Vizesiz Avrupa hayal değil, olması gereken

Vizesiz Avrupa hayal değil, olması gereken
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye uyguladığı vize rejiminin hukuki temelden yoksun olduğunu belirterek, "Vizesiz Avrupa kesinlikle bir tercih veya hayal değil, olması gerekendir." dedi.

AB Daimi Temsilciler Komitesi'nde Türkiye ile vize diyaloğu konusunda uzlaşma sağlanmasının, bu konuda Avrupalıların belirli bir noktaya gelmesi bakımından önemli olduğuna işaret eden Bakan Bağış, "Umarız bu süreçte Türkiye'nin Geri Kabul Anlaşması'nı parafe etmesi adına birtakım kelime oyunlarına, Şark kurnazlıklarına başvurulmaz. Eğer bu yönde bir çaba ve umut varsa şimdiden kendilerini uyarmak isteriz. Bizim Geri Kabul Anlaşması'nı parafe etmemiz için basit bir şartımız var. Konsey, Komisyon'a Türkiye ile vize muafiyeti görüşmelerine başlama yetkisi verdiği an biz Geri Kabul Anlaşması'nı parafe etmeye hazırız.'' dedi. 

Bağış, geçtiğimiz hafta AB üyeleri arasında vize muafiyeti görüşmelerine başlanması konusunda bir mutabakat oluştuğu yönündeki haberleri değerlendirdi. "Anlaşmayı parafe etmek için vize muafiyeti sağlayın" demediklerine dikkat çeken Bağış, sadece vize muafiyeti görüşmeleri için diğer ülkelere uygulandığı gibi Komisyon'un yetkilendirilmesini istediklerini dile getirdi. AB Bakanı, "Bu kadar basit ve sıradan bir beklentimizin bile bazı ülkeler tarafından dirençle karşılaşması anlamlı ve açıklanabilir olmadığı gibi, bir itiraftır. Artık daha fazla vakit kaybetmeden vize muafiyetine giden yolun tamamen açılmasını bekliyoruz. Vize kolaylığı sağlanmasına yönelik çabalar elbette önemlidir ama nihai hedefimiz vize muafiyetidir.'' diye konuştu.

Bir lütufta bulunulmasını istemediklerini vurgulayan Bağış, "Türkiye, AB ile katılım müzakerelerini yürüten bir ülke olarak hakkı olanı talep ediyor. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Ankara Anlaşması vardır, Katma Protokol vardır, Gümrük Birliği'nden kaynaklanan hak ve yükümlülükler vardır. Dolayısıyla Türkiye'ye uygulanan vize rejimi, akıl dışıdır, mantık dışıdır ve hukuki temelden yoksundur. Vizesiz Avrupa, kesinlikle bir tercih veya hayal değil, olması gerekendir.'' dedi.

Avrupa Birliği'nin daha fazla vakit kaybetmeden bu gerçekle yüzleşmesi gerektiğini söyleyen Bağış, şöyle konuştu: "Kaldı ki Türkiye'ye uygulanan vize rejimi Avrupa Birliği'nin kendisine bir yük olmaya başlamıştır. Vize duvarıyla Avrupa Birliği esasen kendi kalkınmasına ve refahına duvar örüyor. Vize duvarının aradan kalkması demek, Türkiye'nin dinamizminin ve ekonomik potansiyelinin de Avrupa'ya daha çok yansıması demek.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.