Düşürülen uçak İsrail’i izliyordu

Düşürülen uçak İsrail’i izliyordu
Malatya Erhaç Havaalanı’ndan kalkan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF-4E Phantom tipi savaş uçağının Suriye değil İsrail’e karşı istihbarat faaliyeti yürütürken düşürüldüğü ortaya &

Akit’e konuşan askeri kaynaklar, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçağın iddia edilenin aksine Suriye’yle ilgili değil, KKTC hava sahası ve ortak münhasır ekonomik alandaki İsrail-Kıbrıs Rum Kesimi faaliyetleri ile ilgili istihbarat uçuşu yaptığı sırada düşürüldüğünü belirtti. ASELSAN tarafından modernize edilip keşif sistemleri ile donatıldıktan sonra milli envanterde yeniden tanımlanan uçağın silahsız olduğu, geniş banttan sinyal gönderen İsrail radarları tarafından fark edilmemek için deniz yüzeyine yakın hareket ettiği vurgulandı. Uçağın Suriye karasularını 1 kilometre ihlal ettiği iddiasıyla ilgili olarak ise “Bu yönde kesin bir bilgi yok, radar kayıtları ve fırlatma koltuklarından alınan son sinyaller değerlendirildikten sonra kesin bir şey söylenebilir ancak, uçak üçgen bir rota çizdiği ve ses duvarından yüksek hızda ilerlediği için keskin manevra yapamamış ve dönmek üzereyken vurulmuş olabilir” denildi.

AKDENİZ’DEKİ İSRAİL HAREKETLİLİĞİ GÖZLENİYORDU
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF-4E tipi keşif uçağı, dün Akdeniz üzerinde Suriye ordusu tarafından vurularak düşürüldü. 90’lı yıllarda Türkiye’nin Suriye’yi vurmasını canı gönülden arzu eden merkez medya “Savaş uçağı Suriye’yi gözlemliyordu”, “Türk uçağının Suriye hava sahasında ne işi var” şeklinde haberler yaparken, Akit’e konuşan askeri kaynaklar istihbarat faaliyetinin Suriye ile ilgili olmadığını, İsrail ve Güney Kıbrıs’la ilgili olduğunu vurguladı. İsminin gizli tutulmasını isteyen Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na mensup üst düzey yetkili, Erhaç’tan kalkan uçağımızın Mavi Marmara olayı sonrası Türkiye’nin Akdeniz’deki egemenlik alanını genişletmesi ve istihbarat operasyonlarını artırmasına ilişkin bir faaliyette olduğunu söyledi.

“HEDEF SURİYE OLSAYDI SİLAHSIZ UÇAĞA EN AZ 2 F16 EŞLİK EDERDİ”
RF-4E tipi keşif uçağının 14 Mayıs tarihinde KKTC hava sahasının 8 dakika boyunca İsrail jetleri tarafından ihlal edilmesi olayı ve Rum yönetimi ile İsrail’in ortak yürüttüğü doğalgaz arama çalışmaları hakkında istihbarat topladığını belirten askeri yetkili, “Kendi içinde iç savaş yaşayan ve aklı selim düşünemeyecek kadar gergin bir durumda olan Suriye hakkında istihbarat toplamak için alçak uçuş yapan silahsız bir uçak kullanılmaz, böyle bir amaç olsaydı, bu uçağa Diyarbakır’da bulunan 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkan, orta menzilli havadan havaya AIM-120 AMRAAM füzeleri ve havadan karaya AGM-88 HARM füzeleri taşıyan en az iki tane F16 Fighting Falcon eşlik eder, uçaksavar bataryaları ne olduğunu anlamadan etkisiz hale getirilirdi. Kalkan uçağın görevi KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti ekonomik alanındaki İsrail aktivitesini gözlemlemekti” dedi.

“ÜÇGEN BİR ROTA DAHİLİNDE MANEVRA YAPARKEN DÜŞÜRÜLDÜ”
Düşürülen uçağın üçgen bir rota çizdiğini kaydeden yetkili, Türk hava sahası ve KKTC hava sahasına paralel ilerleyen uçağın Suriye kıyılarına yakın bir istikamette manevra yaparken düşürlüğünü tahmin ettiklerini ifade etti. ASELSAN tarafından modernize edilip keşif sistemleri ile donatıldıktan sonra milli envanterde yeninden tanımlanan uçağın geniş banttan sinyal gönderen İsrail radarları tarafından fark edilmemek için deniz yüzeyine yakın hareket ettiği vurgulanırken, uçağın Suriye karasularını 1 kilometre ihlal ettiği iddiasıyla ilgili “Bu yönde kesin bir bilgi yok, radar kayıtları ve fırlatma koltuklarından alınan son sinyaller değerlendirildikten sonra kesin bir şey söylenebilir ancak, uçak üçgen bir rota çizdiği ve ses duvarından yüksek hızda ilerlediği için keskin manevra yapamamış ve dönmek üzereyken vurulmuş olabilir. Zira ses bariyerini aştıktan sonra dönüşler cetvel hizasıyla olamıyor” denildi.

Pilotları arama çalışmaları sürüyor
Savaş uçağının düşürülmesi sonrasında Suriye karasularına düşen iki Türk pilotu arama çalışmaları Lazkiye açıklarında devam ediyor. Edinilen bilgiye göre arama-kurtarma çalışmalarını Suriye ve Türk Deniz Kuvvetleri ortaklaşa yürütüyor. Arama çalışmalarında uçağın enkazına ilişkin bazı parçalara ulaşıldığı ancak pilotlara henüz ulaşılamadığı belirtiliyor. Alınan bilgiye göre, uçağın düşürülmesinin ardından Hatay’ın Samandağ ilçesi Çevlik sahilinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait bir botun gece

saatlerinde ayrılarak saat 05.30 sıralarında geri geldiği görüldü. 7 mürettebatın bulunduğu gözlenen botun, Samandağ ilçesindeki Çevlik sahili balıkçı barınağı içerisinde bulunan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na geldiği, yaklaşık 5 saat sonra sahilden ayrıldığı görüldü. Öte yandan, Hatay’ın Samandağ ilçesi Çevlik sahilindeki balıkçı barınağında, pilotların ve enkazın bulunması için dua eden balıkçılar, yetkililerden arama kurtarma çalışmalarına katılabilmeleri için kendilerine izin vermelerini istedi.

Pilotların ailelerinde umutlu bekleyiş
Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalktıktan sonra Akdeniz’de Suriye tarafından düşürülen savaş uçağındaki pilotların Hava Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy olduğu öğrenildi. Hava Lojmanlarında ikamet eden 30 yaşındaki Ertan’ın evli olduğu ve 5 yaşında bir çocuğunun bulunduğu bildirilirken, Hava Harp Okulu’ndan 2009’da mezun olduğu ve soyadının Aksoy olduğu belirtilen diğer kayıp pilotun da teğmen rütbesinde olduğu ve memleketinin Yozgat olduğu ifade edildi. Pilotlardan Gökhan Ertan’ın babası Ali Ertan, uçağın düşürülmesinin üzerinden 24 saat geçtiğini ancak halen net bir bilginin kendilerine verilmediğini söyledi. Baba Ertan, haberin duyulmasının ardından komşu ve arkadaşlarının kendilerini yalnız bırakmadığını belirterek, “Sürekli haberleri takip ediyoruz. Uçağın Suriye tarafından düşürüldüğünü öğrendik. Ama çocuğumuzun akıbeti hakkında henüz bir bilgimiz yok” dedi. 

YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.