Bebekler diri diri yakıldı

Bebekler diri diri yakıldı
Bundan tam bir yıl önce 22 gün sürecek ve 1500’e yakın Filistinli’nin hayatını kaybedeceği ve binlercesinin yaralanacağı bir katliam yaşanmıştı. İsrail 27 Aralık 2008’de havadan, karadan ve denizden abluka altına aldığı Gazze’yi fo

MEHMET NEDİM ASLAN’ın haberi… 

İsrail, geçtiğimiz yıl bugün (27 Aralık) Filistin’in Gazze Şeridi’ne karşı başlattığı ve 22 gün gece gündüz aralıksız süren bombardımanda yarısından çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 1500’e yakın Filistinli’yi katlederken, Gazze’deki binaların yüzde 80’ini yerle bir etti. 2007 yılından beri Gazze’ye karşı uygulanan ambargonun devam ettiği Gazze’deki bu durumla ilgili olarak İsrail ve HAMAS Hükümeti Mısır’ın aracılığıyla Haziran 2008’de 6 aylık bir ateşkes anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, HAMAS Gazze’den roket atılmasını engelleyecek buna karşın İsrail de Gazze’ye uygulanan gıda ve ilaç yardımını kaldıracaktı. Anlaşma gereği HAMAS işgale karşı sembolik bir direnişi gösteren patlamayan roketlerin atılmasını durdururken İsrail, anlaşmanın şartlarına uymayarak gıda ve ilaç ambargosunu devam ettirdi. 

ATEŞKESE RAĞMEN İSRAİL KATLETTİ
İsrail’in ambargoyu devam ettirmesine rağmen HAMAS Gazze’den roket fırlatılmasına izin vermedi ancak 4 Kasım’da İsrail uçakları Gazze’de 6 Filistinli’yi katlederek, ambargoyu kaldırmayarak uymadığı ateşkesi bu sefer Filistinlileri katlederek bozmuş oldu. HAMAS, İsrail’in saldırgan ve provokatif eylemlerine rağmen ateşkesi devam ettirmek istediğini ve yeni bir ateşkes imzalayabileceğini söylerken, İsrail’de yaklaşan genel seçimler öncesi oy kaybına uğrayan hükümetteki Kadima Partisi ve İşçi Partisi Gazze’ye bir operasyon düzenlemek için orduya emir verdi. Türkiye’nin Suriye ve İsrail arasında Golan Tepeleri konusunda arabuluculuk yaptığı ve çözüme yaklaşıldığı bir sırada İsrail Gazze’ye saldırdı. 

POLİSLERİN YEMİN TÖRENİNDE SALDIRDI
Suriye ile barış görüşmeleri için saldırıdan iki gün önce Türkiye’de bulunan dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert saldırı emrini vererek Suriye ile devam eden barış çabalarını ortadan kaldırdı. Türkiye’nin çok sert tepki gösterdiği saldırı 27 Aralık’ta İsrail savaş uçaklarının Gazze’deki Polis Akademisi’ne saldırısıyla başladı. Görevlerine yeni başlayarak polislerin yemin töreni sırasında gerçekleşen saldırıda çok sayıda polis hayatını kaybetti. Televizyondaki görüntülerde kanlar içinde yatan ölü ve yaralı Filistinliler İsrail’in dehşetli saldırısını ortaya koyarken, saldırıyı HAMAS’ın roket atışlarını durdurmak için gerçekleştirdiğini öne süren İsrail, tam 22 gün boyunca Gazze’yi havadan, karadan ve denizden bombardımana tabi tuttu.

BEYAZ BAYRAKLI KADIN VE ÇOCUKLAR KURŞUNA DİZİLDİ
Dört günlük hava saldırısından sonra karadan Gazze’ye giren İsrail, ellerindeki beyaz bayraklı kadın ve çocukları da katletti. Uluslar arası hukuka göre kullanılması yasak olan fosfor bombaları kullanan İsrail, ABD ve AB’den de destek aldı. “İsrail kendi vatandaşlarını koruyor” diyen ABD ve Avrupa Birliği, İsrail’in katlettiği Filistinlileri görmezden gelirken, İsrail bebekleri dahi katlettiği Gazze’de Birleşmiş Milletler’e ait okul ve sığınakları da vurarak buraya sığınan kadın ve çocukları da katletti. 

EL CEZİRE, KATLİAMI DÜNYAYA DUYURDU
Mısır’ın gıda ve ilaç yardımına izin vermeyerek Refah sınır kapısını kapatmasıyla adeta bir çember altına alınan 1,5 milyonluk Gazze’de her aileden en az 1 kişi ya hayatını kaybetti ya da yaralandı. Katliamın görüntülenmesine izin vermeyen İsrail Batı basınını İsrail’de tutarak İsrail lehine haberler yapmasını sağlarken, Gazze’de bulunan El Cezire televizyonu katliamın korkunçluğunu tüm boyutlarıyla dünyaya gösterdi. 

