren Özal döneminin bakanlarından ve 28 Şubat darbe sürecindeki çıkışlarıyla bilinen Hasan Celal Güzel, “Kurumu, müesseseyi tenkit etmeyiz ancak yanlış yapan ordu mensubunu tenkit ederiz. Bu ordu milletin ordusudur. Eğer millete hizmet edeceklerse, başımızın üzerinde yerleri var. Ancak milletin değerlerine karşı hareket ederlerse, karşılarında bizi bulurlar” dedi.

ASİMETRİK SALDIRIDAN BAHSEDENLER DEMOKRASİYE MÜDAHALE ETMESİNLER


Güzel, TSK’yı TSK idarecilerinin yıprattığını belirterek, “Andıç hazırlayanlar, siyasete müdahale edenler, darbe planlayanlar onlar. Ben TSK’yı psikolojik ve asimetrik kampanyanın yıprattığına inanmıyorum. Genelkurmay başkanı bunları temizlesin. Dehşet verici komplolar düzenlediklerini görüyoruz. Asimetrik ve psikolojik yıpranmadan şikayet edenler, demokrasiye müdahale etmesinler. O zaman kimse onları suçlamaz” dedi.

HABERVAKTİM



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.