'Çölaşan darbeyi savunurken neredeydin?'

'Çölaşan darbeyi savunurken neredeydin?'
''Başörtüsüne Özgürlük'' yürüyüşünde cübbe giyerek hukuksuz kararların altına imza atan yargının tutumuna dikkat çekmek isteyenlere saldıran Kocaeli Baro Başkanı Ersayın Işık'a böyle soruldu:

“Türkiye’de yargı hakkındaki tartışmalar toplumun tüm kesimlerinde sürüyor. Adalet arayanlar aradıkları kişilerden tatminkar bir karşılık alabiliyor mu? Yoksa vitrine hitap eden karşılıklar mı alıyor?” diyen MAZLUMDER Genel Başkanı ömer Faruk Gergerlioğlu, yakın tarihten bazı örnekler vererek yargının içler acısı hali gözler önüne serdi.

YARGININ İçLER ACISI HALİ
Mustafa Muğlalı olayı, adaletseverliğinin karşılığını meslekten atılmakla ödeyen Savcı Ferhat Sarıkaya’nın durumu, yargı mensuplarının 28 Şubat sürecinde brifinglendirilmesi, Danıştay Başkanı Tansel çölaşan’ın eski darbeleri hasretle anması, Anayasa Mahkemesi’nin skandal 367 kararı, kapatma davası iddianamesinin İP bilgisayarında iki gün önceden kaydedildiğinin ortaya çıkması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya’nın başörtüsünü gerekçe göstererek kapatma davası açtığını itiraf etmesi, darbe girişiminde bulundukları ispatlanan emekli paşalar hakkında her hangi bir işlem yapılmaması gibi skandalları hatırlatan Gergerlioğlu, “Bu ve benzeri gelişmeler karşısında yargının tavrı nedir?” diye sordu.

CüBBE PEŞİNDE KOŞAN BARO BAŞKANI
“Kocaeli Baro başkanı Ersayın Işık, yargının bu içler acısı halini eleştirmek isteyenlerin temsili bir gösterisine bile tahammül edemiyor” diyen Gergerlioğlu, Işık’ın başörtüsüne özgürlük yürüyüşünde yargı eleştirisi için temsili bir gösteriyle avukatlık iddiasında olmayan kişilerin cübbe giymesine fiili müdahale ettiğini hatırlatarak, “Bir toplumsal gösterinin argüman esprilerini bile statik bir anlayış ile yorumlamaya çalışıyor. Haliyle cübbe mücadelesi vererek güya yargının saygınlığını korumaya çalışıyor. Sinema filmlerinde rol icabı hukukçu görünümlü cübbe giyenleri bile unutuyor” dedi.

Gergerlioğlu, yıllardır kamu vicdanını sızlatan binlerce karar ile yargının son halinin görülmesi gerektiğini vurgulayarak, Kocaeli Baro Başkanı Ersayın Işık’a şöyle seslendi:

BOŞUNA MEYDANLARDA CüBBE PEŞİNDE KOŞTURMA
“Yargının saygınlığını sadece meydanlarda cübbe peşinde koşma olarak algılamıyorsanız Muğlalı kararını eleştirebilmelisiniz. Savcı Ferhat Sarıkaya için tek bir kelime söyleyememiş bir yargı mensubu iseniz sokaklarda cübbe peşinde koşmakla kimseye kendinizi ispat edemezsiniz. Eski darbeleri hasretle ve övgüyle anan Danıştay başsavcısı Tansel çölaşan’ı eleştirmemişseniz boşuna yargının saygınlığından bahsetmeyiniz. Yargı’nın brifinglendirilmesini eleştirememişseniz boşuna meydanlarda cübbe peşinde koşturmayınız. Anayasa mahkemesinin bir hukuk garabeti olan 367 kararı üzerine tek bir kelime etmemişseniz boşuna yargının saygınlığı vb. demeyiniz. Yargıtay başsavcısının iddianamesinin açıklanmadan iki gün önce İşçi Partisinin bilgisayarlarında kayıtlı olduğu gerçeği üzerine tek bir kelime etmemişseniz boşuna yargı’nın saygınlığı demeyiniz. Birçok iddianın yer aldığı bir iddianame ile kapatma davası açan Yargıtay başsavcısının ‘başörtüsüne özgürlük girişiminde bulunmasaydılar ben bu davayı açmazdım’ demesi karşısında diğer iddiaların iddianameye niçin konulduğunu sormamışsanız ve konu hakkında tek bir kelime bile sarf etmemişseniz yargı’nın saygınlığından nasıl bahsedebilirsiniz? Darbe girişiminde bulunduğu artık ispatlanmış generaller hakkında suç duyurusunda vb. bulunmayı bırakın, yargının soruşturma açmaması konusunda tek bir kelime dahi sarf edemiyorsanız yargının saygınlığından nasıl bahsedebilirsiniz?”

ASIL MEYDAN ADALETİN SöYLENECEĞİ MEYDANLARDIR
Gergerlioğlu, son olarak, “Asıl meydanlar hakkın, adaletin söyleneceği meydanlardır. Yargı’nın eleştirilmesinden değil sıraladığımız örnekleriyle üzücü halinden rahatsız olacak hukuk adamları görmek istiyoruz. ‘Kral çıplak değil, çok güzel giysileri var’ diyeceklerse söyleyecek bir şey artık kalmamıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Engin Kaşdaş-habervaktim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.