SOKAKLARDAKİ CESETLERİ TOPLAYAN İLK YARDIM ÜYELERİ DE VURULDU
El Cezire’nin görüntülerinde İsrail’in saldırılarında parçalanmış cesetler, vücutları birbirinden ayrılmış çocuklar, yerle bir edilmiş binalar, kolları ve bacakları kesilmiş yaşlılar, annesinin kucağında can vermiş yeni doğmuş bebekler dünyanın vicdanını kanattı. Saldırılar sırasında büyük bir özveriyle çalışan Filistinli ilk yardım ekipleri, sokaklardaki ceset ve yaralıları toplarken İsrail uçaklarının hedefi oldu ve çok sayıda ilk yardım görevlisi hayatını kaybetti. 

GILBERTS: BATILI OLMAKTAN UTANÇ DUYUYORUM
Saldırılarda ayrım yapmayan İsrail, Gazze’deki camileri ve okulları da vurdu. Cami ve okulların vurulmayacağı endişesiyle buralara sığının Filistinliler İsrail bombardımanıyla buralarda can verdi. Saldırıların gerçekleştiği Ocak ayında Gazze’ye giren ilk Batılı doktor Norveçli Mads Gilbert, Gazze’de yaşadığı vahşeti anlatırken “Bir Batılı olmaktan utanç diyorum” diyerek, böylesi bir katliama izin verdikleri için Batılı hükümetlerin en az İsrail kadar suçlu olduğunu söyledi. 

SAMUNİ AİLESİ VE SAİD SİYAM…
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in ‘Hedeflerimizin yüzde 90’ı vurduk’ diye tanımladığı ve bebeklerin dahi katledildiği saldırıda İsrail, İsrail’de çalışan Filistinli Dr. İzzeldin Ebul Eyş’in Gazze’deki ailesini katletti. Bombardımanda HAMAS Hükümeti’nin İçişleri Bakanı Said Siyam şehit oldu. Katliam esnasında ağlatan hikayelerden biri de Samuni ailesi oldu. İsrail saldırılarında 30 yakın aile üyesini şehit Samuni ailesinin dramı tüm dünyayı dehşete düşürdü. Ailenin fertleri İsrail tanklarının ateşi sonucu yaşadıkları evde beton yığınlarının altında kalarak can verdi. 

HAHAMBAŞI GENERAL: SİVİLLERİ DE KATLEDİN SEVAP KAZANIN
Saldırılar sırasında İsrail Ordu Hahamı General Avi Ronzki, askerler için hazırladığı bir kitapçıkta sivillerin de öldürülmesi emrini vermiş ve bunun dini bir görev olduğu ve Yahudilikte önemli bir fazilet olduğunu yazmıştı. General Ronzki’nin bu emirlerinin uygulanarak kadın ve çocukların bile katledildiği Gazze’yle ilgili olarak daha sonra konuşan bazı İsrail askerleri Filistinlileri rastgele katlettiklerini itiraf etmişti. 

ERDOĞAN: SİZ ÖLDÜRMEYİ İYİ BİLİRSİNİZ
 22 gün süren katliam sırasında başta Türkiye olmak üzere dünyada birçok protesto gösterisi düzenlendi. Türkiye’nin hemen her kentinde düzenlenen protestolarla İsrail kınanırken, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katliam nedeniyle İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’i dünyanın gözü önünde azarladı. Katliamı savunan Şimon Peres’e “Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözünü kesmek isteyen moderatöre tepki göstererek salondan ayrılmıştı. 

GOLDSTONE: İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ
Katliamdan sonra uluslar arası insan hakları ve yardım kuruluşlarının Gazze’de yaptığı incelemede, İsrail’in savaş suçu işlediği ve fosfor bombası kullandığını belirterek, İsrail’in sorumlu tutularak Uluslar arası Savaş Mahkemesi’nde yargılanmasını talep etti. Uluslar arası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi kuruluşların raporlarında ortaya konan dehşet, BM’nin görevlendirdiği Güney Afrikalı Yargıç Richard Goldstone raporunda da yer aldı. Raporda, İsrail’in savaş suçu işlediği ve bu suçların araştırılması ve adalete teslim edilmesi için uluslar arası kuruluşlara çağrı yapıldı. 

MICHAEL HEART: ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ
Dünyanın seyretmekle yetindiği Gazze katliamı sırasında Suriye asıllı Amerikalı Michael Heart kendisinin bestelediği “Asla Teslim Olmayacağız” şarkısıyla Gazze’deki Filistin halkının bombardımana rağmen ayakta kalma mücadelesini sözlere döktü. “Camilerimizi, okullarımızı vursanız da teslim olmayacağız” diyen Heart, Gazze’deki katliam ve direnişi şarkısıyla dünyaya duyurdu. 

UNWRA DİREKTÖRÜ: GAZZE’DEKİ DURUM İNGİLİZ HAPİSHANELERİNDEN DAHA KÖTÜ
2,5 yıldan beri ambargo altında bulunan Gazze’deki son durumu geçtiğimiz gün Londra’da açıklayan Birleşmiş Milletler Filistinlilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNWRA) Direktörü John Ging, Gazze’nin İngiliz hapishanelerinden bile daha kötü olduğunu, insanların kış ortasında çadırlarda kalmak zorunda olduğunu söylemişti. Ging, insanlık dramına Batılı hükümetlerin sessiz kaldığını ifade ederek, ambargonun bir silah olarak kullanıldığını ancak bunun insani hiçbir yönünün bulunmadığını belirterek, en basit ihtiyaçların bile Gazze’ye giremediğini söylemişti. 



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.