Fatih Camii’ne muhteşem açılış

Fatih Camii’ne muhteşem açılış
5 yıllık tamirat sona erdi

Fatih Camii, fethin 559. yıldönümünde yeniden ibadete açılacak. Osmanlı İmparatorluğu’nun 7. padişahı Fatih Sultan Mehmed tarafından 550 yıl önce yaptırılan Fatih Camii’nin tamiratı tamamlandı. Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, “Camiyi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 29 Mayıs Salı günü ikindi namazında tekrar ibadete açacağız” dedi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 7. padişahı Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul’un dördüncü tepesi üzerindeki Havariun Kilisesi’nin bulunduğu alanda 550 yıl önce yapılan Fatih Camisi’nin tamiratı tamamlandı.

Fatih Camii, 5 yıllık tamiratının ardından İstanbul’un fethinin 559. yıldönümünün kutlanacağı 29 Mayıs Salı günü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla ibadete açılacak.

Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, Fatih Sultan Mehmed tarafından, Saint Apotres (Havariun) adındaki Bizans kilisesinin bulunduğu alanda 1462-1470 tarihleri arasında Atik Sinan’a yaptırılan Fatih Camii tamiratı hakkında bilgi verdi. Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in “İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden asker ne güzel asker” dediğini hatırlatan Özekinci, bu anlamda, Fatih Sultan Mehmed’in övülmüş komutan olduğunu söyledi. Özekinci, Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in bu müjdesinden sonra İslâm dünyasının İstanbul’u fethetmek için büyük akınlar düzenlediğini, fakat burayı fethetmenin Fatih Sultan Mehmed Han’a nasip olduğunu ifade ederek, fetihle İstanbul’un, Türk-İslam yurdu haline geldiğini ve bir çağın kapandığını, yeni bir çağın açıldığını anlattı.

İstanbul’da 1509 yılında meydana gelen ve “küçük kıyamet” denilen büyük depremde hasara uğrayan Fatih Camii’nin esas zararı 22 Mayıs 1766’da gerçekleşen depremde gördüğünü belirten Özekinci, depremin ardından caminin ilk yapısından sadece şadırvan avlusunun üç kolu, tak kapısı, mihrabı, minarelerinin birinci şerefesine kadar kaldığını, kubbesi ve etrafındaki duvarların tamamen çöktüğünü kaydetti. Depremin ardından 3. Mustafa’nın camiyi tekrar yaptırdığını belirten Özekinci, caminin zaman içinde belli aralıklarla tamirata tabi tutulduğunu dile getirdi.

Fatih Camii’nin, 2007 yılında cumhuriyet tarihinin en kapsamlı, ciddi ve bilimsel tamirata alındığını ve 5 yıldır sürdürülen çalışmalarda sona gelindiğini ifade eden Özekinci, “Çalışmaları bilim kurulları kararları doğrultusunda yürüttük. Burada minimum müdahale ve maksimum koruma ilkelerine riayet ederek tamiratı gerçekleştirdik” dedi.

AKİT

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.