Paşaya asimetrik konut!

Paşaya asimetrik konut!
Doğu ve Güneydoğu’daki karakolların ‘ödeneksizlik’ gerekçesi ile yenilenemediği ileri sürülürken, İstanbul’da Paşalar için 200 metrekarelik lüks konutlar inşaa ediliyor. Vakit’in elde ettiği bilgilere göre; Org. İlker Ba

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Fenerbahçe Orduevi içinde denize sıfır lüks kaçak ve ruhsatsız konut inşaa ettirdiği ortaya çıktı. Hem de HAİT (Harekât Alarm İskân Tesisi) vasfıyla…

HAİT ADI ALTINDA TRİLYONLUK VİLLA
Fenerbahçe Orduevi içine yapılmakta olan ve HAİT olarak adlandırılan yapının HAİT’le (Harekât Alarm İskân Tesisi) hiçbir alakası olmayıp, Korumalı Konut olarak tabir edilen Emekli Paşalara yapılan son derece lüks dairelerden oluşuyor. HAİT (Harekât Alarm İskân Tesisi) adı altında bodrum ve zeminden başka 5 normal kattan oluşan 10 daireli lüks bir apartman yapılmış.

MALİYETİ 32 TRİLYON 750 MİLYAR
Yapının projeleri Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak ve NATO Enf. Daire Başkanlığı tarafından 26 Şubat 2009 tarihinde yapılan sözleşme ile 32.750.000 TL (32 trilyon 750 milyar) karşılığında ARKAD Mim. Müh. Müş. Ltd. Şti.’ne yaptırıldı.

Bu aşamada her biri birer saray yavrusu olan daireler için inşaat ruhsatı alınamadığı için, binanın yapımı sözde Silahlı Kuvvetlerin yıpratılmaması ve Silahlı Kuvvetler içinde olayı dillendirmemek için bir protokol kapsamında TOKİ’ye yaptırılmaya karar verildiği, TOKİ’nin de düzenlediği ihaleyle kaçak inşaatı Makro İnş. Ltd. Şti.’ne devrettiği belirtiliyor. Konut ile ilgili Eylül 2009’da hazırlanan İş İlerleme Raporu’nda, “İnşaat ruhsatı temin işinin de yapıma paralel takip edileceği” ibaresi yer alıyor. Raporun bir başka bölümünde ise yapının mevcut durumunun yapı ruhsatı almaya müsait olmadığı belirtiliyor.

Haziran 2009’da yapımına başlanan binanın yıl sonuna (1 Ocak 2010) kadar tamamlanması hedeflenmekteydi; ancak kaçak olmasına rağmen bina o kadar süratle inşaa edildi ki; Ekim 2009’da yapının kabası ile iç sıvası bitirildiği ve daha yeni yasal izinlerin alınmaya çalışıldığı kaydediliyor.

BİNANIN YERİ, BAŞBUĞ TARAFINDAN SEÇİLDİ
Binanın inşaa edileceği alanın bizzat Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tarafından manzarası ve konumuna göre seçildiği iddia edilirken, seçilen yerde ise binanın yapılabilmesi için kütüphane olarak kullanılmakta olan Menekşe Salonun yıkılmak zorunda kalındığı ve yine söz konusu alanda bulunan bazı tarihi yapıların izin alınmadan gizlice yıkıldığı belirtiliyor.

DAİRELERİN ÖZELLİKLERİ
Her biri 198 m2 olan (4+1+Ebeveyn Banyo+Soyunma Odası+Kiler) dairelerde; Salon (60 m2), Mutfak (18 m2), Yemek Odası (19 m2), Ebeveyn Yatak Odası (20 m2), Soyunma Odası (8 m2), Oturma Odası (18 m2), Yatak Odası (12 m2), Giriş Holü (20 m2), Kiler (3 m2), Ebeveyn Banyosu (5 m2), Banyo (6 m2), WC (3 m2), Balkon (10 m2)’dir. Giriş Holü, Banyo-WC ve Mutfak yer döşemelerinde Porselen Seramik, Diğer Yatak Odaları ve Salonda iroka (ithal) parke, duvarlarda saten boya, kapı ve pencerelerde Limba (İthal) ağacından doğrama yapılacak şekilde standartların üstünde lüks ve ithal malzeme tercih edilmiş.

ÇALIŞMALARI BEĞENİLMEYEN ALBAYA FIRÇA
Yine bu malzemelerin seçimi için birçok katalog ve numune temin edilerek Genelkurmay Başkanı’nın eşine seçim yaptırılmak istendiği ve bu amaçla işin yüklenicisi Makro İnşaat Limited Şirketi’ne baskı yapılarak profesyonel bir tasarım firmasından sadece bu malzemelerin seçimine yönelik sunum ve numune alımı için hazırlık yaptırıldığı belirtiliyor. Söz konusu hazırlıklardan sorumlu olan Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak ve NATO Enf. Dairesi’nden Mühendis Albay Abdullah Üner, bu iş için görevlendirilmiş; ancak Genelkurmay Lojistik Başkanı’nca çalışmalar beğenilmeyerek Albayın kovulduğu iddia ediliyor.

NUMUNE MALZEME SEÇİMİ İÇİN 30 BİN TL HARCANDI
Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak ve NATO Enf. Dairesi tarafından Ankara’da faaliyet gösteren Çatkı Mimarlık firmasından 30.000 TL karşılında yine malzeme seçimine ilişkin bir sunum hazırlaması için ihale yapıldığı ve yine Makro İnşaat’a 2 daireyi numune olarak hazırlaması ve gerekirse yerinde görerek seçim yaptırılacağı talimatı verildiği kaydediliyor.

KAÇAK BİNAYA SU VE ELEKTRİK ÇEKEBİLMEK İÇİN BASKI YAPILIYOR
Bu arada bitme aşamasına gelen inşaatın 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 26. maddesine göre yapı ruhsatı alınmadığından, Silahlı Kuvvetlere yazdırılan yazılarla, kanunen yasak olmasına rağmen, elektrik, su ve doğalgaz bağlantıları için ilgili kurumlara baskı yapılmakta olduğu anlaşılıyor.

DURDURULMAZSA DİĞER KAÇAKLARA ÖRNEK TEŞKİL EDER
Kaçak ve ruhsatsız olduğu halde söz konusu yapının bu şekilde tamamlanması durumunda Fenerbahçe semtinde bu binanın örnek teşkil edeceği ve pek çok kaçak yapı sahibinin bunu emsal göstererek belediyece durdurulmuş binalarına devam edebileceği belirtiliyor.

Hiçbir yasal izin alınmadan başlanan ve hâlâ kaçak olarak devam eden inşaatın ruhsatı yok. Yeri bizzat İlker Başbuğ tarafından belirlenen yapının ince işleri içinse tamamı ithal malzemeler sipariş edilmiş. Söz konusu daireler için tam 32.750.000 TL (32 trilyon 750 milyar) harcanmış. Haziran ayında başlanan lüks konutların yılbaşına yetiştirilmesi talimatı verilmiş.

KEMAL GÜMÜŞ-VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.