İngiltere'nin onuru beş paralık oldu!

İngiltere'nin onuru beş paralık oldu!
Londra’daki bir mahkemenin Gazze’deki katliamın mimarlarından İsrail eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni hakkında çıkardığı tutuklama emri nedeniyle İsrail’in sert tepkisine neden İngiltere, Livni’den özür diledi. Başbakan Gordon Bro

MEHMET NEDİM ASLAN/LONDRA
Gazze katliamının mimarlarından İsrail’in eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni hakkında çıkarılan tutuklama emri nedeniyle Livni’nin geçtiğimiz Pazar günü Londra’ya yapacağı ziyareti iptal etmesi İngiltere’yi karıştırdı. Filistinli aileler adına hareket eden avukatların Londra’daki bir mahkemeden Livni için tutuklama kararı çıkarmasının ardından İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın Livni’yi arayarak özür dilediği ve mahkeme kararından duyduğu üzüntüyü dile getirdiği öğrenildi.

İNGİLTERE’NİN İÇİŞLERİNE BURNUNU SOKUYOR
Brown’ın Livni’den özür dilemesi ve İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband’ın mahkeme kararına yönelik eleştirileri, İngiltere’yi ayağa kaldırdı. Ortadoğu  Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. Daud Abdullah, İngiliz Hükümeti’nin bu tavrının İngiltere’nin onurunu kırdığını belirterek, İsrail’in İngiltere’nin hukuki işlerine burnunu soktuğunu söyledi.

İSRAİL, İNGİLTERE’YE İSTEDİĞİNİ KABUL ETTİRİYOR
Abdullah, İsrail’i kuran devletin İngiltere olduğunu ancak bugün İsrail’in İngiltere’ye isteklerini kabul ettirmeye çalıştığını kaydederek, Livni hakkında verilen tutuklama emrinin İngiliz hukukunun evrensel normlara olan bağlılığının bir kanıtı olduğunu ancak şimdi bunun savaş suçu işlemiş İsraillilerin lehine değiştirilmek istendiğini söyledi.

LORDLAR KAMARASI ÜYESİNDEN SERT ELEŞTİRİ
İngiliz Hükümeti’nin İsrail’e boyun eğmesine en sert tepkiyi gösterenlerden biri de Lordlar Kamarası üyesi Baroness Jenny Tonge oldu. Tonge, hükümetin bu tavrının utanç verici olduğunu kaydederek, İsrail için evrensel hukuk normlarını değiştirmek isteyen hükümetin bunu asla başaramayacağını kaydetti. Tonge’un yanı sıra, İngiliz milletvekili Jeremy Corbyn de, İngiliz Hükümeti’nin bu tutumunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

HUKUKA SİYASİ MÜDAHALE
Geçtiğimiz hafta Pazar günü İngiltere’ye gelmesi gereken ancak ziyaretini iptal eden İsrail eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin bu kararının ardından Londra’daki bir mahkemede hakkında verilen tutuklama kararı olduğu ortaya çıkmıştı. Livni’nin ziyaretini iptal etmesinin ardından tutuklama emri düşürülürken, tartışmalar İngiltere ve İsrail’İ karşı karşıya getirdi. İngiltere’nin bu tavrını sert bir şekilde eleştiren İsrail’e İngiltere özür dileyerek karşılık verdi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Livni’den özür dilerken, Brown’un bu hareketinin siyasetin hukuka burnunu sokması olarak değerlendiriliyor.
 
ŞİLİLİ DİKTATÖR İNGİLTERE’DE TUTUKLANMIŞTI
İngiltere’de daha önce Cenevre Sözleşmesi doğrultusunda başka ülkelerde savaş suçu işleyenlerin İngiltere’de tutuklanması ve yargılanmasını sağlayan yasal düzenlemeler yapmıştı. Şilili eski diktatör Pinochet, bu yasa çerçevesinde İngiltere’de tutuklanmıştı. İngiliz Hükümeti’nin İsrail’e boyun eğmesi, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan ‘İngiltere’deki İsrail Lobisi’ belgeselini hatırlattı. Belgeselde, İngiliz politikacıların ülkedeki İsrail lobisi tarafından finanse edildiğini ve İsrail lehine kararlar almasını sağladığını ortaya çıkarmıştı.

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.