Profesyonel ordu unutuldu mu?

Profesyonel ordu unutuldu mu?
Genelkurmay karargahında hazırlandığı iddia edilen cunta planları nedeniyle gündemden düşmeyen TSK, şimdi de profesyonel ordu konusunda tartışılmaya başlandı. Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, 27 Haziran 2007 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkan

YENER DÖNMEZ'İN HABERİ...

“Millete Komplo Planı” hazırlayan cuntacı subayların deşifre olması, muvazzaf subayların Ergenekon Terör Örgütü ile olan bağlantılarının ortaya çıkması ve üst üste gelen şüpheli intiharlarla zor günler geçiren TSK’da şimdi de “sözünde durmama” skandalı yaşanıyor. Güneydoğu’ya bölgeyi en ince ayrıntılarına kadar bilen PKK’lı teröristlerle savaşmak için bölge coğrafyasını bilmeyen, riskli zor koşullara uyum sağlayamayan Mehmetçiğin gönderilmesi ve verilen kayıplar sorgulanıyor.

PROFESYONEL ORDU RAFA MI KALKTI?
Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, 27 Haziran 2007 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt ile birlikte Eğirdir Komando Birliği’nde yaptığı açıklamada en geç 2009 yılı sonunda profesyonel orduya geçileceğini duyurmuş, 6 komando tugayına er ve erbaş alınmayacağını, tamamen profesyonel askerlerden oluşturulacağını bildirmişti.

BAŞBUĞ TAAHHÜT ETMİŞTİ!
Açıklamayı bizzat yapan Başbuğ’un bu taahhütlerine göre:
- Mayıs 2008 tarihinden itibaren Güneydoğu'da iç güvenlik harekat bölgesindeki komando birliklerinde yedek subaylar bulunmayacaktı.
- Mayıs 2009'dan itibaren er ve erbaşlar görev almayacak, terörle mücadele büyük bir profesyonel güç haline getirilecek, erbaş ve erlerin yerine uzman çavuşlar görevlendirilecekti. Ancak 2009’un bitmesine yaklaşık bir hafta kalmasına rağmen profesyonel ordudan hala eser yok.

HER ŞEY PAŞALAR İÇİN
Profesyonel orduya dair verilen taahhütlerde hiçbir gelişme olmadı fakat 2006 yılında yapılan ihaleyle 16 milyar 310 milyon YTL’ye Gülgün İnşaat’a verilen 1. Ordu Fenerbahçe Vardiya Personel Yatakhanesi’nde büyük mesafe kat edildi. Tamamlandığında 5 yıldızlı otelleri kıskandıracak bir lükse sahip olacak olan orduevinde yok yok. 145 adet çift yataklı, 42 adet iki kişilik tek yataklı oda, 26 suit daire ile biri 150 metrekareden toplam 500 metrekarelik alanda 3 özel daire bulunuyor. Bu üç daireden biri Genelkurmay Başkanı’na, biri Kuvvet Komutanı’na diğeri ise Ordu Komutanı’na tahsis edilecek. 22 metre yüksekliğindeki otel bölümünden Marmara Restoran’a geçiş maksadıyla bağlantı köprüsünün bile bulunduğu orduevinde, spor salonları, kütüphaneler, internet cafe, kadın ve erkek için soyunma odaları, lobi, dinlenme salonları, toplantı salonları ile 5 yıldızlı bir otelde bulunabilecek her şey var.

“ASLİ GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRSİNLER”

Konuyu Vakit’e değerlendiren Ordu Donatım emekli Binbaşı Yakup Evirgen TSK’daki bazı subayların ‘irticayla mücadele’ ve darbe planları hazırlayıp, diğer taraftan da lüks içinde yaşayarak asli görevlerini yerine getirmemelerini eleştirdi.

Evirgen, Profesyonel orduyla ilgili verilen sözlerin üzerinden iki yıldan daha fazla zaman geçtiğini vurgulayarak “Mesele kaynak meselesi değildir. Savunma ve profesyonelleşme pahalı bir iştir ancak bunun yanı sıra karşımızda 16 milyona mal edilen Fenerbahçe Ordu evi gibi büyük yatırımlar var. O taahhüt edilen dönemde başlanılsaydı bu gün belli bir noktaya gelinirdi. Yaklaşık 2 yıldan bu yana gündemde olan ancak halen somut adım atılmayan profesyonelleşme konusunda Genelkurmay tarafından tatmin edici bir açıklamanın yapılmayışı da manidardır” dedi.

“İNSİYATİFİ TBMM ALSIN BU İŞİ ÇÖZSÜN”

TSK’nın önceliğinin ne olduğunu kamuoyuna açıklaması gerektiğini belirten Evirgen, “Eğer TSK’nın önceliği profesyonel ordu değilse öncelikleri nelerdir? Kamuoyunu meşgul eden bu konuya bir açıklık getirilmelidir. Terörle mücadelede profesyonel ordunun eksikliği de bilinmektedir. Askerlik uzmanlık gerektirir. Bu uzmanlıkta süre ile kazanılır. Bu uzmanlıkta orduyu profesyonelleştirdiğinizde sağlanır. TBMM’de şuan hazır bütçe görüşmeleri yapılmaktadır. Hayati önem taşıyan bu konu gündeme getirilerek, gerekirse askerin insiyatifinden çıkartılarak bu iş çözülmelidir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.