"Zayıflamada mucize formüllere inanmayın"

"Zayıflamada mucize formüllere inanmayın"
Sağlıklı zayıflamanın ve sağlıklı yaşamanın yolunun doğru beslenmekten ve düzenli egzersiz yapmaktan geçtiğini belirten Diyetisyen Gizem Tutar, hızlı kilo verme konusunda doğadaki hiçbir bitkinin mucizevî olmadığını açıklad

Gizem Tutar, medyada sık sık çıkan reklamlarda 'zayıflamanın mucize formülü' olarak lanse edilen altın çileğin bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir zayıflatıcı ve yağ yakıcı etkisinin olmadığını söyledi. Tutar, altın çileğin olgunlaşmamış meyvesinin Avustralya'da zehirli olarak bilindiğine de değindi.

Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme alışkanlıkları giderek şişmanlayan bir nesil oluşturuyor. Zaman içinde biriken bu aşırı kilolar fiziksel ve psikolojik birçok hastalıklara yol açıyor. Yazın da yaklaşmakta olduğu bugünlerde kimileri fazlalıklarından bir anda kurtulmanın, kimileri de sporsuz ve diyetsiz zayıflamanın yollarını arıyor. Diyetisyen Gizem Tutar, bu arayışların, 'Şişman mı? Obez mi?' tartışmalarının da gündeme getirdiği bu dönemde ortalıkta bir takım 'altın anahtarlar ve mucizevî formüller'in dolaşmaya başladığını anlattı.

Sağlıklı zayıflamanın ve sağlıklı yaşamanın yolunun doğru beslenmekten ve düzenli egzersiz yapmaktan geçtiğini aktaran Tutar, "Hızlı kilo vermenin mucizevî formülü olarak lanse edilen altın çilek, bugünlerde televizyonlarda, gazetelerde, internette sıklıkla karşımıza çıkıyor. Sporsuz ve diyetsiz zayıflama vaadiyle aktarlardaki kilosu 55-120 TL arasında değişen fiyatlarının yanında, altın çileğin her derde deva olduğu söylenen kapsülleri de birbirleriyle yarışıyor. Oysa yaşamımızın ve beslenme alışkanlığımızın tıpkı satranç oyunu gibi bir strateji sanatıdır. Altın çileğin, zayıflatıcı veya yağ yakıcı etkilerinin bilimsel dayanağı yok. Diüretik (idrar söktürücü) ve laksatif (ishal yapıcı) etkileri nedeniyle vücuttan su atımına neden olan altın çilek, kişilerde kilo verdiği yanılgısı oluşturuyor. Altın çilekle vücuttan bir miktar su atılsa bile kaybedilen vücut ağırlığı yağ kitlesinden olmadığı için bu kilo kaybı geçici oluyor." dedi.
    
İşin aslında bu konuda yapılmış bilimsel çalışma sayısının oldukça yetersiz olduğunu söyleyen Tutar'a göre, yapılan en eski bilimsel çalışmalar 1935 yılına dayanıyor ve bu çalışmanın sonuçlarına göre, altın çileğin iştah azaltmada az miktarda etkisi olduğu ortaya konuluyor. İlacın kan sulandırıcı ve yüksek tansiyonu azaltıcı etkileri ise sadece hayvanlar üzerinde yapılan sınırlı araştırmada belirlendiğine vurgu yapan Tutar, insanlar üzerinde böyle bir etkisi olup olmadığının net olarak bilinmediğine dikkat çekti.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.