Hac düşmanlığı İnönü ile başlamış

Hac düşmanlığı İnönü ile başlamış
Asırlarca İslâm alemin merkezinde bulunan Anadolu'da, tek parti döneminden itibaren mütedeyyin insanlar çok büyük zorluklar yaşadı.

CHP’li Önder Sav’ın hac ibadetine ve Peygamberimiz (SAV)’e yönelik yakışıksız ifadeleriyle yeniden gündeme gelen İslâm düşmanlığı, Anadolu topraklarında özellikle tek parti iktidarında kendini göstermişti. CHP zihniyetini gözler önüne seren örneklerin en belirginlerinden biri hac farizasına yönelik yasaklardı.

TEK PARTİ DÖNEMİNDE HAC YASAKTI
Kuran-ı Kerim’in basılmasının yasaklanması ve mevcutların toplatılması gibi uygulamalarla hafızalarda yer eden tek parti döneminde, tüm dini faaliyetler gibi hac farizası da yasaktı. 1947'lere kadar Türkiye'den hacca resmen izin çıkmadı. 1948'de döviz yokluğu bahanesiyle hac yine yasaklandı. Hac için izin ancak 1949'da tekrar çıkartıldı. O yasaklı yıllarda Rusya dahi hacılarına yasak koymamıştı. Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi, hac farizasının uzun müddet yasaklı olduğunu belirterek, “1945’ten sonra, yani 2. Dünya Savaşı bitince, Türkiye’de tek parti sistemi bitince, o zaman izin verdiler” dedi. Eygi, Sovyetler Birliği’nin bile her sene 20-30 kişiyi sembolik olarak hacca gönderdiğini ifade ederek, “Göz boyamak için Sovyetler bunu yaptı. Bu kadarı bile yoktu Türkiye’de. İnsanlar kaçak olarak bin zahmetle, develerle, Suriye’den, İran’dan geçerek hac farizasını yerine getirmeye, Suudi Arabistan’a gitmeye çalışıyordu” diye konuştu.

İHRAMLI FOTOĞRAFINI YAKTIRAN CUMHURBAŞKANI
Mehmet Şevket Eygi’nin aktardığı bilgilere göre, eski cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, ziyaret ettiği Suudi Arabistan’da umre yapmış ve zaruri olarak da ihram giymişti. Ancak tek parti zihniyeti, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına o kadar sirayet etmişti ki, Sunay, ihramlı fotoğraflarını Suudi yetkililere rica ederek imha ettirmişti.

İLK HACI BAŞBAKAN ÖZAL
Osmanlı zamanında İstanbul-Mekke arası gidiş dönüş 8 ayı bulmaktaydı. 19'uncu yüzyıl başlarına kadar hac ulaşımı at, katır ve deve sırtında yapılırdı. 1869'da Süveyş Kanalı'ndan gemiyle, 1908'de Hicaz hattından trenle gidilmeye başlandı.

Selçuklu ve Osmanlı sultanlarının (Cem Sultan hariç) hiçbiri hacca gitmemişti. Yavuz Sultan Selim Mısır'a kadar gidebilmişti. Şeyhülİslâmlar, padişahlara haccı farz görmüyorlardı. Türkiye cumhurbaşkanları da aynı geleneği devam ettirmişler, Cevdet Sunay ile Kenan Evren ise Umre yapmışlardır. Başbakanlardan ilk hacı olanlarsa, Turgut Özal ve Necmeddin Erbakan'dır. Görevi başında hacca giden ilk vali ise Konya valisi Hazım Oktay Başer’di.

(Abdülhamit Güler - Vakit)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.